Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 22. desember 2017

Deichmans julekalender: 22. des.

Jette Hvidsten på Bjørnholt filial anbefaler Julens myter av Birger Sivertsen.

Bokomslag: Aschehoug

Julens myter 9788203239861Mellom små, store og større slag i disse søte førjulstider med meterlange gavelister, kassakøer, brente pepperkaker og julebord i ulike kategorier, kan en jo for en liten stund koble seg til tidligere tiders fæle farer og frykt og underlige og uforklarlige hendelser i Julens myter.

Stakkars drengen på en gård i Ogndal som kom i skade for å spise opp grøten som var tiltenkt nissen. Nissen kom farende, bøyde gutten dobbel og satte ham som en propp i veggluken i hestestallen. I følge folketrua var nissen faktisk også i stand til å drepe, så det var best å behandle den skikkelig.

Men det var mer å frykte: «Åsgårdsreia var det folk fryktet mest i julen – en rasende og larmende flokk av slåsskjemper, drapsmenn, drukkenbolter, bedragere, løsaktige kvinner og all slags trollpakk som dundret over himmelen på ildsprutende hester. Folk anstrengte seg hardt for å beskytte seg mot dem.»

Litt hyggeligere var det at dersom du julaften gikk stille ut av stampen, kledde på deg og gikk baklengs med en ølskål, ville du møte mannen i ditt liv.

Men husk, ikke bak brød 22. desember, det blir mislykket. Den dagen må du finne på noe annet.

I årets julekalender trekker vi ut gode, røde bøker fra hyllene. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.