Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Astrid Werner Anbefalinger 10. mai 2020

Cornwall – en egen sjanger?

Hva er det med Cornwall?

Tekst: Astrid Werner / Foto: Wikimedia, Pxfuel / Omslag: Forlagene

Etter å ha lest og hørt på flere romaner i den såkalt lettere sjangeren, slo det meg at flere av dem hadde handling lagt til Cornwall i England. Jeg stusset over dette og fant fram til både eldre og nyere litteratur som på en eller annen måte hadde tilknytning til landsdelen.

Vakre viker

Et kjapt oppslag på nettet gir en masse informasjon og treff på Cornwall. Det er lett å skjønne at mange kjenner seg tiltrukket av regionen. Blant attraksjonene kan du være med på alt fra turer i det utrolig vakre landskapet bestående av heier, vakre viker med flotte strender, pittoreske landsbyer, vakre og hemmelighetsfulle hager, kjente restauranter, kunstutstillinger, markeder, matlagingskurs og en masse annet.

england, cornwall, thatched roof, cottage, garden, summer, village ...

Utvalgt vakkert hus i Cornwall, foto: Pxfuel

Mystiske familiehemmeligheter og intenst kjærlighet

Men hvor kommer bøkene og litteraturen inn i bildet? Min inngang skjedde via amerikansk-fødte Liz Fenwick, som har skrevet flere serier som er lagt til Cornwall, og hun har også senere bosatt seg der.  Den ene er lagt til jule-høytiden og består av fire bøker. Den andre foregår også på et lite sted i Cornwall. Hver av bøkene har ulike hovedpersoner, mens personer fra de foregående bøkene opptrer i ulike biroller. Foreløpig er bare én av forfatterens bøker oversatt til norsk, Stjerner over Cornwall, men flere finnes på svensk. Dette er romaner som kan kalles «chick lit», hvor familiehemmeligheter, tapt og funnet kjærlighet innenfor en ramme av vakre omgivelser, gamle hus og nære relasjoner utgjør hovedingrediensene.

Safranhuset av Rosanna Ley (Innbundet)

Det var først da jeg tilfeldigvis kom over Safranhuset av Rosanna Ley, som også er lagt til Cornwall, at jeg for alvor stusset. Cornwall igjen? Atter en gang var ingrediensene noen av de samme som hos Fenwick. Å finne tilbake til røttene i en miks med familiehemmeligheter, er en kombinasjon som viser seg å være en suksess og som går igjen i mange av de bøkene med den karakteristiske forsiden «kvinne-med-ryggen-til» som ofte har noe av det samme ved seg.

Kate Morton, kjent for bøkene Tilbake til Riverton, Den glemte hagen og mange flere, har også bidratt med en Cornwall-roman, nemlig Huset ved innsjøen. På Deichman er denne plassert i krimhylla. Historien til Morton inneholder mange av de tidligere nevnte ingrediensene, som familiehemmeligheter, men her kombinert med forsvinningen av liten gutt og dermed er krimplottet i gang. Innsjøen ligger selvfølgelig i Cornwall og bådet huset og eiendommen ligger forlatt i lang tid før noen fatter interesse og ting begynner å skje.

Suksess i Tyskland

Rosamunde Pilcher er en annen forfatter med tilknytning til området, og mange av bøkene hennes er oversatt til norsk. Pilcher er faktisk født i Cornwall og skulle ha de beste forutsetninger for å kjenne stedet. Kjærlighet og hemmeligheter følger med også her. Noen av hennes mest kjente titler er: Skjellsankerne (The Shell Seekers) og Vintersolverv (Winter Solstice) Pilcher bodde store deler av livet i Skottland, men barndommen og oppveksten i Cornwall dukker opp i flere av bøkene hennes. Miljøet og omgivelsene danner også bakgrunn for en tysk tv-serie (fra ZDF) basert på hennes bøker, med mer enn 100 episoder. Flere kjente herregårder og gods i Cornwall  opptrer her, i tillegg til det karakteristiske landskapet med klipper, flotte sandstrender og frodige heier, filmet på en storslagen måte. Dette har gjort Pilcher til en superstjerne i Tyskland og haugevis av tyske turister kommer hvert år til Cornwall.

Jamaica Inn by Daphne Du Maurier, the author of the novel "Rebecca ...Vrakplyndere og dramatikk

En halvglemt bok dukket fram i hodet, Jamaica Inn av Daphne du Maurier. Hadde ikke dette noe med smuglere og en forreven kyst å gjøre? Jovisst, du Maurier har tilbragte store deler av livet i Cornwall viser det seg. Et søk på nettet viser ganske fort at den klassiske romanen foregår i Cornwall: «a grim journey across bleak Cornish moorland to Jamaica Inn».

Her var regnet stritt og ubamhjertig, det pisket mot vognrutene og falt i hard og ufruktbar jord. Det var ikke trær her, bare et eller to som strakte nakne grener i alle fire himmelretninger, bøyd og vridd av århundrets stormer, og så svarte var de blitt av vind og vær at selv om våren skulle ånde på et slikt sted ville knoppene ikke våge å springe ut av frykt for at en ny frost skulle drepe dem.

Her er de overdådige, frodige hagene og pittoreske landsbyene byttet ut med et åpent, karrig landskap, mørklagte fyr og vrakplyndrere, men likevel – Cornwall er åstedet og rommer mer enn pur idyll viser det seg.  Også bøkene Rebecca og Kaperen fra Bretagne (senere utgitt med tittelen Stormfulle dager) foregår langs denne kyststrekningen. 

Rebecca ble filmet så tidlig som i 1940 av Alfred Hitchcock med store navn som Laurence Olivier og Joan Fontaine i hovedrollene. BBC laget en fjernsynsserie av boka  i fire deler, som ble vist på NRK i 1980. Skummelt og grøssende husker jeg og har selv vage minner om vrakplyndring nattestid.

Flukt fra virkeligheten

Oppsummert så finnes det en masse bøker som foregår i Cornwall. Noen har området kun som en kulisse, andre har dette grevskapet som en aktiv og viktig del av fortellingen. Om det finnes en forklaring på hvorfor så mange bøker lagt til dette området i det sørlige England, er jeg slett ikke sikker på. En forklaring kan jo, som tidligere nevnt, være det vakre landskapet og de mange flotte eiendommene. De innbyr til historier om familier med aner langt tilbake i tid, skandaler og hemmeligheter. Hele forklaringen kan likevel ikke ligge her, ettersom England er full av vakkert landskap og små, koselige landsbyer og flotte eiendommer. Kanskje kan det være historier knyttet til smuglervirksomhet gjennom tidene? Nærheten til Frankrike vil kanskje også spille en rolle? Uansett, om du trenger litt flukt fra virkeligheten og fra alt snakk om korona-virus og statistikk over døde og smittede, så kanskje en tur til Cornwall er tingen? En smittefri tur til en herregård eller en glemt hage? Eller kanskje til et smuglereventyr eller to?

God tur til de vakre viker!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.