Hjelp – vi er blitt shreddet!

kiss

8 år gammel internetthumor – passé, men hva gjør vel det!

Tekst: Petter Boskop

Humortrender på Internett har som regel begrenset holdbarhet, men enkelte konsepter holdes overraskende lenge i live. Det er vanskelig å si hvem som var først ute med såkalte shredvideoer, men finske Santeri Ojala, aka StSanders på YouTube, var en av de første til å laste opp en video i kategorien (2007). Konseptet bak en shredvideo er enkelt; filmmaterialet er av kjente artister, mens lydsporet er alt annet enn originalt. Dette er rett og slett musikalsk dubbing som gjerne får kjente musikere til å fremstå som rene amatører. For å lage disse videoene kreves teknisk innsikt og musikalitet, så hva får talentfulle YouTubere til å kaste bort talentene sine på denne musikalske vitsingen? Svaret er stort sett enkelt, for moro skyld. I enkelte tilfeller er det, som Mehdi Bourayou elegant formulerer det i sin dub av Miles Davis’ “My funny Valentine”, en “heretical tribute”.

 

Nevnte StSanders dubber som regel videomaterialet med egne komposisjoner, som her – “I was made for lovin’ you” av KISS har noe uelegant blitt transformert til “I will never go to school”:

Et utall kjente band får gjennomgå, og ingenting synes hellig. I 2010 ga YouTube-brukeren josefmelin Deep Purple den ydmykende behandlingen:

Muse “Knights of Cydonia”:

The Cure unplugged, egen komposisjon av Rampatoppas, løst basert på “If only tonight we could sleep”:

Andy Rehfeldt har ulike tilnærminger til sjangeren, som oftest brukes det originale vokalsporet mens resten av bandet blir dubbet:
Marilyn Manson, “Beautiful People (polka version)”

Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!