Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Tema 8. september 2015

Velger bøker med budskap

Miljøpartiet De Grønne og KrF anbefaler bøker til ettertanke.

Tekst: Ingela Nøding

Noen leseopplevelser sitter igjen i oss i lang tid fordi vi lærte noe av dem. Begge politikerne under deltar på Deichmans valgkampanje #mittbokvalg, og begge velger å fronte bøker med mye innhold mellom linjene:

Eventyr viser virkelighet

Bildet over viser Marte R. Ulltveit-Moe (40) fra Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand kommune. Hun fremmer både barnelitteratur og bibliotek:

«#Mittbokvalg er «Til Eventyrland» av Elsa Beskow. Denne samlingen ble utgitt første gang på svensk i 1967, og inneholder et utvalg fortellinger og dikt for barn. Og ikke bare for barn! Min favoritt er eventyret om «Læremaskinen til doktor Klokamundus», som er en gammel og likevel dagsaktuell fortelling om forsømte barn, disiplin i skolen, og hva som gir ekte læringsglede.

Dette kan også leses som en historie om moderne arbeidsliv og innleide konsulenters tro på enkle løsninger.

En annen spennende historie i boka heter «All tings grunnårsak». På overflaten er dette et eventyr om to konger, en som er heldig og en som alltid er uheldig. Men dette kan også leses som en historie om moderne arbeidsliv og innleide konsulenters tro på enkle løsninger.

Jeg har lånt boka på Hovedbiblioteket i Kristiansand, som er en deilig og ikke-kommersiell oase midt i sentrum, proppfull av gode bøker og dyktige bibliotekarer. På biblioteket får jeg alt fra Atekst (søkeordning for norske medier, mye bedre enn Google) til lokalhistorie – og når jeg trenger å låne sjeldne bøker og tidsskrifter ordner de det også. Hurra for biblioteket!»

jytte

Guds tårer

Jytte Sonne Juliussen (61 år) fra Kristelig Folkeparti på Lillehammer er opptatt av menneskelige relasjoner:

«Jeg har valgt boken: «Der Gud gråter» av Siba Shakib. En utrolig godt skrevet bok om en afghansk kvinnes mot og livskamp i en brennende region av verden. Hennes forhold til mann og barn er unikt, men også hennes forhold til andre mennesker. Hun ser at der inne i hvert enkelt menneske er noe godt. «Kanskje han er et godt menneske», uttrykker hun da datteren blir sammen med en fra Taliban. En sterk bok om menneskeverd.

Boken fant jeg på Lillehammer Bibliotek, som ligger lett tilgjengelig midt i sentrum, og er en godt brukt møteplass for innbyggerne. Som Litteraturhus fungerer også Biblioteket som møtelokale for mange forskjellige arrangementer.»

«Kanskje han er et godt menneske», uttrykker hun da datteren blir sammen med en fra Taliban.

Velg selv

Det er fremdeles tid til å fundere på hva du skal stemme ved årets kommunevalg. Vi på Deichman håper #mittbokvalg-kampanjen viser deg at bibliotek og vilkår for lesning også er politikk! Godt valg!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.