Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Patricia Prudente
Av: sirilarsen Anbefalinger 1. april 2020

Les og lytt på mobilen – her er utvalgte barne og ungdomsbøker

Fortvil ikke, selv om bibliotekene er stengt for fysisk utlån av bøker, er det fortsatt mulig å låne seg både lyd og e-bøker gjennom våre digitale tjenester.

Tekst: Siri Larsen / Foto: Foto: Patricia Prudente / Omslag: Forlagene

Fra 1. april er det appen Allbok som gjelder hvis du vil lese eller høre bøker på norsk. Prøver du desperat å finne lesestoff til barna på hjemmekontoret? Her har vi plukket noen titler for barn og unge, både fag og skjønnlitteratur, og det er mye mer. Last ned, logg deg inn og ta en titt. Kanskje får du endelig gjennomført det møtet? God fornøyelse!

Flaggermusmusikk av Tyra Teodora Tronstad

Hva passer vel bedre nå enn en bok om flaggermus som sprer en mystisk parasitt blant menneskene. Ellen vokser opp med mor og lillebror Enon. Faren har hun aldri hatt kontakt med, og blir kun omtalt som «Rasshølet». Det er en uvanlig liten familie. Moren er besatt av flaggermus, og driver et eget lite akuttmottak for skadet flaggermus i uthuset i hagen. Enon får rare anfall, og bare barokkflaggermusen kan roe ham ned. Hver vinter blir moren borte i flere uker, og Ellen må ta seg av lillebroren. Ellen ber om hjelp fra nettjenesten «biologen svarer deg», og en underlig jente dukker plutselig opp. Dette er en mystisk, uhyggelig og litt surrealistisk bok der den magiske forbindelsen mellom flaggermusen og menneskene er betydningsfull, men også farlig. Språket er vakkert, og originaliteten og spenningen i historien gjør den vanskelig å legge fra seg. Vant kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2019.

Bestefar og jeg seiler vår egen sjø : koste hva det koste vil av Hilde Hagerup

Hilde Hagerup har skrevet flere bøker for både barn og unge, og nå har hun skrevet en humoristisk serie om Pelle og bestefar. Dette er bok to i serien, og nå skal Pelle, bestefar, mamma og tante på sommerferie til en hytte mamma har leid – uten strøm og internett. Hun er henrykt, og har laget verdens teiteste hytteregler: 1. Vi trenger ikke skjerm for å kose oss, 2. Det beste godteriet er det vi lager selv av frukt og bær, 3. Det er gøy å bevege kroppen, 4. Vi skal ha en god sommer. Heldigvis har bestefar en plan for å sabotere de kjipe reglene, så det er håp om en bedre ferie. Men, bestefar er til tider ganske usympatisk og egoistisk, så Pelle må stort sett utføre planene på egenhånd. Planer som ikke helt går som forventet. Boken er lettlest med lite tekst og morsomme illustrasjoner av Ingrid dos Santos på hver side. Du kan fint lese denne først, og liker du den, anbefaler vi også bok én, Bestefar og jeg sparer til hund: obs! obs! superhemmelig.

Bestefar og jeg seiler vår egen sjø av Hilde Hagerup | Innbundet ...

Den norske slavehandelen av Anders Totland

Denne boka tar for seg en underkommunisert del av den norske slave-historien og unnlater ikke å fortelle historien sånn den var. Den dansk-norske slavehandelen på 1600- og 1700-tallet var like brutal og ille som all annen slavehandel, og nordmenn har også vært slaver. Boken er ganske mørk med detaljerte beskrivelser av hvordan slavene ble behandlet, det er veldig brutalt og rystende. Vi får også lære litt om nåtidens slaver, om menneskehandel, og historien til en ung sexslave fra Øst-Europa. Bakerst er det navn og ordforklaring, dessuten tips til videre lesning. Tilbakemeldinger fra elever er at den burde brukes som et supplement til undervisningen, og at voksne også burde lese den. Boken er fint illustrert av tegneserieskaper Kristian Krogh-Sørensen.

