Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Frank Michaelsen
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 24. august 2018

Sommersnakk med Ole Asbjørn Ness

Litteraturbloggen snakker med en knippe forfattere om den lette sommeren og den vanskelige andreboka. I dag snakker vi med Ole Asbjørn Ness som kommer med sin andre bok, Aftenlandet, i høst, 14 år etter debuten.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Frank Michaelsen / Bokomslag: Gyldendal og Aschehoug

For Ole Asbjørn Ness var det ti ganger så vanskelig å skrive andreboka som første. Det var nok vel verdt strevet; Aftenlandet skal nemlig gi oss svaret på hva økte forskjeller, innvandring, islams innmarsj og materialismen gjør med oss – intet mindre!

Gratulerer med bok nummer to på vei – romanen Aftenlandet utkommer 5. oktober. Hvor sann er myten om «den vanskelige andreboka»? Er andreboka den ultimate svenneprøven?

Min andrebok tok det meg ti år å skrive, så det har definitivt vært strevsomt. Men jeg gjorde det vanskelig for meg selv. Jeg valgte en mye større tematikk og flere karakterer, og da blir det ikke dobbelt så vanskelig, men ti ganger så vanskelig. Men desto bedre når man endelig ser at man lander et hasardiøst, stormannsgal prosjekt.

Innlemmes man i større grad i et forfatterfellesskap med flere bøker i ryggen?

Det gjenstår å se, men jeg er egentlig ikke veldig opptatt av forfatterfellesskap. Har masse intelligente og lesende venner, og det holder. Om de baler med skriving selv er mer underordnet.

Fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og masse rosende anmeldelser, en del presse og noen slakt, som man også bør få, så jeg var godt fornøyd. Men etter fjorten år er allting glemt, og dette blir som å debutere på ny.

Hvordan ble du mottatt som debutant?

Veldig bra. Fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og masse rosende anmeldelser, en del presse og noen slakt, som man også bør få, så jeg var godt fornøyd. Men etter fjorten år er allting glemt, og dette blir som å debutere på ny. Dessuten er prosjektet mitt nå veldig annerledes.

Hvor høyspente er nervene med andreboka? Eller er det mer nervepirrende med debuten?

Jeg har veldig lite nerver. Jeg skriver til jeg er ferdig, og til jeg merker at hvis jeg skriver mer så blir det dårligere. Så håper man jo at man vil bli lest og at andre vil like det man har jobbet så lenge med, men det kan man ikke kontrollere selv. Energien legger jeg i skrivingen, ikke i tanker om mottakelse eller hva folk vil tenke om den. Dessuten er jeg allerede igang med andre prosjekter, og hodet mitt er der nå. Topp hvis den selger i bøtter og spann, men boken blir verken bedre eller dårligere av det.

Den kommende romanen din, Aftenlandet, er en storslått fortelling om vestens dilemmaer. Kan du fortelle med to setninger hvorfor Litteraturbloggens lesere bør kaste seg over akkurat boka di?

Hvis man er opptatt av de store temaene i Europa – økte forskjeller, innvandring, islams innmarsj, og hva materialismen gjør med vår sjel – så har jeg klart å gi de spørsmålene et svar i romans form.

Topp hvis den selger i bøtter og spann, men boken blir verken bedre eller dårligere av det.

Hva skal du lese i sommer?

Masse. Jenny Erpenbeck er innkjøpt og skal nytes, dessuten er jeg en stor fan av Saramago, så det blir noe av ham. Jeg er også i gang med et nytt prosjekt, så det blir mye researchlesing i forbindelse med det.

Har du andre lese- og skriverutiner om sommeren enn ellers?

Nei. Jeg står opp grytidlig og forsøker å skrive noen timer før ungene våkner. Da er jeg klar og frisk i hodet, og kjører på.

*

I år som tidligere år publiserer Deichmans litteraturblogg intervjurekken «Sommersnakk», men nytt av året er at vi snakker med andreboksforfattere. Hver fredag forteller forfatterne om å være fersk forfatter og om sommerlesning og -skrivning. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.