Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 24. oktober 2021

Ferske spor uke 42/2021

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Stian Bjørnsson Hope, Geir Qviller, David Jønsson, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen

 

Stian

Kirsty MacColl – Fifteen Minutes

Nei, det er verken markering for plata, eller hennes tragiske død i 2000, men albumet «Kite» (1989) har akkurat blitt sluppet i en nydelig vinylutgave og det er på tide å hente frem denne perlen fra glemselen igjen. De fleste kjenner kanskje Kirsty MacColl best fra duetten hun gjorde med The Pogues på juleklassikeren «Fairytale of New York» (1988), eller kanskje coverversjonene av Billy Braggs «A New England» og «Days» av The Kinks. Sistnevnte befinner seg på «Kite», og selv om The Kinks original naturlig nok er glimrende, har jeg nesten lyst til å si at Kirstys er hakket bedre. Men bare nesten.

Ellers er det jo flust med hennes egne gode låter her, åpningssporet «Innocence» sparker ballet i gang i en slentrende countryish tone før den går over i knallsterke «Free World». Etter nevnte «Days» kommer på et tidspunkt en av mine favoritter, «Fifteen Minutes» og godlåtene strømmer på helt til den noe irriterende «Dancing In Limbo» dukker opp. Til slutt runder hun av med to låter hvor selveste Johnny Marr fra The Smiths har vært med på skrivelaget og derfra kan jo ingenting gå feil. Albumet ble produsert av hennes ektemann på det tidspunktet, Steve Lillywhite, og med hans merittliste vet du at lydbildet er upåklagelig.

 

Geir

Dean Blunt – Stoozy Kwake dub version 1

Slækk, sparsom og dopa dub med mumlende vokal, vindskeiv og mettet gitarlyd, deilig bass og godt med ekkoeffekter. Dette er én av to remixer av låta «Stoozy «(feat. A$AP Rocky).

Wendy Eisenberg – Evening song

Enkelt instrumentert, med Eisenbergs nære og fortellende stemme i sentrum, bare omkranset av gitar, bass og lett perkusjon. En fin smakebit fra den kommende skiva «Bent ring», som skal dukke opp i november på Dear Life Records. Eisenberg kom ut med den flotte «Auto» i fjor, den kom ikke på årslista mi fordi jeg ikke hørte den før i år. Den er anbefalt. Bandcamp

Razen – Blue rot (5th)

Melankolske blåsere fra øst møter bølgende og vibrerende strengedroner m.m. i en stemningsfull og ambient låt. Musikken passer nok inn under begrepet eksperimentell folk. Siste kutt fra «Blue Rot» ute på franske Hands in the Dark, som jeg også har tatt med en låt fra tidligere og som er en av årets aller beste skiver. Belgiske Razen skaper spennende og mystisk musikk som både føles fremmed og nær. Instrumenteringen er stort sett akustisk og analog. De har vekslende besetning, men de sentrale er Brecht Ameer (preparert pumpeorgel og monokord) og Kim Delcour (blåsere). På denne skiva, som består av 5 improviserte trioer, spiller de sammen med én på glassharmonika/cristal baschet og én på serpent. Bandcamp

Razen – Blue roth (4th) (Ferske spor uke 39/2021)

 

David

Andreas Røysum Ensemble – Jakter På Røyskatten

«Fredsfanatisme» er en god albumtittel. Tittelen stammer fra da debatten rundt Kongsberg Gruppens direkte innblanding med Kongsberg Jazzfestival, var på det mest høylytte. I kommentarfelt-stridens hete fikk Motvind-gjengen uttrykket «fredsfanatiker» kastet mot seg, for hva er det som er så morsomt med fred, kjærlighet og forståelse, liksom? «Fredsfanatisme» er også et uimotståelig godt album, med korte, melodiske spurter og langstrakte psykedeliske folkejazz-reiser. Låten «Jakter På Røyskatten» viser frem ensemblets individuelle naturkrefter i sving, som utgjør en heftig avslutning på et allerede slagkraftig (i fredfull betydning) album. «Jakter På Røyskatten» var også avslutningsnummeret på en livlig og feststemt slippkonsert på Melahuset. Sjekk ut Bandcamp-siden her.