Den norske slavehandelen | Gyldendal

Det fine med Kjersti av Helena Hedlund

Kjersti er sju år og elsker gull. Hun har 105 gullting i en eske under senga, og et hår som skinner, som gull. Fatima sier håret hennes er oransje, og bestemmer at hun og Kjersti skal leke sammen, selv om Kjersti egentlig ikke vil. Hun vil heller leke alene ved det tomme nabohuset. Men det er vanskelig å si i fra, så det blir alltid som Fatima bestemmer. Ting forandrer seg når Gunnar flytter inn i det tomme huset. Han har samme hår som Kjersti, samler på gullting, og kan trylle! Og når Kjersti forteller ham om skatten hun har funnet til samlingen sin, en ekte gullring, lover han å holde på hemmeligheten. Det viser seg nemlig å være lærerens giftering, men Kjersti vil ikke gi den tilbake. En fin høytlesningsbok om vennskap, løgn og sannhet, om å tørre å si det man mener, og om fine og vanskelige hemmeligheter.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Tamar og Clea er begge tenåringsjenter som fantaserer om en skuespillerkarriere, og drømmen blir nærmere virkelighet når de begge kommer inn på dramalinja på den ærverdige og prestisjefylte skolen Norra Latin. Men de to jentene har veldig ulike forutsetninger for å nå drømmen sin. Clea er født inn i teatermiljøet, og hun har allerede hatt ulike roller både på film og scene. Tamar fra Östersund er både sjenert og usikker, og finner seg ikke helt til rette blant de andre elevene, eller sitt nye liv i Stockholm. Dessuten blir hun håpløst forelsket i Clea, en relasjon som virker helt umulig. Men noe er ikke helt som det skal på skolen. En vandrehistorie om et dødsfall og en mystisk forsvinning henger igjen i gangene. Tamar og Clea blir på ulikt vis viklet inn i en dramatisk historie som veksler mellom fortid og nåtid, magi og realisme, noe som etter hvert fører de to jentene nærmere hverandre. En spennende og stemningsfull ungdomsbok med gode miljø og karakterbeskrivelser. Elfgren har også skrevet Engelsfors-trilogien sammen med Mats Strandberg.

Anne-Cath Vestly av Agnes-Margrethe Bjorvand

Dette er en biograf som snakker direkte til hovedmålgruppa, nemlig barna. Den kobler liv og diktning på en fin måte gjennom tekst, sitater og morsomme fakta fra forfatterens liv. Små og store begivenheter som vil gjøre inntrykk på leseren er trukket fram. Blant annet at hun flyttet mye, var veldig sjenert som liten, men også litt rampete. Den mest dramatiske hendelsen er farens altfor tidlige død. Han døde da Vestly var bare 11 år gammel, noe som preget henne resten av livet. Boken er veldig fint illustrert med gamle fotografier og tegninger av Hans Jørgen Sandnes. Boken fungerer fint som høytlesningsbok for de fra fem til ni år, men den kan fint leses av alle.

Buffy By er talentfull: en selvbiografi av Ingeborg Arvola

Buffy By er 11 år og bor sammen med moren og broren Bobby, faren sviktet for lenge siden. Familien er fattig og må klare seg på det de får fra fattigkassa. Det er knekkebrød til neste alle måltider, og stinkende rosenkål i matpakka. Buffy er et uromoment i klassen, og kløna i gymtimene. Det skjer alltid noe tull rundt Buffy. Men hun er blid og har et enormt pågangsmot, og venner. Så den dagen det henger en lapp om gratis slalåmkurs i vinterferien bestemmer hun seg for at dette er noe for henne – kanskje hun er naturtalent i slalåm! Buffy er utrolig løsningsorientert, og har mange kreative måter og løse utfordringer på. Familien har også et imponerende humør og en troverdig positivitet. Boka er humoristisk og varm, og selv om det som fortelles er sårt og alvorlig holder den på optimismen og gleden og gjør aldri familien til et offer. Boken vant Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur 2019, og var nominert til Brageprisen 2019.

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola (Innbundet) - Romaner ...

Harpa av A. Audhild Solberg

Det er høstferie og jaktsesong i den gudsforlatte bygda Elverdal. Agnes er på høyst ufrivillig besøk hos fetter Sindre, og ser for seg en kjedelig uke. Men alt endrer seg når en jeger blir drept av noe de sier en gal gaupe. Men ryktene svirrer om et vesen med sylskarpe tenner som gjemmer seg i skogen, nemlig Harpa. Når Sindre forsvinner må Agnes ut i skogen sammen med vennene hans for å lete. Funnet av Sindres avrevne hånd kan nemlig tyde på at det er noe i ryktene. Harpa er en velskrevet og ganske grufull historie, ispedd litt forelskelse og romantikk. Boka har luftige sider med lite skrift og korte kapitler. Passer perfekt for barn på mellomtrinnet som liker skumle bøker.

