Søk Meny Lukk
Lukk
Fra tegneserieromanen Tepper av Craig Thompson
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 12. juli 2016

Et siste kyss – for deg som savner Skam

Les disse bøkene mens du venter på neste sesong!

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe/Foto over: Detalj fra Tepper av Craig Thompson

Noora og William har kysset for siste gang før sommeren. Savnet er stort og du lurer på hva du skal ta deg til fram til neste sesong av NRK-serien Skam. Frykt ikke! Litteraturbloggen har boktipsene for deg som er på jakt etter realistiske ungdomsskildringer om kjærlighet, intriger, oppvekst og vennskap.

Søskenkjærlighet av Katarina von BredowBokcoveret til Søskenkjærlighet av Katarina von Bredow

Ingen skriver vel om kjærlighet som Katarina von Bredow! Den svenske ungdomsbokforfatteren forteller så inderlig
og troverdig om vanskelige forelskelser. Søskenkjærlighet handler om Amanda som virkelig elsker broren sin, Ludvig. Men det er jo ikke lov å forelske seg i broren sin? Hva skal hun gjøre? Hvem bestemmer egentlig over hvem Amanda skal være sammen med?

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Jeg innbiller meg at Noora hadde elsket Pojkarna av Jessica Schiefauer. Igjen har vi med en svensk ungdomsroman å gjøre, og denne er foreløpig ikke oversatt til norsk. Men kanskje det kommer? Kim, Bella og Momo er fjorten år og bestevenninner. Om nettene drikker de av en underlig blomsternektar som forvandler dem til gutter. Dette gir jentene en helt fantastisk frihet. Men hva skjer når Kim, i guttekropp, blir forelsket i Tony?

Tepper av Craig Thompson

Altså, mer smertefullt får du det bare ikke. Tepper av Craig Thompson er den ultimate grafiske romanen om oppvekst og ung kjærlighet. Den er selvbiografisk og handler om et strengt religiøst miljø som tar kvelertak på familien til forfatteren. Craig vokste opp i Marathon i staten Wisconsin i USA, en småby hvor religion står sterkt. Her får vi også høre om den aller første store kjærligheten, den som er så vond og så sår at en nesten ikke orker å lese om det. Men bare nesten. Tegningene er i svart-hvitt og er ganske detaljerte og litt snirklete. Thompson har virkelig en særegen strek og han formidler på imponerende vis kampen mellom tro og tvil. Jeg leste Tepper i løpet av én kveld, men klarer ikke å slutte å tenke på den. 

Sexy av Joyce Carol Oates Bokcoveret til Sexy av Joyce Carol Oates

Darren er en av de mest populære guttene på skolen og har fast plass på svømmelaget. Vår unge helt er minst like kjekk som William, men føler seg ukomfortabel med all oppmerksomheten han får. Sexy handler om seksualitet, identitet og oppvekst. De realistiske skildringene tar omtrent pusten fra meg, og Oates skriver så presist og klart. Boken har i tillegg korte kapitler, noe som gjør den lett å lese. I tillegg synes jeg det er veldig interessant å lese en roman fra den populære guttens perspektiv. Joyce Carol Oates er flink til å utfordre våre sedvanlige fordommer, og hun skriver like utmerket for ungdom som for voksne.

Lille ekorn av Linn T. Sunne

Lille ekorn er en av mine favorittungdomsbøker. Aurora er en sånn jente mange ønsker å være. Flink på skolen, flink i håndball, mange venner og snille foreldre. Selv synes Aurora at hun bor i en interiørblogg og er litt oppgitt over mamma. Men så har det seg sånn at håndballtreneren begynner å fatte interesse for Aurora. Og Aurora blir smigret. Det er bare det at håndballtreneren jo er en voksen mann. Og voksne menn skal ikke forelske seg i jenter på fjorten år. Boken har fått noe kritikk for unnlate å fortelle alt, men det er noe av grunnen til at jeg synes den er så god. Her må du tenke selv. Som i Skam-serien går det ganske sakte for seg her, den dveler ved situasjoner og tar seg god tid. Samtidig skjer det ganske mye på kort tid, og dette er også en tynn liten flis av en bok med god og luftig font. Lille ekorn belyser noe av det de fleste av oss opplever, nemlig at en ikke alltid forelsker seg i rett person.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.