Jazznytt18: Charleston i Grukkedalen, Alasdair Roberts & Völvur – Song Composed in August (Völvur er satt sammen av Hans P. Kjorstad og har medlemmer fra blant annet Marthe Lea Band og Andreas Røysum Ensemble, Ferske spor uke 33/2021), Deichman: Årets album 2020, David Jønsson (4. Andreas Røysum Ensemble – Andreas Røysum Ensemble), Andreas Røysum Ensemble – Indialuring (Ferske spor uke 11/2020)

Fieh – Grendehus Funkadelic

Det psykedeliske R&B-ensemblet Fieh har blitt headhunted av Jansen Records, og «Grendehus Funkadelic» (sånn mens vi er inne på gode titler) er første singel ute på det nye, gode selskapet. «Grendehus Funkadelic» er festfunk av ypperste merke, inspirert av sene kvelder på grendehuset. Som alle som er vokst opp i landlige strøk vet, blir det som regel alltid god kok på lokalet seint på kvelden. Det er i hvert fall ekstremt god stemning på Fiehs versjon av fest på lokalet. Sjekk ut Bandcamp-siden her.

Nothing Personal – One Second (Trioen består av Solveig Wang, som også spiller i Fieh, samt Dorothea Økland og Thea Emilie Wang, Ferske spor uke 39/2021), Bylarm: Deichman musikk anbefaler (Inkludert tigerstate, som består av medlemmer fra blant annet Fieh), tigerstate – if you want me then you can (Ferske spor uke 33/2021), MIDISOFI – Purplebook (Selve stemmen i soul-søkerne Fieh, Ferske spor uke 23/2021), Fieh – Samurai/When The Summer Is Through (Ferske spor uke 36/2019), Fieh – Flower (Ferske spor uke 18/2019)

brenn. – Jeg Gir Opp

Topp stemning er det som regel også når det kommer til brenn., og den nye singelen «Jeg Gir Opp» er heldigvis intet unntak. «Jeg Gir Opp» er et lite fuzzangrep av rastløs rock’n’roll, med store riff som kaster seg mot deg. Låten handler visst om en fyr som snek seg inn backstage og stjal drikkevarene deres mens de spilte. Slikt blir det tydeligvis god rock av. Nytt album er på trappene i 2022 og de tre singeldryppene vi har fått lover enormt godt.

brenn. – Vandrer På Solskinn (Ferske spor uke 23/2021), brenn. & Kaja Gunnufsen – Mystisk (Ferske spor uke 40/2019), 2019 – brenn., Øya 2019 – anbefalinger (brenn. – Keen, D.J.)

Band Of Horses – Crutch

Første singel fra Band Of Horses på fem år, og ikke minst den første gode sangen på godt over ti år! Det føles godt å ta den brokete gjengen inn i varmen igjen. Bandets to første album, har jeg brukt enormt mye tid på. Sprekkene begynte å vises på tredjealbumet «Infinite Arms«, og veien gikk fort inn i middelmådighetens rike. «Crutch» viser et revitalisert band med mye å bevise. Det er fortsatt liv i de gamle hestene.

15 lys på bursdagskaken – Et sonisk nedslag i 2006 (Inkludert Band Of Horses – Everything All The Time),

 

Ådne

Ingeborg Oktober – EHD

*Triggeradvarsel: Selvmordstematikk*

Ingeborg Oktober var festspillprofil under Festspillene i Nord-Norge i år. Her la hun fram sitt verk «Et fucka år». Prosjektet omhandler året 2018 og følelsene rundt at eks-kjæresten døde til selvmord.
Nå er hun ute med singelen «EHD». Forkortelsen står for «e hata de», og handler om sorgprosessen hun gikk gjennom etter selvmordet. En prosess hun sier var belagt med både sinne og skam: «E hata de førde du aldri elska me». Det er en mer pop-orientert og rocka Ingeborg Oktober vi får høre på den nye singelen. Hun har produsert låten sammen med Anne Lise Frøkedal (Harrys Gym, Frøkedal & Familien og I Was A King).

Behøver du noen å snakke med? Mental Helse sin hjelpetelefon har døgnåpent, og nummeret er 116 123.