Gullunge-tabber av Anneli Klepp

Dette er sjuende bok i serien om Line og hennes hverdag fylt med glede og bekymringer. I Gullunge-tabber gruer Line seg til en kjedelig helg med mamma. Venninnene Eva og Emma skal på tur sammen til London med mødrene sine, noe Line synes er helt pyton. Ekstra ille er det at den dustete fetteren hennes kommer på besøk. Sorg blir til glede når Line får passe Emmas hamster, men siden moren er allergisk må hun gjemme den på rommet. Men alt galt som kan skje, skjer: krisen er fullstendig. Lines verden er en serie med enkelt språk og korte kapitler der barns hverdag blir beskrevet med varme og tatt på alvor. Fine illustrasjoner av Sandra Steffensen. Man kan fint lese denne uten ha lest de andre bøkene om Line, men liker du det du leser, er det flere bøker i serien tilgjengelig i Allbok.

Blodige fakta av Ingelin Røssland

Vil du vite hvorfor blodet er så viktig? I denne morsomme men også lærerike faktaboken får du vite mye om blodet du ikke visste fra før. Den tar for seg alt fra blodets funksjon til bruk av blod i matlaging, religionen og historiske tilbakeblikk. Det er også et helt lite kapittel om mensen. Boken inngår i lettlestserien Lesebra og har lite og luftig tekst – perfekt for ferske lesere. Jenny Jordahls humoristiske illustrasjoner gir teksten ekstra liv og gjør den mer tilgjengelig for leserne. Ekstra pluss for tydelig inndeling i kapitler og innholdsregister bak i boken. Blodige fakta er interessant, gøyal, og litt ekkel.

Blodige fakta | Gyldendal

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

I den lille bygda, som av lokale omtales som Guds mareritt, forteller historien at det skal finnes en grotte som skjuler djevelens svartebok. Uno og to venner blir nysgjerrige på om historien stemmer, og sniker seg ut om natten for å lete. De finner hulen og en gammel bok med vakker med håndskrift. Det står skrevet at djevelen skal fødes på nytt Valpurgisnatten, og at de som leser teksten skal være avkommets hjelpere. Mistanken faller på den nyinnflyttede familien i den gamle prestegården. De oppfører seg rart, og moren er høygravid. Men Valpurgisnatten nærmer seg, og ungdommene har knapt med tid for å hindre en katastrofe. En mørk og grøssende bok, der djevelen lurer alle til slutt, også oss leserne.

Paulas reise av Torunn Berge

Høsten 1944 ble mange tusen folk i Finnmark tvangsevakuert og endte som flyktninger i eget land. Skjebnen til alle de berørte da hus i Finnmark og Nord-Troms skulle brennes har fått lite plass i krigshistorien. Forfatter Torunn Berge har skrevet Paulas reise – historien om da henne svigermor, 14 år gammel, ble evakuert sørover alene uten familien sin. Hun var innlosjert som hushjelp da tyskerne kom, og visste ikke om hun noensinne ville finne familien sin igjen. Dette er en sann historie om den dramatiske hendelse i nord på slutten av krigen. I tillegg til å fortelle Paulas historie om redsel, sorg og savn under evakueringen, er det også fakta om krigen og livet i Finnmark på den tiden. En viktig og litt glemt historie fra krigen som fint kan leses av barn på mellomtrinnet og oppover.

Paulas reise | Gyldendal

Operasjon Lurifaks av Jørn Lier Horst

Detektivbyrå nr. 2 er en superpopulær krimserie der detektiven Oliver og Tiril løser små og litt større mysterier i den lille byen Elvestad. Den siste i serien, Operasjon Lurifaks, er det lommetyver på ferde. Flere i Elvestad har blitt utsatt for en frekk tyv som stjeler lommeboken og tømmer kontoen. Det mystiske er hvordan tyven får tak i pin-koden. Ingen av ofrene ar valgt en lett kode, eller har skrevet den ned på en lapp sammen med kortet. Oliver og Tiril er på saken sammen med hunden Otto. Bok 17 i serien følger opp serien med et realistisk plott og passe spennende scener for målgruppa. Alle oppslagene er fint illustrert av Hans Jørgen Sande, og bakerst finner man tips og trips til hvordan være en god detektiv. Det er flere bøker i serien tilgjengelig i Allbok.

Operasjon Lurifaks av Jørn Lier Horst | Innbundet | Norli.no

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.