Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 26. november 2014

Mange sterke meninger om debatt i bibliotek

Gikk du glipp av Deichman-debatten «Bibliotek for alle?» på mandag? Hovedbiblioteket var fylt av publikum og debattanter som diskuterte hvem som skal få si sin mening på en talerstol i Norges bibliotek. Her får du noen blinkskudd fra arrangementet.

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Frank Michaelsen

Mandag 24. november hadde Deichmanske bibliotek invitert inn til debatt. «Folkebibliotekene skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt», ifølge en ny formulering i Bibliotekloven som kom i år. Men hvordan skal bibliotekene avgjøre hvilke stemmer som får slippe til? Biblioteksjef på Deichman Kristin Danielsen ønsket seg innspill fra ulikt hold og fikk mange.

IMG_0770Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre var opptatt av at de beste og mest interessante ordskiftene er dem som ikke beveger seg på de politiske ytterkantene. Han viste til lang erfaring med dette etter å ha vært leder for Litteraturhuset i Oslo i en årrekke.

 

IMG_0785

Flere norske folkebibliotek har vært utsatt for kritikk etter å ha latt personer og interessegrupper fra politisk ytre høyre fløy få komme til orde i bibliotekrommet, enten som debattdeltakere eller leietakere av arrangementsrom. Debattpanelet på Deichmanske Hovedbibliotek besto blant annet av representanter fra disse bibliotekene. Fra venstre: ordstyrer Sarah Sørheim, Aslak Sira Myhre (najonalbibliotekar), Joakim Møllersen (Radikal Portal), Ervin Kohn (Antirasistisk senter), Mariann Schjeide (Norsk bibliotekforening), William Nygaard (Norsk PEN) og Marit Egaas (Sølvberget, Stavanger kulturhus).

 

IMG_0787

Biblioteksjef i Stavanger Marit Egaas mente at bibliotekene burde legge til rette for dialog, fremfor å ekskludere uønskede meninger.

 

IMG_0794

Leder for Norsk bibliotekforening Mariann Schjeide argumenterte for at bibliotekene må tørre å risikere at folk blir provoserte av debatter og ytringer i biblioteket. Joakim Møllersen i Radikal Portal var mer opptatt av at personer med ytterliggående meninger ikke skulle få tilgang til noen talerstol.

 

3 kommentarer til “Mange sterke meninger om debatt i bibliotek”

  1. Thomas Hugo Paulsen sier:

    Siste avsnitt :

    «Joakim Møllersen i Radikal Portal var mer opptatt av at personer med ytterliggående meninger ikke skulle få tilgang til noen talerstol.»

    Eller som Møllersen selv formulerte det i debatten på Radikal Portal før Vilks fordrag :

    » Når hele debatteknikken til de som så gjerne vil se Anders Behring Breivik hyllet på Deichmanske går ut på å tillegge motstandere meninger de aldri har uttalt skjønner man at prosjektet deres er hult og uærlig.»

    Er det bare jeg som ser to selvmotsigelser her ?

    1. Ingela Nøding sier:

      Takk for kommentar! Hvilke stemmer synes du bør få slippe til på biblioteket?

  2. Eldar Gulli sier:

    Alle meninger må fram, for ellers er det ikke demokratisk . Er ikke dette en selvfølgelighet, altså ? Kan man forby noen å mene noe, eller forby noen å ytre sine meninger i et demokrati – eller i et demokratisk forum ?

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.