Ósk – Flickering ( hjelp på vokalsiden fra Ingeborg Oktober, Ferske spor uke 48/2020), Likholmen: Havet og menneskenaturens stemme, Ingeborg Oktober – Skjømming (Ferske spor uke 3/2019), Ingeborg Oktober – Vandrevidere (Ferske spor uke 46/2018), Ingeborg Oktober – Skjømming (Ferske spor – uke 24/2018),  Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018),  Mer Likholmen, Erling Ramskjell

Hôy La – Kids

Hôy La er ute med debutalbumet «There’s a Girl Inside My Brain Who Wants to Die». Et album som befinner seg i skjæringspunktet mellom elektronika, trip hop og støymusikk. Fra albumet har vi plukket ut «Kids»: «The kids are not ok», synger frontkvinne Ingri Høyland, og setter med dette fingeren på at livet ikke alltid bare er bra. Intervju med Ingri Høyland. Sjekk videoen.

Hôy la – Øya & Queen (Ferske spor uke 39/2021), Hôy la – Purple (Ferske spor uke 14/2019), Musikkvideo: Hôy la – «Shame»

Ævestaden – Far

Ævestaden består av to nordmenn og en svenske, alle fra folkemusikkmiljø. Musikken henter inspirasjon fra og bruker gamle salmer, folketoner og skillingsviser og kler dem i en spenstig og godt produsert drakt. Det har manifestert seg i det fine albumet «Ingen Mere Gråter». Fra albumet har vi denne gang valgt låten «Far». Les intervjuet kollega Jan-Olav gjorde med de tre: Ævestaden: Møteplass for gamle salmer, folketoner og elektronisk groove.

Ævestaden – Gud unde oss her / Ack högaste himmel (Ferske spor uke 39/2021)

 

Jan-Olav

Michael Krohn – Ride On & Micky Faust – Ride On

‘Jeg er stort sett bare halvfornøyd med det meste jeg har gjort, så de neste par årene skal jeg sette av til å prøve å gjøre de albumene jeg er minst fornøyd med bedre’, sier Michael Krohn i et intervju på Deichman musikk.
En av låtene som har fått en oppussing til soloalbumet «Psycho» basert på trilogien «Trilogy» eller enkeltalbumet «Psychopath» er «Ride On».
Jeg husker denne låten med Mickey Faust med glede , blant annet som åpningslåten på den aller første Rock Furore (formodentlig det beste norske musikkmagasinet som har vært) CD-en – der vi også fant blant andre Kung Fu Girls, Sister Rain, Life… But How To Live It? –  hvor coveret var et bilde av en naken kvinne med slegge, tatt av Per Heimly. Her inkluderer vi begge så kan dere selv vurdere hvilken versjon som dere liker best.

Nation of Language – The Grey Commute

Brooklyn-trioen er snart ute med sitt andre album «A Way Forward». De står for en stilfull form for synthpop fylt av raffinert melankoli, som kan minne om de første platene til OMD. «The Grey Commute» er mer oppstemt enn slik vi kjenner Nation of Language fra tidligere, men er like fullt svært kritisk til det republikanske skattesystemet, som ble introdusert i USA da de jobbet med låten. Video.

Nation of Language – Låt: «On Division St» ( Musikalske sidespor – uke 5/2018)

Thyla – 3

Det lager også skimrende fin synthbasert indie i Storbritannia om dagen. Brighton-trioen Thyla følger opp catchy «Gum» med «3», en låt om å leve i fortiden, ego, stolthet og andres blikk i stedet for å kjempe seg tilbake og ta valideringsprosessene med seg selv. Debutalbumet kommer i januar på Easy Life.

Bakrus – Deli de Luca & Klar, Ferdig Faen Heller

En fin påminnelse om hvor bra det kan være å høre røff, likefrem rock med ektefølte tekster på morsmålet. «Klar, Ferdig Faen Heller» bringer frem minner om intens poging i piten til Dumdum Boys i ungdommen, og «Deli de Luca» kombinerer svart humor og livsvisdom på fortreffelig vis og får meg til å tenke på allsang til Jokke på vorspiel i samme tidsepoke. «Deli de Luca»-video. «Klar, Ferdig Faen Heller». video. Bandcamp.

Bakrus – Duejakt & Bo I Container (Ferske spor uke 13/2021), Bakrus – Kyssing (Musikalske julespor 2019)

Porto Geese – Screens

Fra en av høstens skarpest skinnende norske indieplater plukker vi drivende gode «Screens». Skimrende gitarcrescendoer og ringende synthlyder benyttes med suggererende effekt. Shoegaze med twang? Det er lett å la seg forføre både av denne og andre låter på «Duck». Vi håper å komme tilbake med et intervju etter hvert.

