Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 22. juni 2018

Sommersnakk med Martine Næss Johansen

Litteraturbloggen snakker med en knippe forfattere om den lette sommeren og den vanskelige andreboka. Først ute er Martine Næss Johansen som kom med sin andre roman, Lykkelige mennesker har ikke bikkje, denne våren.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Frank Michaelsen / Bokomslag: Vigmostad Bjørke

Martine Næss Johansen er SLAM!poet, romanforfatter og redaktør i det skeive kulturtidsskriftet MELK, samt forlaget littMELK. For Johansen var det overveldende hvor stolte venner blir når man skriver bok; å skrive bok er det liksom ingen som gjør! Lesesommeren 2018 blir på nynorsk og mye av sommerens skriverier blir i samarbeid med andre.

Gratulerer med bok nummer to som kom denne våren. Hvor sann er myten om «den vanskelige andreboka»? Er andreboka den ultimate svenneprøven?

Takk for det! Helt ærlig så tror jeg at man kan mer for hver bok, hver tekst, hvert dikt, hver side, hvert prosjekt. Jeg jobber jo med tekst hele tiden gjennom tidsskriftet MELK og gjennom SLAM! Alt er en læringskurve og den blir ikke brattere, heller det motsatte. Så myten er kanskje mer relevant med tanke på at det er vanskelig å få oppmerksomhet rundt andreboka. Debutanter er ferske varer i sjappa. Selvfølgelig kan ikke andreboksforfattere lett konkurrere. Derfor er det kult at dere har et eget innslag om oss på bloggen. Kudos!

Innlemmes man i større grad i et forfatterfellesskap med flere bøker i ryggen?

Forfatterfellesskapet er et interessant ord. Jeg synes generelt forfatterne jeg har møtt siden debuten har vært generøse, åpne og støttende. Jeg har kanskje vært ekstra heldig hele veien. Personlig føler jeg meg mer som en «forfatter» med to bøker i ryggen, men jeg opplever ikke at andre forfattere har vært annet enn varme hele veien. Alle utskudd er velkomne i denne dansen.

Kritikk er ikke skremmende denne gangen. Jeg vet akkurat hva jeg har levert, på et vis.

Hvordan ble du mottatt som debutant?

I forfatterfelleskapet? Av anmeldere? Av lesere? Det var generelt en positiv opplevelse. Vennene mine som ikke skriver var de mest morsomme å se reaksjonene til, siden de snakket om det å gi ut bok som noe helt vanvittig. Noe ingen gjør. Noe mye større enn de 300+ sidene. Det var skikkelig rørende. Det kom så mange venner, også folk jeg ikke hadde sett på lenge, på slippfesten for å heie. Det var overveldende.

Hvor høyspente er nervene med andreboka? Eller er det mer nervepirrende med debuten?

Jeg er roligere nå. Jeg er veldig opptatt av fremdrift og produksjon. Å komme i mål. Så å få utgitt den andre boka var stort fordi det er en lang prosess. Kritikk er ikke skremmende denne gangen. Jeg vet akkurat hva jeg har levert, på et vis. Jeg vet hva ulike kritikere og lesere kan mislike. Så jeg leter heller etter de som leser boka på den måten som jeg håper de skal. Og da den første leseren dukket opp og gjorde nettopp dette var det fantastisk!

Romanen din, Lykkelige mennesker har ikke bikkjehar et usedvanlig lekent språk og en interessant samlivstematikk. Kan du fortelle med to setninger hvorfor Litteraturbloggens lesere bør kaste seg over akkurat boka di?

Dette er en skeiv bok med et heterofilt par i sentrum, der samliv og brudd er vanskelig å skille fra hverandre. Jeg tenker boka er nyttig for de som går igjennom et brudd, de som trenger å se hvordan man ikke skal oppføre seg etter bruddet og de som samtidig ønsker å le.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg tenkte å utfordre meg selv ved å lese litt mer nynorsk. Så Samlagets Norsk røyndom-serie og Ny amerikansk poesi står øverst på lista.

Har du andre lese- og skriverutiner om sommeren enn ellers?

Nå er jeg på flyttefot (les: hjemløs) frem til 1. august, så jeg skriver litt her og der. Vanligvis skriver jeg hjemme i stua. I tillegg jobber jeg nå med en utgivelse om SLAM! sammen med Guro Sibeko, Sunniva Mellbye og Kristine Lie Øverland. Og et dikt jeg har skrevet som tolkes av Vjolla Emiri (musiker) og Vanessa Storøy Merine (grafisk designer). Dette verket stilles ut ved Historisk museum fra 22. juni til 26. august. Dermed er det flere samarbeidsprosjekter i sommer enn ellers. Det er veldig kult!

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk», men nytt av året er at vi snakker med andreboksforfattere. Hver fredag forteller forfatterne om å være fersk forfatter og om sommerlesning og -skrivning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.