Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Kuriosa 18. mars 2011

Advarsel til husmødre

I magasinene våre har vi mange kuriositeter. Her om dagen fanget denne boken oppmerksomheten min, på grunn av advarselen på forsiden:

«HUSMOR – i byen og på landet – ta det varsel du får her alvorlig. Legg ikke dette skrift bort ulest. Si ikke: Det klarer sig nok! Husk ansvaret om nøden kommer og finner huset tomt for mat!»

Boken ble gitt ut i 1938, og heter Opbevaring og konservering av matvarer (Dina Larsen og Dorthea Rabbe). Den kom også ut på nynorsk, med tittelen Gøyming og konservering av matvaror. I forordet trekkes krigen fra 1918 frem som eksempel, og mange av rådene ble nok benyttet da 2. verdenskrig brøt ut et par år etter utgivelsen. Slik som dette forslaget til kaffesurrogat kanskje?

«Kaffe av deig (knupp): En lager en stiv, ugjæret deig av rug- eller byggmel, triller lange, tynne stenger ut, snitter dem op i små nøtter. Rist så disse på takke (helle). Tørk dem efterpå og gjem dem i pose eller boks. Mal og bruk dem som kaffe.»

Og bakerst i boken er det enda en advarsel:

«Til husmødrene: Ta godt vare på dette småskriftet. Legg det et sted det er lett å finne når det skal brukes. La også de unge kvinner sette sig inn i denne viktige saken med matforsyningen og opbevaringsmåtene.»

Boken kan lånes hos oss (klikk på tittelen for å bestille).

Marianne.


Én kommentar til “Advarsel til husmødre”

  1. Tarald sier:

    Godt tidsbilde.
    Generelt har dere for mange bøker i magasinene og for få på hylla. Jeg vet sjelden akkurat hva jeg skal ha, men følger intuisjonen. Spesielt i dikthyllene virker det som om dere prioriterer samlede verk, mens enkeltdiktsamlinger er mye lettere å lese og burde ha forrang.
    Jeg skjønner at dette delvis er et plassproblem og håper det vil forandre seg når dere flytter i nytt bygg.

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.