Porto Geese – Void (Ferske spor uke 6/2020)

Joy Crookes – When You Were Mine

Med røtter i Bangladesh og Irland og opphav i Sør-London står Joy Crookes frem som det ferskeste neosoulhåpet i Storbritannia med debutalbumet «Skin» på Insanity Records. Hennes retrosoul med røtter i musikken til Nina Simone, Ella Fitzgerald med flere, bør kunne appellere til mange av dem som falt for sjarmen til Amy Winehouse. Denne singelen er en hyllest til Sør-London, og handler dessuten om å finne ut at eksen din er homofil. Video.

Christian Winther – Looking Up

‘Hva er det motsatte av anti? For det er det jeg føler meg som. En som spiller på gitarens premisser, trekker ut lydene av treverket, de akkordene som er der allerede, utforsker instrumentet og alternative gitarstemminger for å høre hvilken tonalitet som klinger best i forskjellige akustiske gitarer. Det er noen andre sine ord; ‘anti-gitaristisk spillestil, en en blank avvisning av instrumentets litt klamme og deigete symbolikk. Det er noe man finner en god del av innenfor både improscenen og den alternative rocken – men hos Christian kobles det kontrære med et genuint ønske om å finne det vakre øyeblikket, den skimrende harmonien’. ‘Jeg skjønner greia, spiller ikke på gitaristers premisser, men på gitarens? Kanskje?’, sier Christian Winther til disharmoni. Bandcamp.

Den Oslobosatte nordvestlendingen er aktuell med sitt første soloalbum «The Clearing» på Fysisk Format. Albumet byr på mye fascinerende lytting for den som tar seg tid til å trenge inn i gitarimpresjonismen. «Looking Up» er et slikt drømmende, skimrende øyeblikk av vellyd med mange lag.

Christian Winther – Thoughts on Blooming Things (Ferske spor uke 39/2021), Bylarm: Deichman musikk anbefaler (Inkludert Christian Winther), Mer Christian Winther

Boy Harsher – Tower

Den amerikanske synthduoen fra Northampton, Massachusetts returnerer med et nytt album via Nude Club og City Slang og en kort skrekkfilm kalt «The Runner» i januar 2022. Allerede nå får vi en idé om hva vi har i vente i med singelen «Tower». En låt som fester seg mer og mer jo flere ganger vi lytter til den, etter at den først ikke satte så veldig sterkt avtrykk. I den fascinerende videoen, der vi får se bandets vokalist Jae Matthews via en TV-skjerm i et hotellrom, kan vi også se en tømt whiskyflaske og et telefonrør som har blitt slengt fra seg på samme bord. «Tower» tar for seg det å føle seg kvalt eller innestengt i et forhold og den oppbygde aggresjonen det kan lede til. Musikalsk er det ikke den hektende klubbmusikken bandet er mest kjent for, men snarere en svøpende form for filmmusikk med illevarslende synther i gaten til for eksempel John Carpenter.

Boy Harsher – Come closer  (Marcel Dettmann Remix) (Ferske spor uke 19/2019), Boy Harsher – Come closer (Ferske spor uke 10/2019), Boy Harsher – LA (Ferske spor uke 8/2019)

Naaljos Ljom -Langeleikslått

‘Det er mange som står utenfor institusjoner og gjør ting selv og som kommer frem til veldig interessante ideer på tvers av det etablerte. Eivind Groven var en av disse. Han begynte å stemme om et akustisk harmonium allerede på 1930 -tallet og senere laget han et reinstemt kirkeorgel og et relé basert reinstemt elektronisk orgel. Han kom frem til mye av det samme som Harry Partch gjorde omtrent samtidig. Merkelig nok er det kun Partch som har fått internasjonal anerkjennelse, men Groven var vel så radikal med sine ideer om reinstemming og folkemusikk. Det er veldig få som har testet Groven sine ideer i praksis og nettopp dette er en viktig del av prosjektet vårt i Naaljos Ljom, forklarer Anders Hana til disharmoni, som sammen med Morten Johan Olsen er de albumaktuelle debutantene Njaaljos Ljom. De slapp nylig sitt selvtitulerte album på Motvind Records.

