Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Tema 9. januar 2015

Vår miljøvennlige topp 10-liste

Noen tar grep når isbjørner har begynt å balansere på isflak. Sjekk ut den pågående klimafestivalen. Her har du litt godt lesestoff attåt.

Tekst: Åshild Svartiscollapse

Klimaendringene tar plass i medielandskapet og folks bevissthet, men av rettmessig størrelse? På langt nær, ifølge gjengen bak Klimafestivalen §112.

Denne uken landet festivalen på Deichman med filmvisninger hver dag og avsluttes imorgen lørdag med et festfyrverkeri av et program, blant annet med et stunt av en urframføring.

Så, om du er dyster til sinns, forbanna, kranglelysten eller heller nonsjalant når det kommer til spørsmålet om menneskelig tukling med klimaet – her er det mulig å la seg utfordre og begeistre. I ventetida går det sjølsagt an å dukke ned i ei bok eller tegneserie, eller finne seg en film uten å forlate temaet.

Her er et utvalg på 10 kandidater:

The collapse of western civilization : a view from the future
Hvordan ser du for deg verden om femti år? En eggende tankelek for mange, for andre en livsviktig ransakelse. De to historikerne bak denne science fiction-lignende boka har tøyd de lange linjene og rekonstruerer tida sett fra år 2093.

cartoonThe cartoon introduction to climate change
Fra en nyttig kilevink til et mer kilent bidrag. Klimakrise er et sørgelig alvorlig spørsmål, men ikke denne tegneserien om den.

Havari
En fengslende roman som makter å beskrive både folk og fenomener til ettertanke. Boka stiller spørsmål som: Hvilken styringsform er mest egna når krisa setter inn? Ramma er et Oslo med hetetokter noen tiår fram i tid.

Karbondagboka 2015
Storbritannia har innført karbondioksidrasjonering, hvordan takler unge Laura Brown og hennes noe utflytende familie den saka? Heldigvis er det ingen aldersgrense på ungdomsbøker, denne er en glede å få i fanget. Men, oj, tenk om det blir sånn…

Hva var det hun sa?
«(…) et tegnet dikt, vendt mot både fortiden og fremtiden. Et ekko og en alarm», ifølge forlaget.  En særegen utgivelse skrevet opp mot Inger Christensens legendariske diktsamling Alfabet. Noen bøker må man bare ha.

How bad are bananas : the carbon footprint of everything
For dem som ikke nøyer seg med alminnelige klimakalulatorer, her er boka som går grundigere til verks. Interessant blaverk, lett i formen.

Steffen tar sin del av ansvaret
«Tenke det, ville det, ønske det med, men gjøre det, nei, det skjønner jeg ikke», Steffen er på det kjøret. Ikke enkelt å være både i dame- og klimaskvis, men temmelig underholdene for oss som leser.

Klimaspillet : en fortelling fra innsiden av FNs klimatoppmøter
How-Bad-Are-Bananas Hva foregår når den globale makteliten møtes? Bård Lahn er delegaten og flua på veggen som registrerer og forklarer fra forhandlinger, konflikter og fortvilte utsendinger når all verdens interesser skal enes rundt et bord.

Chasing Ice
Prisbelønt film om nærkontakt med revnende isfjell i nord, og hva det gjør med en filmskaper.

The world we made
Optimistisk framtidsvisjon, her ved et tilbakeblikk fra år 2050 til begynnelsen av 2020-årene. En fascinerende og illustrert gjennomgang av mulige endringer på alle vesentlige felt.

Bonusspor:
Naturen svikter aldri : en bok om kjærlighet til naturen
Klimaspillet_cover_lores_web Ganske enkelt ei usedvanlig flott bok om intime forhold, med innslag av neglsprett og sterk lengsel. En collage av tekster og bilder og stemmer og dikt utgitt i forbindelse med Naturvernforbundets hundreårsjubileum.

Snu : brev til klimagenerasjonen
Nyttårskonsert har vært en av programpostene i årets klimafestival. Diktet «Opp alle sammen» ble her framført av Anneke von der Lippe. Å ja, det sitter fotsatt mjukt i minnet, og det slår meg at denne hymnen av håp og prostest er i klasse med «Deilig er jorden», en lysende fakkel for barnedåp og begravelse og all annen  høytid der mellom.

Initiativtagere til Klimafestivalen, Norsk klimanettverk ga ut antologien Snu i 2012, og diktet er å finne der i denne artistiske samlinga av fakta og fiksjon. Kan lånes eller leses direkte på nett.

 

Se filmtraileren til Chasing Ice her:

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eIZTMVNBjc4[/youtube]

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.