Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Piqsels
Av: sirilarsen Anbefalinger 31. oktober 2019

Grøss og gru til halloween

Halloween er tid for skumle bøker, og nifse historier kan også leses utover i de korte og mørke høstkveldene.

Tekst. Siri Larsen / Omslag: Forlagene

Vi har plukket ut et lite og uhyggelig utvalg barne- og ungdomsbøker som passer for alle aldre, fra de tøffeste til de litt mer lettskremte. God fornøyelse!

Det snille beinrangelet av Jørn Roeim

Trenger du en akkurat passe skummel bok til høytlesning for de minste? Da kan du trygt låne med deg denne. Boka inneholder 21 korte og litt lengre historier om monstre, spøkelser, usynlige menn og blod som drypper. Historiene får barna til å grøsse, men vekker også lettelse og latter. En fin samling med spøkelseshistorier for barn fra 3 år.

Monsterkokkene lager hai-te, Mangschou

Monsterkokkene lager hai-te av Wenche With

Puddingen er redd for hai. Særlig den med sylskarpe tenner som holder til under senga og vil spise ham. Heldigvis har barnevakt Pia en plan. De kan lage herlig hai-te av det grusomme monsteret. Problemet er at først må Puddingen klare å fange vriomhaien i et vannglass.

Dette er bildeboken for de som liker nifse bøker. Haien er nemlig ganske skummel, men ingenting er da bedre enn å beseire den. Boka slår godt an hos førskolebarn og oppover, men er kanskje ikke en bok å lese på sengekanten. I hvert fall ikke for de lettskremte.

Det første barnet på månen av Bjørn Arild Ersland

Peter har alltid hatt lyst til å reise til månen. Til tolvårs-dagene får han tur av moren sin, men han må reise alene. Under forberedelsene begynner han å angre seg, han vil bli hjemme. Men moren hører ikke på ham, turen skal gå som planlagt. Boken er i skumleste laget for de yngste, men er en ypperlig skrekk-bok for mellomtrinnet. Den er fin å lese sammen, og ved å studere illustrasjonene kan man finne flere tegn på hvordan historien vil ende. En bok som vil fascinere og overraske.

Erslad, Det første barnet på månen - Cappelen Damm

 Jenta i kista av Laura Djupvik

På landet står det et gammelt hus. I gamle dager bodde det en stor familie der. Familien fikk ofte besøk av en gammel dame som solgte egg og melk, men de spurte henne aldri om hvem hun var. Dette skal de få angre på. En sommerdag leker barna gjemsel og en jente finner en gammel kiste på loftet. På den gamle damens oppfordring gjemmer jenta seg i kisten, og de andre finner henne aldri. Helt til hundre år senere, når en ny barneflokk leker gjemsel i huset …

Dette er en skikkelig grøsser for ikke så lettskremte barn på småskoletrinnet. En spennende og skummel historie med passende og fine illustrasjoner av Camilla Kuhn. Minner om spøkelseshistorier jeg hørte som liten. Anbefales!

Nelly Rapp og vampyrenes ball av Martin Widmark

I høst kom det ut to nye bøker i serien om monsteragent Nelly Rapp. I denne boken må Nelly forkledd som vampyr prøve å forhindre at den herskesyke Elena vinner Vampyrenes presidentvalg. Elena lover fritt blod til alle, og har planer om at vampyrene skal ta over verden. Hvis det skjer blir verden et mye farligere sted for menneskene. Bøkene om Nelly Rapp er kanskje mer spennende enn de er skumle, og passer bra som halloween-lektyre for de som ikke liker å bli skremt. Serien er lettlest med sjarmerende illustrasjoner og passer perfekt for de som er i det vi kaller slukealderen.

Harpa, Aschehoug forlag

Harpa av Audhild A. Solberg

Det er høstferie og jaktsesong i den gudsforlatte bygda Elverdal. Agnes er på høyst ufrivillig besøk hos fetter Sindre, og ser for seg en kjedelig uke. Men alt endrer seg når en jeger blir drept av noe de sier er en gal gaupe. Samtidig svirrer ryktene om et vesen med sylskarpe tenner som gjemmer seg i skogen, nemlig Harpa. Når Sindre forsvinner, må Agnes ut i skogen med vennene hans for å lete. Funnet av Sindres avrevne hånd kan nemlig tyde på at det er noe i ryktene.

Harpa er en velskrevet og ganske grufull historie, ispedd litt forelskelse og romantikk. Boka har luftige sider med lite skrift og korte kapitler. Passer perfekt for barn på mellomtrinnet som liker skumle bøker.

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

I den lille bygda, som av lokale omtales som «Guds mareritt», forteller historien at det skal finnes en grotte som skjuler djevelens svartebok. Uno og to venner blir nysgjerrige på om historien stemmer, og sniker seg ut om natten for å lete. De finner hulen og en gammel bok med vakker med håndskrift. Det står skrevet at djevelen skal fødes på nytt valpurgisnatten. Mistanken faller på den nyinnflyttede familien i den gamle prestegården. De oppfører seg rart, og moren er høygravid. Men valpurgisnatten nærmer seg, og ungdommene har knapt med tid for å hindre en katastrofe. En mørk og grøssende bok, der djevelen lurer alle til slutt – også oss lesere.

*

Ha en grøssende aften!

 

 

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.