Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Kommentarer 12. november 2014

– Ved en anledning rev jeg av en arm på motstanderen, men det var ikke helt meningen

Eventyr for voksne dukker stadig opp i nye formater og medier. Vi leser og spiller oss gjennom sjangeren!

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe. Foto over: Rødhette og ulven, en.wikipedia.org

Hjelp! Jeg har nettopp avsluttet femte og foreløpig siste kapittel av The Wolf Among Us, og jeg er ikke bare vonbroten over den åpne slutten, men jeg har i tillegg skikkelig abstinenser! I frustrasjon ligger jeg oppe om nettene og leser tegneserien som dataspillet er bygget på, nemlig Fables.

Jeg oppdaget tegneserien Fables i de glade studiedagene. Du vet, de dagene hvor en faktisk kunne sove lenge om morgenen og sitte på kafé hele dagen og lese. Også ta det igjen dagen etter. Søsteren til hun jeg bodde sammen med på den tiden hadde ved en tilfeldighet kommet over en ganske annerledes tegneserie, og hadde kjøpt de to første nummerne på et eller annet ekstraordinært tilbud. Min daværende samboerske var, såvidt jeg husker, ikke så begeistret. Men jeg derimot, jeg digget det. Og det gjør jeg fortsatt. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt ikke har lest alle nummerne, for serien pågår fortsatt, men jeg er svært godt i gang og har mine Fables-raptuser med jevne mellomrom.

Ulven.RødhetteFabeldyr og hvor de er å finne

Ideen til Fables er vel egentlig ganske enkel, men samtidig oppfinnsom. Vi befinner oss i New York i dag. Våre kjente eventyrfigurer har blitt tvunget til å rømme fra hjemlandet sitt og har nå bosatt seg i vår verden, nærmere bestemt New York. De kaller bydelen sin for Fabletown, og de har i tillegg en gård for karakterer som de tre små grisene.

Gården huser gjerne de karakterene som ikke ser menneskelige ut. Det er nemlig viktig at alle de magiske figurene kan passere som vanlige mennesker uten at noen kan fatte mistanke. En bannende og røykende gris ville for eksempel skapt ganske mye oppmerksomhet blant folk, og det vil våre kjære fabelfigurer unngå for enhver pris.

Dette er eventyr for voksne, og har ganske så voksent innhold. Snøhvit og den store stygge ulven, Bigby Wolf, søker trøst hos hverandre innimellom, og alle eventyrprinsessene samles en gang i året for å snakke om hvor god prins Charming er i senga. Han giftet seg nemlig med dem alle, etter tur.

Gullhår viser seg å være en voldelig psykopat, og dessuten svært vanskelig å drepe siden hun er så godt forankret i folketroen. Og hva er det egentlig med Rødhette? Dette er gøy, gøy, gøy, selv om det kanskje ikke er så avansert.

One thing none of us can deny. He was great in the sack.

Jeg synes nok dette fungerer aller best når vi får historier fra Fabletown eller fra Gården. Det er spesielt samspillet mellom alle karakterene som er mest underholdende å lese om. Jeg har derimot ikke så mye til overs for Jack (du vet, han med bønnestengelen), som er ute på eventyr for seg selv. Faktisk synes jeg at Jack er den kjedeligste karakteren av dem alle, og akkurat nå holder jeg på å slepe meg gjennom et nummer hvor han er hovedpersonen. Derfor går det også litt tregt med min Fables-lesning innimellom.

Bigbys eventyr i den andre verdenskrigen var heller ikke blant mine favoritter, selv om jeg er veldig glad i Bigby. Fables har i tillegg fått flere spin-offs, så her er det bare å låse seg inne med hauger av tegneserier. Vi har blant annet 1001 Nights of Snowfall og Cinderella, som i hvert fall står på min leseliste.