Både Hana og Olsen er velkjente figurer for dem som har fulgt støymusikk-miljøet i Stavanger og omegn. Kjenner du ikke deres tidligere prosjekter anbefales det å sjekke ut for eksempel både MoHa! og Ultralyd. Hana var også med Jaga Jazzist en periode. Her handler det imidlertid om noe helt annet, men ikke mindre inspirerende når de tar på seg oppgaven å videreføre folkemusikkarven. «Langeleikslått» er et glimrende eksempel på hvor fint de får moderne elektronikk til å flyte sammen med tradisjonsmusikken. Video. Bandcamp.

Parquet Courts – Walking at a Downtown Pace

Ti år har gått siden vi først ble kjent med Andrew Savage og kumpane hans i Brooklyn, New York-bandet via albumet «American Specialities» importert av den gode platebutikken Bis Auf Messer i Berlin. I løpet av disse ti årene har kvartetten rukket å bli stadig mer populære med sin støyfolk i nabolaget til Pavement med vittige og gode tekster. De byr på varm, sprudlende, indierock. På det rykende ferske albumet «Sympathy for Life» på Rough Trade fremviser de en catchy, dansbar side, som også har inkorporert elementer av Talking Heads. Vi lar oss suge med i det frilynte rushet, og noterer dette som nok et album vi bør skaffe oss og legger til åpningskuttet til spillelisten. Video.

Parquet Courts – Back to Earth (Ferske spor – uke 23/2018)

The Bevis Frond – As I Lay Down To Die + There’s Always Love

Jeg har ikke tatt meg tid til å lytte ordentlig på The Bevis Fronds nyeste album «Little Eden», som kom på Fire Records i september, ennå. Denne såre balladen kan tyde på at det er på tide å sette av tid til en ordentlig gjennomlytting av Nick Salomans nyeste verk. Neopsykedelisk refleksjon om døden som stadig nærmer seg. Og i enda større grad «There Is Always Love» hvor han undrer hvorfor vi ikke rett og slett bare er snille med hverandre når vi først har valgt å satse på kjærligheten.

 

Victor

Michael Krohn – Ride On & Survival of the Fittest

Michael Krohn gir oss en nyinnspilling av de ti beste låtene fra Micky Faust-utgivelsen, trilogien «Psychopath», «Touch The Flame» og «Love Story», fra 1992, og resultatet er albumet «Psycho». Både «Ride On» og «Survival of the Fittest» er gode oppgraderinger.

Jan-Olav har med begge versjonene av «Ride On», og skriver at vi selv kan vurdere hvilken versjon vi liker best. Jeg tar han på ordet. Dommedags-«death»punk-gitarene og den slepende og nonsjalante vokalen kommer mer til sin rett i nye «Ride On», låta er velprodusert, uten at den «truende» fremferden er forsvunnet. Det nesten poppunk-aktige refrenget fra originalen er også borte, refrenget funker bedre i den nye versjonen. Låta sender for øvrig noen nikk til Iggy Pops «Passenger».

«Survival of the Fittest» høres ut som garasjepunk i Raga Rockers-tapning, nå med dynamikken låta til dels manglet på originalen. Dessuten er vokalen på nyversjonen, slepende nonsjalant, som på «Ride On», vokalen fremstår til tider noe mekanisk på originalen.

Essensen av «Ride On» og «Survival of the Fittest» har endelig tredd frem, det tok nesten 30 år, den som venter på noe godt osv. Snart er også «Party» klar (oppdatert fra «Rock’n’Roll Party» her i ny form og fasong).

Les hva Michael Krohn har å si om albumet «Psycho» og annet i intervjuet vi nylig gjorde med han: Michael Krohn: Halvfornøyd med det meste.

Michael Krohn – Søvnløse netter (Ferske spor – uke 43/2018), Michael Krohn – Jeg vil bli som Jesus (Ferske spor uke 34/2018), Plateanmeldelse: Michael Krohn – Unwanted, Raga Rockers – Stig (Ferske spor uke 38/2019),    1988- En hyllest til 80-tallet. Igjen! (inkludert Raga Rockers – Forbudte følelser), Tons of Rock 2016 i bilder med Raga Rockers – del 1, Oslo Ess legendariske Kjøtt!

