Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Kommentarer 26. mars 2021

Bli kjent med krimsjangeren!

Det nærmer seg påske og når det kommer til litteratur betyr det en ting her til lands: Krim! Her gir vi deg noen gode krimanbefalinger på vei inn i påskeferien.

Tekst: Guro Slåstad / Foto: David Borland

For noen år tilbake skrev vi et innlegg her på bloggen om påskekrimtradisjonen som et særnorsk fenomen, med røtter tilbake til den vellykkede reklamekampanjen for Nordahl Grieg og Niels Lies kriminalroman Bergenstoget plyndret i natt i 1923. Annonsen for boka var forbløffende lik en overskrift, og rundt påsketider kunne lesere av blant annet Aftenposten forskrekket lese «Bergenstoget plyndret inat!» med store bokstaver på avisens forside.

Siden PR-stuntet i 1923 har tradisjonen med krim rundt påsketider fortsatt, og selv om det lånes ut mye krim hele året, merkes det godt. Et søk på sjangeren «krim» gir hele 6572 treff i samlingen vår, og da kan det være greit med noen tips hvis du ikke helt vet hvor du skal starte.

Tar du utfordringen?

På flere av lokalbibliotekene kan du nå delta i leseutfordringen «Reisen til romanens indre», som går ut på å bli bedre kjent med romanformen gjennom å lese tolv romaner på tolv måneder. Hver måned settes det fokus på en ny sjanger og ulike leseforslag frontes, både på biblioteket og i sosiale medier. Det er gjengen på Deichman Majorstuen som står bak prosjektet, og tanken er å inspirere oss til å utforske undersjangre vi til vanlig kanskje ikke oppsøker. Passende nok er månedens sjanger i mars kriminalromanen. Selv om dette er en veletablert sjanger, finnes det mange underkategorier og dette er en gyllen mulighet til å bli kjent med nye sider av sjangeren.

Kriminallitteratur defineres gjerne som fortellinger om forbrytelser – som oftest drap – og oppklaringen av dem. Edgar Allan Poes novelle «Mordene i Rue Morgue» (1841) er en av de første kriminalfortellingene, og danner et klart mønster for senere detektivromaner.

Men fortellinger om forbrytelser har forekommet langt tidligere, og fikk økt popularitet gjennom romantikkens fascinasjon for skrekk og mysterier. I dag er kriminalromanen, eller krimmen, en av verdens mest populære sjangre, og krimromaner står for en svært stor andel av boksalget i Norge. Flere undersjangre har med tiden sprunget ut fra den tradisjonelle detektivromanen, som for eksempel politiromanen, spion- og agentromanen og thrilleren.

I de senere årene har særlig «true crime» eller «sannkrim» blitt populært, og er du en av dem som interesserer seg for uløste mordgåter fra virkeligheten, bør du sjekke ut Deichman Bjørvikas panelsamtale «Når drap blir underholdning». Her samtaler journalist Asbjørn Slettemark med politiinspektør Grete Lien Metlid og programleder for Krimpodden Tor-Erling Thømt Ruud om sjangerens forførende styrker og moralske utfordringer.

5 boktips til deg som vil bli kjent med krimsjangeren

Krimekspert ved Deichman Majorstuen, Jan Lasse Rotmo, har følgende leseforslag til deg som er på jakt etter en krim-godbit:

Stein Riverton – Jernvognen (1909)

Jernvognen | Stein Riverton | ARK BokhandelPå en slette på en Sørlandsøy kjører en gårdseier seg i hjel i en mystisk jernvogn. Hundre år etter sies det at lyden av jernvognen fortsatt kan høres på sletten når noe uhyggelig er i ferd med å skje i området. Til tross for den sommerlige bakgrunnsrammen på det idylliske badestedet, har fortellingen en dyster undertone. Når et mord blir begått på ny, hører romanens jeg-forteller nok en gang den mystiske metalliske duren fra sletten om natten, men ingen spor er å finne morgenen etter. Dette er en sak for detektivhelt Asbjørn Krag.

