Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gro Johansen Raih Intervjuer 7. august 2015

Sommersnakk med Hilde Hagerup

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Hvis noen hadde nektet Hilde Hagerup å skrive i ferien, hadde hun blitt gal.

Tekst: Gro Johansen Raih/Foto: Aschehoug

discosatanHilde Hagerup er en kjent og kjær barne- og ungdomsbokforfatter, og mange av bøkene har blitt oversatt til flere språk. De siste årene er det spenningsserien «Spøkelsene på Frostøy» som har gjort mange unge lesere kjent med forfatteren.

Hva skal du lese i sommer?

I sommer skal jeg lese mer av Simon Stranger. Han skriver viktige bøker om det vi i Norge burde være aller mest opptatt av: hvordan vi skal forholde oss til resten av verden på anstendig vis.

Og så skal jeg lese Anne Karin Elstads bøker enda en gang. Jeg jobber med en biografi for voksne om henne, men jeg synes at ungdom også skal lese Elstad. Begynn med Innhaugfolket – men sett av litt tid. Du kommer til å få problemer med å legge bøkene fra deg.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Bortsett fra Elstad og Stranger? Les Kaja Dahle Nyhus’ fine bok Vil du høre en hemmelighetOg Anna Fiskes bøker om følelser. Og Vera Michaelsens utrolig morsomme Discosatan.

Har du en favorittsommerbok?

Jeg liker jo godt spøkelseshistorier, og det fantes en bok med noen skikkelig grusomme og bloddryppende i bokhylla hjemme hos mamma og pappa. Jeg husker ikke hva den het, men jeg husker at jeg og vennene mine noen ganger tok den med når vi overnattet i telt i hagen. Det var grusomt og fantastisk på en gang.

«Jeg liker jo godt spøkelseshistorier, og det fantes en bok med noen skikkelig grusomme og bloddryppende i bokhylla hjemme hos mamma og pappa.»

spøkelsenepåfrostøyLeser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Om sommeren kan jeg kanskje dykke enda mer ned i litt større bøker og følge hele forfatterskap. Men nei, egentlig ikke. Jeg leser det jeg har lyst til og det som interesserer meg uavhengig av årstid.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Fysisk bok.

Hva er ditt beste sommerminne?.

Jeg husker sånne varme, lyse dager da jeg var liten og ikke skulle noe spesielt, men bare kunne sykle litt rundt for å se hvem som var ute og ville være med og leke. Jeg er vokst opp på et lite sted ved sjøen utenfor Fredrikstad, det var ikke så mange barn og vi kjente hverandre godt. Noen ganger endte vi opp på stranda og noen ganger i skogen, og noen ganger på bussholdeplassen som vi brukte som ballplass. Og det var liksom ingen planer og ikke noen store ting som skjedde, men bare en fantastisk frihetsfølelse. Vind i håret og båtis. Sånne ting.

Har du et favorittsommersted?

Jeg liker meg veldig godt på Oksvalstranda på Nesodden der jeg bor. Der treffer jeg liksom alltid noen jeg kjenner, og så er sjøen full av krabber som stiller opp sesongen gjennom og nesten alltid lar seg fiske og putte i plastbøtte. Det er fint. Og så er det kort vei hjem hvis vi har glemt noe.

Hva er planene dine denne sommeren?

Jeg skal være mye hjemme, men også litt på fjellet, og så skal jeg en tur til Storbritannia. Jeg bodde der i femten år og har veldig mange venner der, som jeg gleder meg til å se.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?

Jeg tar aldri helt ferie. Jeg ville blitt gal hvis jeg ikke fikk lov til å skrive. Jeg ville i hvert fall blitt veldig sur og vanskelig å bo sammen med. Men jeg skal gjøre mindre av andre ting, og så skal jeg henge veldig mye med barna mine og drikke smoothie og spise is. Og bade.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Spøkelsene på FrostøyOppgjøret, blir siste bok i Frostøyserien og den kommer til høsten. Det blir en stor kamp mellom Jens og de gode spøkelsene på den ene siden og grusomme Johannes med hanekammen og gjengen hans på den andre. Det blir mørkt og skummelt som vanlig, og passer best for lesere som liker å bli skremt.

 

*

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.