Annette Gil – Teenage Rage

I det kommende intervjuet vårt med Annette Gil forteller hun: ‘Har hørt veldig mye på «Carrie & Lowell»-albumet til Sufjan Stevens og det er etter min mening hans beste plate. Hovedsakelig akustisk gitarbasert plate, som er helt nedstrippet og nær. Tekstene er nydelige om savn og familie og kor/synthene som stemningspålegg er overjordisk vakre. Låta «Teenage Rage» er veldig inspirert av akkurat denne’.

«Teenage Rage» er en av de flotte låtene på det nye albumet til Annette Gil med samme navn. Låter med nerve, varme og guts, og noe av det beste Annette Gil har gjort. ‘Det er større konkurranse og veldig lett for hvem som helst å gi ut låter. Det er lett å drukne i mylderet’, sier Annette Gil i det nevnte intervjuet innledningsvis. Jeg håper ikke hun drukner i mylderet, og denne plata innehar så mye kvalitet at det tror jeg da heller ikke.

I Ferske spor uke 6/2021 valgte jeg hennes låt «Oblivion» (klikk på link under). Annette Gil har laget en video til låta, som jeg har stor sans for, en video som viser at enkle virkemidler og skikkelig attitude kan trumfe all verdens påkostede videoer, se videoen her. Apropos video, hun er nå ute med en video til låta «New Girl In Town», se videoen her. Også disse låtene er fra det nye albumet. Bandcamp.

Annette Gil – I Need The Storm (Ferske spor uke 8/2021), Annette Gil – Oblivion (Ferske spor uke 6/2021)

The Cocktail Slippers – She Devil (Shout It Out Loud!)

The Cocktail Slippers er ute med albumet «Shout It Out Loud» på Little Stevens plateselskap Wicked Cool Records. Videoen/låta «She Devil (Shout It Out Loud!)» er en herlig og fyrrig miks av Kiss, bl.a pga. låttittelen, selv om gruppa sier i det kommende intervjuet vi har gjort med dem at de ikke har noe forhold til Kiss. Ellers sender låta og videoen tankene til camp, Blondie, Russ Meyers b-film estetikk, den fantastiske Boss Hog-videoen «I Dig You», high school-filmer m.m. Cool og artig, hektende og gutsy låt/video – i videoen demonstrerer Coctail Slippers sine funky mooves utenfor Deichman Bjørvika.  

Bassist i Cocktail Slippers, Astrid Waller, har for øvrig tatt coverbildet til Annette Gils nye album «Teenage Rage». ‘Astrid har et sylskarpt blikk for det som er kult og litt glam’, sier Annette Gil i det flere ganger nevnte kommende intervjuet vi har gjort med henne. Ja, hele Cocktail Slippers har sylskarpt blikk for det som er kult og litt glam. Klikk på linkene under for lese om tre av de andre låtene fra albumet.

Cocktail Slippers – Say My Name & I’ll Be Here For You (Ferske spor uke 41/2021), Coctail Slippers – Night Train (Ferske spor uke 10/2020), Rock Mot Kreft

The Hellacopters – The Devil Stole the Beat from the Lord

Over til en annen cool og artig video. Vi kommer snart tilbake til den, først noen gledelige nyheter. The Hellacopters vil vise at de fortsatt er et albumband å regne med. På deres Facebook melder de at de har signert en avtale med Nuclear Blast Records. Og at de akkurat er ferdig med innspillingen av deres nye album! Deres første langspiller med originale sanger siden «Rock And Roll Is Dead» i 2005, intet mindre. Den er sendt til trykkeriet, og vil se dagens lys en gang i første halvdel av neste år.

The Hellacopters feirer dette med at deres 22 år gamle album «Grande Rock» nå er ute på alle strømmetjenester. Med albumet fulgte den første singelen og videoen «The Devil Stole the Beat from the Lord». Videoen ble spilt inn i Oslo i mars 1999. ‘Vel, la oss bare si at vi gikk ganske langt ut av komfortsonen vår i denne’, skriver de på Facebook. 

I videoen løper de rundt i 70-talls dresser på jakt etter en mystisk koffert. I et intervju en annen og jeg gjorde med dem i et nå nedlagt nettsted for mange år siden spurte vi derfor:

Aner vi et lidenskaplig forhold til syttitallsserier her?

– «The Devil Stole the Beat from the Lord»-videoen var helt klart inspirert av syttitalls detektivserier som Rockford og Charlies Angels. Alle disseTV-seriene er jo jævlig morsomme, sa Strängen entusiastisk.

– Det ser rett og slett heftig ut, så det er klart at vi vil bruke det!

