Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 29. oktober 2016

Sånn er det å sitte i Bragepris-juryen

 Forfatterne som nomineres til Brageprisen tirsdag har kommet gjennom et trangt nåløye.

Tekst: Grete Stuevold Madsbakken, leder for Deichmanske hovedbibliotek/Foto: Deichmanske bibliotek

Brageprisen er en av de gjeveste litteraturprisene her i landet, på samme nivå som Augustprisen i Sverige. Den har blitt delt ut siden 1992, og blant tidligere vinnere finner vi navn som Karsten Alnæs, Øystein Lønn, Bergljot Hobæk Haff og Liv Køltzow. Likevel er det ikke alle som vet hvordan forfatterne som mottar den har blitt plukket ut. Jeg har sittet i juryen for skjønnlitteratur i tre tidligere år og vet litt om arbeidet som ligger bak. Sånn foregår det hele:

I jurymøtet i oktober diskuterte vi oss fra ti-femten titler ned til de fire nominerte innen hver klasse. Det er ingen enkel oppgave, for mange av disse er svært gode på sin måte.

Bred jury

En sitter ofte i juryen i to eller tre år. Den skjønnlitterære juryen er bredt sammensatt, en av personene er bokanmelder, én kommer fra bokhandel, én fra akademia og én fra bibliotek. Disse jurymedlemmene leser bøker som meldes på av forlagene, men ikke alle kan lese alt. I fjor var det om lag 70 påmeldte titler innen klassen «Skjønnlitteratur»! Dersom juryen ser titler som mangler og som bør vurderes, kalles disse inn via sekretariatet. Vi kalte inn et par titler hvert år. Det er for øvrig fire Bragepris-klasser hvert år, hvorav tre av dem er faste: «Barn og ungdom», «Skjønnlitteratur» og «Sakprosa». Den siste klassen varierer fra år til år, i 2016 er den: «Sakprosa for barn og unge».

Intens lesehøst

Som jurymedlem får en et veldig godt innblikk i bredden av det som skrives og utgis. Å lese og vurdere litteratur er jo ikke en eksakt vitenskap. Bredden i jurysammensetningen er derfor viktig, for selv om jurymedlemmene er godt skolerte vil egne preferanser, erfaringer og innganger til litteraturen alltid virke inn. Juryen sørger for at hver bok leses av minst to jurymedlemmer, men de aller fleste bøkene leses av tre eller fire. Det er en meget intens leseperiode fra juni til oktober. Det drar seg skikkelig til på høsten da mange av titlene meldes på etter sommeren (det er tre frister for påmeldinger fra forlagene). Siden påmeldte titler er konfidensielt, har det for meg vært utrolig vanskelig å snakke med andre om hva jeg har lest og ikke lest av ny norsk skjønnlitteratur midt i denne perioden!

Den vanskelige utvelgelsen

Underveis holdt vi i juryen hverandre fortløpende orientert om egen lesing slik at vi raskt kunne skille ut bøker vi ikke skulle ha med videre. Titlene én eller to mente var gode nok til å diskuteres videre ble lest av flere jurymedlemmer. I jurymøtet i oktober diskuterte vi oss fra ti-femten titler ned til de fire nominerte innen hver klasse. Det er ingen enkel oppgave, for mange av disse er svært gode på sin måte, og det er svært vanskelig å sette dem opp mot hverandre og velge bort, spesielt når vi nærmer oss syv-åtte titler. Til tider satt vi og ønsket oss en shortlist!

Derfor kan jeg ikke forstå at enkelte av forlagene melder på så mange titler – mener de virkelig at alle de melder på kan nå opp som nominerte til Brageprisen?

Siste etappe

Når de fire nominerte titlene er valgt skriver juryen en begrunnelse for hver bok som nomineres. Da går jobben videre til en større gruppe elektorer – som vi ikke vet hvem er. Disse fordeler poeng til de ulike titlene, og hvem som skal tildeles prisen avgjøres ut ifra dette.

Optimistiske forlag

Det er en stor ære å få sitte i denne juryen, Brageprisen skal henge høyt. Det er kun de beste norske utgivelsene og forfatterne som skal hedres med en slik tildeling. Derfor kan jeg ikke forstå at enkelte av forlagene melder på så mange titler – mener de virkelig at alle de melder på kan nå opp som nominerte til Brageprisen? Uansett er jobben nå gjort, utvelgelsesprosessen er i mål i år også, og jeg er spent på hvilke navn som ropes opp på Hovedbibliotekets splitter nye hovedscene tirsdag kl.12.00. Jeg håper du tar deg turen innom i lunsjen eller følger spent med på nettet. God lesehøst – det finnes mye knasende god norsk samtidslitteratur å kaste seg over!

*

Meld gjerne din interesse for Brageprisens pressekonferanse tirsdag 1. november her:

https://www.facebook.com/events/580070042161921/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.