Søk Meny Lukk
Lukk
Ida Pallin Bostadløkken Foto: Robert Johan Thomsen Vawter
Av: werabirgitte Intervjuer 30. april 2020

Utfordrer menn til å lese kvinner

En må ikke nødvendigvis lete etter seg selv i bøkene, sier Ida Pallin Bostadløkken. Hun har startet lesesirkelen «Menn som leser kvinner» hvor menn blir utfordret til å lese kvinnelige forfattere.

Tekst: Wera Birgitte Holst / Foto: Robert Johan Thomsen Vawter

Det er på Deichman Grünerløkka at hun holder lesesirkelen. Her er det plass til femten deltakere, og hittil har mellom tre og sju menn dukket opp på lesesirklene. For tiden holder Deichman stengt på grunn av koronasituasjonen, men vi krysser fingrene for at vi snart kan ta opp igjen lesesirklene.

Ble inspirert av samtaler med menn

Ida Pallin Bostadløkken fikk ideen til lesesirkelen etter samtaler med mannlige venner og bekjente om litteratur og kjønn:

– Vi snakket om seksualitet, fødsel, vennskap og makt. Jeg argumenterte for at bøker kan gi innsikt i disse temaene og at mennene burde lese hvis de vil forstå. Ikke-skrivende kvinner som meg selv kan oppleve det som vanskelig å sette ord på mange erfaringer. Litteraturen gir oss muligheten til å dele. Noe som igjen hever kvaliteten og potensialet i samtalene mellom oss.

Jeg opplever det som et lite svik at massevis av hvite menn her i landet kun leser krim av hvite menn på hytta. Fremfor kvinnelige forfattere, som for eksempel: Rankine, Ferrante, Oksanen og Aleksijevitsj. Eller Christie eller Braithwaite?

Slår et slag for nysgjerrigheten

Litteraturens etikk - Pax Forlag

Disse argumentene kan brukes til å oppfordre til all lesing, mener Ida:

– Ikke bare menns lesing av kvinnelige forfattere, men min lesing av ikke-hvite forfattere, skeive og ikke-binære.

Hun viser til filosofen Martha Nussbaum. I boka Litteraturens etikk har Nussbaum argumentert for at lesing kan gjøre oss flinkere til å innta andres perspektiver.

– En må ikke nødvendigvis lete etter seg selv i bøkene, som Nussbaum sier, siterer Ida og fortsetter:
– Det bør være en nysgjerrighet og mot i valg av litteratur. Vi bør stille oss selv spørsmålet “hvorfor velger jeg noen bøker bort?”.

Ulike tolkninger

Ida Pallin Bostadløkken forbereder alltid noen spørsmål på forhånd. Under selve lesesirkelen går hun og deltakerne gjennom handlingen i romanen eller novellen og hovedpoengene i essayene.

– Folk har ulike tolkninger av bilder, språk og struktur. Vi diskuterer fritt rundt det som blir sagt, forteller Pallin Bostadløkken.

Forrige lesesirkel-møte dreide seg om den danske forfatteren Tove Ditlevsen, som tidligere ble omtalt som banal, men nå er ansett som “autofiksjonens mester”.

Kanoniserte menn

De fleste av mennene som kommer på lesesirkelen har lest noen kvinnelige forfattere fra før, men alle har lest flest menn. Ida tror det kommer av at vi ofte prøver å finne ei bok vi kan identifisere oss med:

– De har lest for å finne seg selv i fortellingen. Og så har de tenkt at de ikke vil kunne identifisere seg med kvinners fortellinger.

I tillegg viser Ida til at det er mennene som tradisjonelt har blitt kanoniserte i litteraturhistorien:

– Menn er kanon. Det var med de store herrene at de mannlige leserne startet sin leserkarriere, og så har det blitt en vane. Omslagsdesign og omtale virker også inn, tilføyer hun.

Også forskning har vist at menn foretrekker litteratur skrevet av andre menn. I en undersøkelse, riktignok tidlig på 2000-tallet, gjennomført av litteraturprofessoren Lisa Jardine, ble 400 menn spurt om hvilken bok som betydde mest for dem. 19 av de 20 bøkene som ble oftest nevnt er skrevet av menn.

Men hvorfor skal menn absolutt lese kvinner?

– Menn skal ikke absolutt lese noen ting som helst. Men hvis de leser bøker, hvorfor ikke også kvinner?, svarer Ida retorisk tilbake.

Lærerikt og spennende

Lesesirkel-lederen har inntrykk av at menn leser kvinner på en litt annen måte enn kvinner leser kvinner:

– De stiller seg oftere spørrende til hvorfor kvinnene gjør som de gjør og de lever seg lettere inn i de mannlige karakterene. Jeg synes det er så lærerikt og spennende. De reflekterer godt rundt makt og misbruk av denne. Samtidig ser de hvor fanget mennene også er i sine roller. Det er musikk i mine ører!

*

Neste arrangement er foreløpig utsatt på grunn av koronasituasjonen, men følg med på Deichmans nettsider eller «Menn som leser kvinner» på Facebook.

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.