Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 22. november 2017

Vis meg bokhylla di, Selda Ekiz

I dag skal vi faktisk hjem til enda en fysiker! Selda Ekiz sier vi nesten heller burde intervjua samboeren hennes, komikeren Gustav Nilsen, det er han som har flest bøker i hylla. 

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Selda Ekiz

Selda Ekiz er fysiker, programleder og «edutainer». Selv husker jeg henne best som formidabel programleder i Newton, mange kjenner henne sikkert også fra TV-serien Anno. Ekiz mener det er internetts skyld at hun ikke eier flere bøker, men avslører at hun er en ivrig digital leser som gjerne bruker lesebrettet Kindle.

SAM_5799

– Kan du fortelle litt om selve hylla: Hvilket rom står den i, hvor har du kjøpt den?
– Vi har en bokhylle i «grønnstua» og to bokhyller ved siden av hverandre i «hvitstua». Grønnstua er vel egentlig spisestua, men det er mer tv-stua, og den ble vel plassert der fordi det var mest praktisk. Og navnet har den på grunn av fargen på veggene, så vi er kanskje ikke spesielt kreative når det gjelder navn på rommene i hjemmet vårt.

Alle bokhyllene vi har hjemme er fra IKEA og fungerer optimalt til det de skal,  holde på bøkene våre, men vi er enige om at de er for lave, vi har mange bøker som står bak hverandre, så snart må vi vel få kjøpt noen overhyller slik at det blir mer plass til alt vi (Gustav) har lest.

– Du skriver at det er kjæresten din som har lest flest bøker. Er hylla sortert etter hvem som eier bøkene, eller hva slags system står de etter?
– Bokhyllene viser nok veldig hvordan vi er som personer antar jeg, for vi har ikke noe system for hvem som eier hvilke bøker. De har blitt satt inn der det var plass da de ble tatt inn i hjemmet vårt. Og jeg står nok for bare 5 % av bøkene (og ingen av lydbøkene), dessverre. Jeg er flinkere til å lese på Kindlen min, og liker bedre å lese lange artikler på nett enn å fordype meg i en bok. (Og så skylder jeg på at Gustav er 10 år eldre meg og har hatt plenty av tid til å lese bøker før internett kom og ødela hjernene våre.)

– Dere har vanvittig mange reiseguider! Har du vært alle disse stedene, og hvilket sted er favorittreisemål?
– Jeg har vært på noen av stedene, men igjen så er det Gustav som har kjøpt inn til reiser han har gjort før min tid. Jeg bruker internett til å finne ut av et sted, mens han er litt med old school og syns det er trivelig å ha noe fysisk som kan være et minne fra ferien.

Favorittreisemålet mitt må være Cuba. Jeg har aldri før opplevd at et land har hatt en så egen og distinkt vibe før. Det var virkelig helt annerledes enn noen andre land jeg har vært i.

– Er den fine elefanten og sjiraffen kjøpt på reise?
– Haha! Det er også Gustav sine, jeg pleier ikke å kjøpe nips på turer, men tror han har kjøpt disse i Thailand, om jeg ikke husker feil. Altså – det er jo han som burde blitt intervjuet!

SAM_5801

– Du trekker fram to bøker spesielt. Den ene er Petter Smart-boka og du beskriver bakgrunnen til denne slik: «12 år gamle nysgjerrige Selda som vil lære alt.» Eksemplaret er fortsatt ganske pent, vil det si at du lærte alt som sto i boka ganske raskt? 
– Da jeg var liten hadde jeg bokbind på alle bøkene mine, ikke bare skolebøkene. Og jeg var relativt forsiktig med denne boka, for jeg følte at den var som den hellige gral. For i Donald-verdenen har jo Hakkespettboken svarene på alt mulig, og jeg følte kanskje at Petter Smart-boka var litt det samme. Livredd for at den skulle bli slitt. Så jeg tror ikke det var fordi jeg lærte meg det som stod inni den så fort, jeg bare forgudet den.

SAM_5803

– Og hvorfor er kjøpet datert, er det en greie du har fått fra foreldre eller lignende, og gjør du det fortsatt?
Datostemplingen tror jeg var en greie fra skolen. Vi måtte notere navn og klasse på kladdebøkene, og den litt maniske siden av meg tar ofte overhånd når det gjelder slike ting, så da var det viktig å notere alt på den, for den var innmari viktig for meg. Jeg kjøpte den tross alt med mine egne oppsparte lommepenger.

SAM_5800

– Den andre boka, About time, beskriver du slik: «25 år gamle Selda som forstår at hun ikke kommer til å skjønne alt.» Er romtid favorittemaet, og hvordan går det med forståelsen nå?
– Denne boken var en gave fra en god venninne da jeg studerte fysikk. Hun gikk biologi og fant denne boken til meg fordi jeg var veldig opptatt av tid og rom som tema en periode. Men den er så vanskelig –så jeg må innrømme at jeg aldri har klart å lese den helt ferdig, bare stykkevis og delt opp gjennom åra. Jeg tar den fram og minnes egentlig en herlig studenttid hvor veldig smale emner betydde mye for meg. Så forståelsen for romtid er nok ikke blitt noe bedre, men det er heldigvis ikke en fallitterklæring – ikke mange som forstår den 100 %!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.