Med sine kriminalromaner skrevet under pseudonymet Stein Riverton, er Svein Elvestad en av foregangsmennene for at krim ble en framtredende sjanger i Norge. Med sin intrikate og elegante intrige regnes Jernvognen fortsatt som en av de beste norske kriminalbøkene. Gjør deg klar til å bli ledet på villspor!

Boken er også blitt tolket som tegneserie av John Arne Sæterøy (Jason), samt blitt gjenstand for et kriminalhørespill i Radioteatret i NRK.

Stevnemøte med dødenAgatha Christie – Stevnemøte med døden (1937)

Kan mesterdetektiven Hercule Poirot løse en mordgåte på tjuefire timer? Poirot er på reise i Jerusalem, og overhører ordene «Men du skjønner da vel at hun må drepes?». Damen det refereres til er den amerikanske rikmannsfruen Mrs Boynton, en sadistisk tyrann som er forhatt av sin familie. Når hun blir funnet død, mistenker Poirot straks at dødsårsaken ikke kan være naturlig.

Christies detektivroman utkom i 1930-årene, under det som av mange regnes som kriminalsjangerens gullalder. Er det en klassisk detektivroman du er ute etter, trenger du ikke lete lenger.

Raymond Chandler – Det lange farvel (1953)

Det lange farvel | GyldendalPrivatdetektiven Philip Marlowe utvikler et uventet vennskap med den bortkomne Terry Lennox, en natt han ferdes i Los Angeles’ gater. Når Terrys kone blir funnet myrdet, faller mistanken raskt på Terry da de to har hatt et turbulent ekteskap. Nå blir det opp til Marlowe å bevise at Terry er uskyldig, til tross for trusler fra politi, gangstere og den avdødes far – en mektig avismagnat. Marlowe hjelper Terry å flykte til Mexico, og risikerer selv å bli satt i fengsel hvis han ikke røper Terrys oppholdssted. Klarer Marlowe å stå imot presset?

I 1930-årene i USA vokste den hardkokte, realistiske og samfunnskritiske kriminalromanen fram som en ny retning innen kriminalsjangeren. I denne tradisjonen er Raymond Chandlers romaner om antihelten Marlowe blitt klassikere, og Det lange farvel er blant de mest kjente.

Hviskeren av Karin Fossum (Innbundet) - Krim | Cappelen Damm forlagKarin Fossum – Hviskeren (2016)

Hviskeren tar form som et politiavhør etter at det verst tenkelige har skjedd. Ragna Riegels liv er sterkt vanepreget: Hver dag sitter hun på det samme setet på bussen på vei til en rutinemessig jobb. Foreldrene er døde, sønnen hennes har flyttet til Berlin, og Ragna lever et isolert liv i barndomshjemmet. Men når hun mottar et trusselbrev, snus livet på hodet. Plutselig må hun ta alle midler i bruk for å forsvare seg mot den ukjente fienden. Dette er en av Fossums mange romaner om etterforsker Konrad Sejer, som gjennom avhørene forsøker å avdekke sannheten om Ragna. Denne psykologiske thrilleren passer for deg som er mer opptatt av de innsiktsfulle menneskeskildringene snarere enn løsningen på selve krimgåten.

Sammen med forfattere som Kim Småge, Anne Holt og Unni Lindell, er Karin Fossum en av dem som virkelig preget norsk kriminallitteratur fra tidlig på 1990-tallet og banet vei for at kvinnelige forfattere har markert seg stadig sterkere innenfor sjangeren. Hviskeren er et mesterverk av en kriminalroman som garantert gi deg frysninger nedover ryggen.