Kanskje kommer Fables i filmversjon snart?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EEDpW5UbyEw[/youtube]

 

Fra tegneserie til dataspill

Gleden var stor blant mange fans da Telltale Games kom med pek-og-klikk-spillet The Wolf Among Us. Endelig kunne en faktisk være Bigby Wolf! Telltale har også det utrolig populære spillet The Walking Dead, som også anbefales på det sterkeste. The Walking Dead finnes som kjent også som tegneserie og TV-serie, og det er en veldig interessant medieutvikling vi ser. Du kan lese, titte og spille deg gjennom det samme universet, noe som gir rom for enda flere historier og flere måter å fortelle en historie på. Det gir også spilleren muligheten til å ta egne valg, noe som får konsekvenser på et senere i tidspunkt i spillet. Dette er noe som gjør spill som The Wolf Among Us og The Walking Dead så spennende å utforske. I tillegg til en rekke andre spill, selvfølgelig.

walking dead

Foto: sdobie, flickr.com

The Wolf Among Us får du altså lov til å spille selve Bigby Wold, sheriffen i Fabletown. Du skal oppklare en rekke mordgåter, faktisk dør det så mange at en lurer på om det er noen fables igjen til slutt. Løsningen på gåten er selvsagt langt mer kompleks enn du kunne ane da du startet spillet, og har en aldri så liten tvist på slutten.

Når du spiller, må du hele tiden velge hvordan du skal reagere og hva du skal si og gjøre. Fire alternativer popper opp på skjermen, og du har ikke så lang tid på deg til å velge. Du må tenke kjapt, og alt du sier har innvirkning på hva de andre personene tenker om deg.

Jeg ønsket selv å prøve å legge meg så tett opp til hvordan jeg oppfatter Bigby i tegneserien som mulig. Altså ganske brutal, litt ukontrollert, men forsøksvis rettferdig og dessuten ganske svak for damene. Bigby jobber mye sammen med Snøhvit, og de liker åpenbart hverandre. Men de har så forskjellig tankesett og er så ulike, noe som gjør det vanskelig for dem å samarbeide. Snøhvit er i tillegg ganske streng, og til stadighet bekymret for at Bigby skal slippe den store stygge ulven løs.

I’m starting to like you, Bigby. You’re not afraid to be a complete bastard.

Film noir og stusslige slåsskamper

Jeg har stor sans for tegnestilen i The Wolf Among Us. Den klassiske streken går igjen i tegneserien, selv om ikke alle tegnerne er like flinke. I dataspillet er den hakket mer stilisert, og fargene er gjerne dystre og mørke. Skaperne har helt klart rappa litt fra film noir, men det er helt greit.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_htfCzTjCpA[/youtube]

Kjønnsrollene kunne helt klart vært litt mer spenstige. Her har vi strippeklubben med prostituerte som ikke vil snakke, den røffe detektiven og den iskalde pene dama som prøver å tøyle den røffe detektiven. Det er selvsagt lov å leke med klisjeene, men jeg opplever tegneserien som hakket mer nyansert enn spillet. Heldigvis får vi møte superskurken Bloody Mary mot slutten. Hun er det heldigvis litt tak i.

Også må jeg bare tilstå at jeg synes slåsskampene er ganske kjedelige. Litt trykking på tastaturet innimellom, men dette er ikke spillet for deg som vil ha utfordrende spillmekanikk og tøffe kamper. Å ta den siste bossen er for eksempel lekende lett, og det går helt av seg selv.

Nei, dette er mer spillet for deg som vil ha en historie og som vil utforske Fables-universet mer. Og som finner spenning i hele tiden å måtte foreta valg. Jeg oppfatter det ikke som om det er noen valg som er gale og noen som er riktige. Selv om det å drepe noen selvfølgelig er feil, gjør min Bigby det mest i selvforsvar. For det meste. Ved en anledning rev jeg av en arm på motstanderen, men det var ikke helt meningen.

Andre sesong av The Wolf Among Us kommer forhåpentligvis i 2015. Fables avsluttes angivelig samme år. Hvis du er ukjent med universet, har du mye moro i vente!

15. november er det duket for nordisk spilldag på Hovedbiblioteket. Vær med og konkurrer om massevis av fine premier, eller bare sitt og kos deg med Xbox eller brettspill.  

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.