Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Astrid Werner Kommentarer 23. januar 2016

3 norske 2016-utgivelser jeg gleder meg til

Jeg har sett på norske utgivelser våren 2016. Disse tre gleder jeg meg spesielt til.

Tekst: Astrid Werner/Foto: Frank Michaelsen (over) Aschehoug, Oktober

Noen av januargledene mine består i å surfe rundt på forlagene sider og følge med i media. Der prøver jeg å snappe opp hvilke norske forfattere som kommer med noe nytt og hva utgivelsene dreier seg om.

I 2016 gleder jeg meg spesielt til disse, som skal komme i løpet av vinteren og våren:

altbrennerHelge Torvund: Alt brenner (ute nå)

Denne diktsamlingen er helt fersk. Den utkom 11. januar. Torvund er en etablert lyriker med mange samlinger bak seg. Diktene hans har denne blandingen av vare naturdikt og underfundig alvor som jeg er så svak for.

Torvunds dikt skaper mange uventede bilder. Her får du tekster om livet og mange refleksjoner rundt både ensomhet og funderinger over det som har vært, samtidig som tekstene i de nyere samlingene kanskje har blitt noe mer abstrakte i formen. Alt brenner skal i følge omtalen både inneholde «takknemlighet, lys og varme». Det er en samling hvor ilden er en metafor for den kraften som både legger alt øde samtidig som den legger grunnlaget for nytt liv. Alt brenner er en samling å se fram til.

Stein Mehren: Billedtenkeren (26.05)

En annen og vel så etablert lyriker som er ute med nye tekster denne våren, er Stein Mehren. Hans nyeste bok Billedtenkeren kommer ikke før 16. mai, så her må jeg nok smøre meg med tålmodighet. Før jeg åpna min første Mehren-samling, var jeg av den oppfatning at denne forfatteren var altfor avansert for meg. Etter at jeg leste Corona for mange år siden, måtte jeg (heldigvis) skifte mening. Ikke sånn å forstå at Mehrens poesi er enkel, langt ifra, men utilgjengelig er den tross alt ikke. Den krever nok et minimum av ro og refleksjon, men så  blir også utbyttet desto større. Jeg har derfor all mulig grunn til å glede meg til Billedtenkeren i mai.

Inghill Johansens bøker er små, smale perler med prosa, overkommelig av format å ta med seg de fleste steder.

bungalowInghill Johansen: Bungalow (primo jan.)

2015 var dessuten året hvor jeg for første gang stiftet bekjentskap med forfatteren Inghill Johansen. Velkommen etter, vil sikkert noen si, men jeg tror ikke jeg er alene om ha denne  forfatteren til gode! Takket være en utstilling her på Deichman om gode forfattere som ofte havner i skyggen av bestselgerne, ble jeg oppmerksom på hennes bøker. Johansens nyeste bok, Bungalow, skal i følge forlaget Oktober komme ut i starten av januar, så jeg ligger og vrinsker i startgropa.

Inghill Johansens bøker er små, smale perler med prosa, overkommelig av format å ta med seg de fleste steder. Det var språket i boka Suge som bokstavelig talt sugde meg inn i hennes univers. I omtalen av den nye boka, står det at forfatteren undersøker «hva som holder noe oppe og bryter noe ned».  Uttrykt med Inghills stemme er jeg sikker på at jeg ikke blir skuffa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *