Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 29. oktober 2013

Nordisk litteraturpris i bokhylla?

I morgen blir det mange svetteperler i Operaen. De nominerte til Nordisk Råds priser får ikke vite hvem av dem som får prisen før navnet deres blir ropt opp under galla-utdelingen, som kringkastes på NRK. Vi har spurt Aina Basso om hva hun vil gjøre hvis hun blir en av de heldige.

Aina Basso, forfatter av de vakre historiske romanene Ingen må vite (2008), Fange 59. Taterpige (2010) og Inn i elden (2012), er nominert for sistnevnte til den splitter nye prisen for barne- og ungdomslitteratur.

– Jeg håper vi får vite hvem som vinner på forhånd, hvis ikke kommer det å bli helt grusomt å sitte og vente under prisutdelingen, sa hun til NRK i våres, etter at nominasjonen ble kjent. Det får hun altså ikke.

Plass i bokhylla

Vi har kontaktet Basso for å spørre hva konsekvensene blir hvis hun sitter med prisen i hånda i morgen kveld:

Vinnerne av Nordisk Råds priser mottar 350 000 DKK. Hva gjør du med pengeprisen fra Nordisk Råd hvis du vinner?

Viss eg er så heldig, må eg nok kjøpe meg meir skrivetid! Eg kan ikkje tenke meg noko betre å bruke slike prispengar på enn å skrive nye bøker.

Og hvor gjør du av statuetten?

Nei, den måtte eg vel plassert i bokhylla?

Heksehistorier

Bassos nominerte roman Inn i elden handler om hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Basso har brukt autentiske rettsdokumenter som inspirasjon til fortellingen om to unge jenters møte med ugjerningene man utførte mot såkalte trollkvinner og -menn den gang.

Andre nominerte

I tillegg til Basso er Inga Sætre den andre norske forfatteren nominert til prisen for barne- og ungdomslitteratur. Sætre er nominert for den grafiske romanen Fallteknikk (2011). De konkurrerer mot 12 andre utgivelser fra resten av Norden.

Se alle de nominerte navnene til Nordisk Råds litteraturpris 2013 her

Les mer om morgendagens prisutdeling her

Les NRKs intervju  med Basso her

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.