Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Wera Birgitte Holst Anbefalinger 12. desember 2016

Deichmans julekalender: 12. des.

Jorun Irene Husdal på Hovedbiblioteket anbefaler romanen A Confederacy of Dunces av John Kennedy Toole.

Sytten år etter at den ble skrevet og elleve år etter forfatterens død, pådro A Confederacy of Dunces (Tåpenes sammensvergelse i norsk oversettelse) seg først kultstatus, men etter hvert såpass anerkjennelse i de brede lag at Toole ble tildelt Pulitzer-prisen posthumt.

Med tida ser den igjen ut til å ha blitt en sak for spesielt interesserte. Men boka er i grunnen ikke så utilgjengelig. Den er grusomt kløktig, hele tiden overraskende og vanvittig morsom, og jeg har sikkert lest den hundre ganger.

Noe av det som får det til å svinge ligger i motstanden som oppstår i leserens møte med protagonisten, Ignatius J. Reilly. Det holder hardt å føle sympati for Ignatius. Han er mannen som hjemsøker dine mareritts familieselskap. Med en alltid nærværende overbevisning om at verden er i konspirasjon mot ham, dyrker han de skolastiske filosofene fra middelalderen, og lar sjelden en anledning gå fra seg til å holde lange, pompøse monologer i et fryktelig dannet og akademisk møllkulespråk. Det går mye i hvordan den vulgære populærkulturen bryter ned samfunnet, både på et åndelig og på et geometrisk plan. For ikke å snakke om hans følsomme fordøyelsesystem – åpenbart en fysisk manifestering av et sensitivt kunstnersinn.

Det er noe arketypisk over Ignatius J. Reilly, over hans dirrende indignasjon som minner om den som i våre dager får utløp i kommentarfeltenes mørkeste kroker. At internett ikke fantes i hans tid var kanskje like greit.

I årets julekalender trekker vi ukjente bøker frem fra mørket. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseropplevelser.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.