Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Oddvar Thorsen Kuriosa 15. desember 2014

Jul på biblioteket

Å ferdes i sentrum i adventstida kan være en øvelse i selvbeherskelse og impulskontroll. Enten man sliter med shoppingavhengighet eller angst for folkemengder, slipper man ikke unna denne årlige utflukten i mammons og nestekjærlighetens tegn. Selv dagligdagse gjøremål som en tur på butikken byr på stadige påminnelser om at den store jod-dagen (julaften) rykker stadig nærmere, og heller ikke blant bibliotekets forholdsvis stille bokhyller unnslipper man helt julens lange skygge.

20141211_120203037_iOS

Allerede i vestibylen aner man uråd. Blant travle bibliotekarer og utlånsautomater står det en vederstyggelighet man kjenner alt for godt fra varehandelen, et alter til ære for sløve sakser og dårlig tape – pakkedisken.

Hvorfor noen skulle ønske å pakke inn bøker de allerede har lest, er et mysterium like stort som Jesu unnfangelse, men julen er en dypt paradoksal tid og når alt kommer til alt er vi alle svake for pakker, så hvorfor ikke.

20141211_120035073_iOS

I etasjen over blir man møtt av et stort utvalg gamle julehefter. I likhet med en rekke norske artister innså norske forfattere og forleggere allerede på slutten av 1800-tallet at det fantes et stort marked for egne juleutgivelser. Resultatet ble en rekke forskjellige utgivelser med originale tekstbidrag fra kjente og ukjente forfattere, samt forseggjorte kunstbilag i like forseggjort firefarget trykk.

Dersom du skulle være i tvil: Julen er her, også på biblioteket.

20141211_115333576_iOS

God jul.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.