Se videoen her.

Øya 2017 – The Hellacopters, Øya 2017 – «Et hus tømt for kjærlighet: jeg baker kokosboller» og andre Øya-bøker. Del 4: Lørdag (Inkludert The Hellacopters), En låt som har hatt betydning for Adrian Du Monceau i Norsk Råkk : The Hellacopters – Baby Borderline (Fra Norsk Råkk: Balansekunstnere i punk, rock og ska), En låt som har påvirket Allergic to Humans: The Hellacopters – (Gotta Get Some Action) Now! (Fra Allergic To Humans: Frenetisk garasjepunk), ‘Alle digger selvsagt Nomads og Hellacopters og sånn», sier vokalist, gitarist og frontfigur Tarjei Foshaug i bandet Hard Luck Street i intervjuet Hard Luck Street: Skygger av fortiden og rock’n’roll, Hederos & Hellberg gjort en tolkning av låten «Din Hand» skrevet av Robert «Strängen» Dahlqvist (R.I.P.) og Stefan Sundström, først sluppet av Strängen (Fra Hederos & Hellberg: Følsom rock)

Elly – Don’t Say Those Words Again

Ellys nye album, «The Company Of You», kom i september. Komposisjonen «Don’t Say Those Words Again» er neddempet, gripende pop med spor av jazz, country med besnærende symfoniske anslag. Vokalen til Elly/Ellen Marie Løkslid får mye rom å boltre seg i, og er varm og dyp, som Julie Falkevik Tungevåg – hun har produsert plata sammen med David Aleksander Sjølie – sier i intervjuet vårt: Elly: – Ønsket en mer oppstemt energi.

Robert Moses & The Harmony Crusaders – Happy Birthday, Alex!

Det nye albumet til Robert Moses & The Harmony Crusaders, «Leaving Longing Love», inneholder en hilsen til en tidligere medmusiker Alexander Lindbäck i «Happy Birthday, Alex!».

‘Da Alex fylte 40 år spurte hans kone om vi kunne bidra med musikk eller en videohilsen hun skulle sette sammen til han som en overraskelse. Gitaren ble plukket opp og det første vers poppet ut, og det ble sendt det til henne. Vendingene livet til Alex hadde tatt årene etter vårt først møte var store. En dag fortalte han om skilsmissen med hans forrige kone, og hvor rystet han var, men noen ganger skjer spennende ting etter at vi mister noe. Og på hans 40-årsdag hadde han blitt far, hadde en fantastisk kone og var lykkelig. Han hadde «reist» litt i perioden, jeg var veldig glad på hans vegne. Sangen endte opp med den Alex som fikk beskjed om at forholdet hans var slutt, et dramatisk/ødeleggende øyeblikk, men senere kan det ses på som en velsignelse’, forteller Robert Moses i intervjuet Robert Moses & The Harmony Crusaders: Å leve med lyden av sin stemme.

«Happy Birthday, Alex!» er en lykkepille av en låt. Bandcamp.

Robert Moses & the Harmony Crusaders – Our Next Step (Ferske spor uke 41/2021)

Avind – Kanskje nokon andre

På den siste plata, «Ta sjansen», til Avind har både Gudmund Bolstad Skjær (gitar og kor) og Øyvind Røsrud Gundersen (gitar, saksofon, kor og synth) skrevet ganske mye. For eksempel er åpningslåta «Kanskje nokon andre», en låt Tone Tafjord hadde gitt opp, men Gudmund syntes refrenget var så fint. Så en dag kom han med et helt nytt gitartema og vers som han hadde laget. Da fikk Tone ny giv og klarte lage tekst og melodi til resten av låta. «Det blei jo veldig bra!», som Tone sier det så treffende i det kommende intervjuet vårt med henne/gruppa. Og Gudmund har rett, refrenget er så fint, samt postpunk/indie-gitartemaet og vers. For tiden en av mange favorittlåter fra Avinds plate, «Ta sjansen». Bandcamp.