De sørgendeHåkan Nesser – De sørgende (2018)

Politimannen Gunnar Barbarotti er tilbake på jobb etter å ha mistet sin kone. Han blir satt til å løse en såkalt «cold case»: Arnold Morinder forsvant da han skulle kjøre til bensinstasjonen for å kjøpe en avis. Morinders samboer Ellen er tidligere drapsdømt og har sonet sytten år i fengsel. Hun mistenkes umiddelbart. Men så lenge Morinder forblir borte, står saken uløst. Kan Barbarotti overleve sin dype sorg og oppklare forsvinningssaken? Denne fascinerende beretningen er den femte og siste om den svenske politimannen, men lar seg likevel leses enkeltstående.

Politiromanen er blant de mest populære retningene innen krimsjangeren dag, og svenske Håkan Nesser skriver seg inn i den hardkokte tradisjonen. Dette er krim som berører.

På jakt etter flere tips? Da kan Jan Lasse anbefale disse også:

John Le Carré – Spionen som kom inn fra kulden: Handlingen i denne klassikeren av en spionroman foregår under den kalde krigen, og er en av mesterspionforfatter John Le Carrés aller beste.

Agatha Christie – Kortene på bordet: Nok en roman om Hercule Poirot, av mange ansett blant de  ypperste på grunn av sitt tettvevde og humoristiske plott.

James Ellroy – Seks tusen kalde: En grensesprengende roman fra den amerikanske nestoren innen mørk litterær krim.

Helene Flood – Terapeuten: Med dette mesterverket av en psykologisk thriller markerer Helene Flood seg som en fremragende forfatter og en fornyer av sjangeren.

Karin Fossum – Den som frykter ulven: Konrad Sejer får to saker å bryne seg på i denne romanen – kanskje henger de sammen?

Malin Persson Giolito – Størst av alt: En forbløffende god miks av rettsalsthriller og oppvekstdrama, skrevet av datteren av den svenske krimnestoren Leif G. W. Persson.

Dashiell Hammett – Malteserfalken: Et kulturikon av en krimklassiker fra 1930 om San Francisco-detektiven Sam Spade.

Maurits Hansen – Mordet på maskinbygger Roolfsen: Dette er kanskje Norges aller første kriminalroman: Den er skrevet i 1839 og inneholder godbiter som en mystisk forsvinning, et mord og en politisjef uten respekt for autoriteter på jakt etter sannheten i et klassedelt samfunn.

Paula Hawkins – Piken på toget: En illevarslende og tett sammenvevd historie om jakten etter sannheten. En internasjonal thrillersensasjon!

D. James – Det svarte tårnet: Dette er en av de beste kriminalromanene om politiinspektør Adam Dalgliesh, en viktig skikkelse innenfor britisk krim.

Jens Lapidus – Cash: Dette er første bok i trilogien Stockholm Noir, en mørk krimserie om psykopater i Stockholms underverden.

Ira Levin – Et kyss før døden: I denne romanen gir Levin oss innblikk i sinnet til morderen, og tegner et innsiktsfullt portrett av en sjarmerende, men iskald mann med psykopatiske trekk.

Unni Lindell – Drømmefangeren: En uutholdelig spennende kriminalroman om politibetjent Cato Isaksen, hvor de psykologiske undertonene bærer handlingen framover.

Ruth Rendell – Forvillede sjeler: Rendells overkonstabel Wexford må bryne seg på en mystisk forsvinningssak når to tenåringsjenter og deres barnepasser forsvinner.

Kerstin Ekman – Hendelser ved vann: Dette er en knallsterk debutroman om isolasjon og utenforskap, ført i pennen med et stort språklig register, fra poetisk og billedlig til byråkratisk og rapporterende.

Spenningstips til barn og unge

Trenger du tips til krim og spenning for barn og ungdom? Gjengen på Deichman Majorstuen har også startet sin helt egen podcast! I den nyeste episoden av serien «Bibliotekarens hjørne» har barne- og ungdomsbibliotekarene Sigrid Skarseth og Ingrid Schibsted Jacobsen samlet sine beste tips innen krimsjangeren for store og små.

Det er med andre ord bare å finne fram lånekortet og bestille i vei. Ha en spennende, hjertebankende og forrykende lesepåske!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.