Avind – Ta Sjansen & Så ser eg inn i mørket (Ferske spor uke 28/2021), 5 plater som har inspirert Avind, Avind – Så Ser Eg Inn I Mørket (Ferske spor uke 5/2020), Avind – Du kan bruke mørket innafrå til lys (Ferske spor uke 17/2018), Avind – Evig blenda (Ferske spor uke 8/2018), Avind – Dumrian (Ferske spor uke 48/2017)

Geir Sundstøl – Kløpper

‘Mats sendte meg noen snutter med solobass. Jeg laget noen greier ut av det. Det ble 2-3 låter. Den ene endte opp på min plate, «Kløpper»’, sier Geir Sundstøl i det kommende intervjuet vårt med han. «Kløpper» er filmatisk og lekent. ‘Her er det bare å flyte med, som Jan-Olav skriver i innledningen om plata «St.Hanshaugen Steel» til intervjuet. Plata er utgitt på Hubro, der «Kløpper» er en av låtene. Jeg anbefaler ellers Geir Rakvaags omtale  av «Kløpper» i hans anmeldelse i Dagsavisen Nye Takter av albumet «St.Hanshaugen Steel».

Einar Flaa – Lonely-Hearted Ranger (Ferske spor uke 21/2020, Geir Sundstøl er produsent og multiinstrumentalist), Geir Sundstøls «Furulund» er en av låtene Helge Taksdal forbinder Med Wudewuse (Wudewuse: Eventyrlig og trolsk skogsfolk), Geir Sundstøl er gjest på Onkel Tuka sitt album «Lykke til med meg!» fra i fjor (Onkel Tuka: Alternativ country fra andres perspektiv), Stein Torleif Bjella – Mitt namn er Stein (Ferske spor uke 16/2020, Bjella er kyndig akkompagnert av stjernelaget Geir Sundstøl, Kenneth Kapstad, Christer Knutsen og Kjartan Kristiansen), Michael Krohn – Søvnløse netter (Deichman: Årets album 2018 av Stian, med allestedsnærværende Geir Sundstøl på heftig slide gitar), Geir Sundstøl – Langen ro (Deichman anbefaler: Årets album 2016 av Bent Inge), Geir Sundstøl – «Langen ro» (Musikalske sidespor – uke 46/2016)

Broken Swans – Sleep All Day

Broken Swans debutalbum er ute på alle digitale plattformer. På den er «Sleep All Day», som hadde release allerede i november 2017.

Jeg har skrevet følgende flere ganger i andre fora tidligere: ‘lo-fi/avantgarde-bråkerockerne Swell Maps sin «English Verse/Monologues», innspilt i soverommet til et av medlemmene så tidlig i 1997, er en av tidenes mest sjarmerende lo-fi utgivelser’.

Oslo-baserte Broken Swans sin singel er, om ikke verdens meste sjarmende lo-fi utgivelse, så sjarmerende. For en del år siden var lo-fi noe av det mest kuleste å oppdrive, og det kom mye bra, helt til alle og enhver skulle spille inn nachspiel-låtene sine og utgi dem på eksklusiv vinyl. Lo-fi sjangeren ble utvannet og betraktelig mindre populær, men det har likevel kommet mange gode lo-fi utgivelser opp gjennom årene, nå er Broken Swans sin «Sleep All Day» med på den listen, en låt som bæres oppe av kun gitar og vokal (med ustø engelsk uttale). «Skakkjørt» fin låt. (Fra Musikalske sidespor – uke 44/2017).

Jeg har ikke hatt tid til å høre på resten av låtene på albumet, men har til gjengjeld lyttet mye på «Sleep All Day», og dette er aller første gang den er med i Ferske spor..

Broken Swans – I Don´t Mind (Musikalske sidespor – uke 48/2017)

Relatert: Truly Awful Weather, Garden Tapes, The Age of Colored Lizards,

 

Erling Ramskjell og Eva Trones – Lat som

Ingeborg Oktober, som Ådne har med, har samarbeidet tett med  Erling Ramskjell. Erling har produsert Ingeborgs plater og hun synger sammen med han på b.la. den inntagende singelen «…vi får vel se på det». Så jeg minner om en annen inntagende duettlåt, her med Eva Trones som duettpartner. Den har vært med i Ferske spor tidligere, men denne påminnelsen er til dere som ennå ikke har hørt den. «Lat som» er en superfin, smektende låt.

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021), Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig», Fugl eller fisk med Erling Ramskjell, Erling Ramskjell – Farvel (Ferske spor uke 45/2020), Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020), Likholmen – havet og menneskenaturens stemme, Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019), 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell, LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020), Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018), Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt),  Æ – intervju, Videointervju med Æ

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter