Søk Meny Lukk
Lukk
Av: sirilarsen Anbefalinger 25. mai 2020

Les og lytt på engelsk – her er utvalgte barne og ungdomsbøker

Få tilgang på 1500 lyd- og e-bøker med Libby.

Tekst: Siri Larsen / Omslag: Forlagene

Libby er en e-bok- og lydbok-tjeneste tilgjengelig for alle med lånekort hos Deichman. Det er en samling med ca. 1500 titler for barn og unge, og flere vil det bli fremover. Noe fag, men mest skjønnlitteratur. Vi kjøper stadig inn nye bøker for å kunne tilby et variert og rikholdig utvalg sånn at alle skal finne noe de vil lese eller lytte til. Med Libby kan du også allerede nå lese den nyeste romanen til Suzanne Collins, The Ballad of Songbirds and Snakes. I tillegg til engelske bøker finnes det noen titler på tysk, polsk, russisk og spansk, og Harry Potter kan du faktisk lese på norsk! Vi har plukket ut noen titler som en liten smakebit, men anbefaler deg å logge på og sjekke ut innholdet.

Refugee av Alan Gratz

Refugee forteller den brutale historien til tre barn under tre ulike tidsperioder og fra tre ulike deler av verden som flykter fra hjemlandet i håp om et bedre liv. Karakterene i boka er fiktive, men basert på virkelige personer og historiske hendelser. Det er historien om Joseph, en jødisk gutt som i 1939 reiser med skipet MS Saint Louis mot Cuba i håp om å komme seg unna Hitler og nazistenes konsentrasjonsleir. Det er Isabel som i en hjemmelaget båt flykter fra sosial uro og Fidel Castros diktatur til USA og frihet. Og det er syriske Mahmoud som krysser Middelhavet i en overfylt gummibåt i retning Berlin og en tilværelse uten bomber og krig.

Tre skjebner, men påfallende like historier, fortalt kapittelvis i tredjeperson. Historiene fortelles parallelt, og hver flukt blandes mentalt i hverandre. Et effektivt grep for å vise likheten og de menneskelige lidelsene til alle de som flykter, og også hvordan historien gjentar seg. Det er smertefullt å lese om deres utfordringer og tap, men det er også om mot, håp og drivkraft til aldri å gi opp hos de unge hovedpersonene. Dette er en viktig men trist bok, og det kan være vanskelig å holde tårene tilbake.

The Boy in the Striped Pajamas (James Horner) – Celluloid Tunes

Boken til John Boyne ble en stor suksess. Her fra filmversjonen av «The Boy in the Striped Pajamas». Foto: Miramax Film

Ønsker man å lese flere bøker om krig og flyktninger så anbefaler jeg også Nowhere Boy av Katherine Marsh om den syriske gutten som holder seg skjult i en kjeller i Belgia,  tegneserieversjonen av Anne Frank: The Diary of a Young Girl, eller The Boy in the Striped Pajamas. Alle tre kan lånes i Libby.

Ferals av Jacob Grey

The Crow Talker (Ferals, Book 1): Jacob Grey: 9780007578528 ...Dette er første bok i en urban og spennende fantasy-trilogi om Cav, en foreldreløs tretten år gammel gutt som lever og kommuniserer med tre kråker. De bor i en trehytte i byen Blackstone. En by herjet av kriminalitet og korrupsjon etter at den fryktede og onde «The Spinning Man» tok over kontrollen for åtte år siden. Cav har ingen kontakt med mennesker, og foreldrene husker han bare vagt gjennom en tilbakevennende drøm der de kaster ham ut av vinduet fem år gammel. En drøm som virker skremmende virkelig. En ettermiddag blir han vitne til at en ung jente, Lydia, blir angrepet av farlige fanger på rømmen. Sammen med kråkene griper han inn og redder henne, og et vennskap etableres. Cav gjør også en grusom oppdagelse. Fangene har de samme egenskapen som ham, de kan snakke og kontrollerer ulike dyr. Det ene dyret farligere enn det andre. Cav og resten av byen er i stor fare, og det er bare han som kan redde dem.

Fortellingen er mørk og dystopisk, spekket med actionfylte scener og noe magi. Den gufne stemningen forsterkes av at historien er full av ekle og skumle krypdyr som giftige slanger, edderkopper og kakerlakker kontrollert av slemme folk. Cav er en sann helt som raskt lærer seg nye ferdigheter for å forsvare seg selv og sine venner, og som viser barmhjertighet i situasjoner man ikke kunne forventet av ham. En prefekt bok for de som liker modige helter i et mørkt univers. Ekstra spennende er det at i følge Goodreads er forfatteren Jacob Grey et mysterium man vet lite om. Det ryktes at han er glad i dyr og kan snakke med kråker. Ikke helt usannsynlig at historien om Cav kanskje er litt selvbiografisk …

Libby har et godt utvalg av fantasybøker for både barn og unge. Kjente serier som blant annet Harry Potter, Percy Jackson, Artemis Fowl og The Warriors. Og for deg som har lest alle disse, vil det helst sikkert dukke opp noen du lenge har hatt lyst til å lese, men ikke hatt tid til. Sannsynligvis vil du også oppdage noen helt nye og spennende titler du aldri har hørt om før.              

Big Nate: In a Class By Himself av  Lincoln Peirce

Big Nate: In a Class by Himself av Lincoln Peirce (Heftet) | Tanum ...

Dette er første bok i serien om Nate, en ganske kreativ og innbilsk elleveåring som elsker å lage tegneserier og å henge med vennene sine. På skolen er han derimot ikke like ivrig, og han har ett og annet å utsette på både lærere og andre medelever. Men selv om Tim er en skikkelig skrythals, har han en tendens til å havne i trøbbel, og det meste går ofte ganske galt. Optimismen er derfor stor når han spiser en lykkekake med spådommen «I dag vil du overgå alle andre». Egentlig et livsmotto Tim lever under uansett, men når er han i hvert fall sikker på at lykken snur. Bøkene er humoristiske, og tekst, illustrasjoner og tegneseriestriper utfyller hverandre godt. Dette er en bok jeg tror vil appellere til jenter og gutter på mellomtrinnet, og som både vil le av og med Nates tilnærming til livet. Serien er perfekt for dem som liker En pingles dagbok og Tom Gates.

Det finne flere gjennomillustrerte bøker i samlingen som de nevnte om Pingla, Greg og Tom Gates, men også Captain Underpants og Treehouse Series og Dork Diaries. I tillegg finner du kanskje noen nye favoritter som ikke er oversatt til norsk. 

Estranged av Ethan M. Aldridge

Interessen for tegneserier blant barn og unge har økt etter suksessen med Amuletten. En ny populær serie er fortellingen om Edmund som blir forbyttet med en alvegutt som liten, og ender opp i alvenes underverden. Her vokser han opp hos alvekongen som deres kjælemenneske, respektløst behandlet, og kun omtalt som Ynglingen. Alvesønnen vokser opp som Edmund i hans familie med mor, far og storesøster, de intetanende om at deres sønn er byttet ut med en alv. Når dronningens søster Hawthorne begår statskupp i alvelandet, drar Ynglingen for å finne sin «tvillingbror» for å advare om at han er i fare. Sammen må de bekjempe den onde trollkvinnen. Det er den eneste måten å unngå katastrofe for både de over og under jorden. Dette er en spennende og litt mørk historie lagt til en underverden full av fantasy-elementer som alver, drager, hekser, og snakkende stearinlys med menneskelige egenskaper. Her er det action, stilige alver og fokus på betydningen av familie og ønske om tilhørighet. Den er vakkert illustrert med akvarelltegninger og detaljer som gjør underverden realistisk, alvene fantastiske, og Edmund og Barnet ulike til tross for likheten. Dette er en tegneserie som er verdt å teste ut.

Estranged s/c by Ethan M. Aldridge

Nydelige tegninger i «Estranged». Illustrasjon: Ethan M. Aldridge

Utvalget av tegneserier er stort i Libby. Du kan låne kjente serier som Amuletten, Hilo, Zita og Baby-Sitters Club Graphix, men også enkeltstående titler som This Was Our Pact, klassikeren Adventures of Huckleberry Finn og fagbokserien Science Comics. Og selvfølgelig en drøss med andre titler.

I Want My hat Back av Jon Klassen

Dette er en skikkelig morsom og absurd bildebok for både store og små. Da den kom ut ble den kåret til en av årets 10 beste bildebøker av New York time, og etter å ha lest den vil du nok skjønne hvorfor. En bjørn har mistet hatten sin og vil gjerne ha den tilbake. Han spør alle dyrene han møter i skogen, men ingen har sett den. Men det er noe mistenkelig med haren. Mye av humoren ligger i illustrasjonene og selv om de er enkle er de veldig uttrykksfulle. Blikkutvekslingen mellom bjørnen og haren når bjørnen fatter mistanke om at noe er galt er kostelig. Den korte, ganske repeterende teksten får tilhørerne til å fnise, og ikke minst det at vi som leser skjønner hvor hatten har tatt veien, før bjørnen, er gøy. Latteren og undringen hos barna når man kommer til de siste sidene er ubetalelige. Det er morsomt å høre de ulike teoriene om hva som egentlig har skjedd. Enkel historie og enkle tegninger som samtidig rommer så mye og gir leseren rom til å fantasere og spinne videre. Den fungerer godt for små barn, litt større barn, ungdom og voksne. Alle ville humre godt over denne sjarmerende boken, og hevnen er søt. Eller hva skjedde egentlig på slutten?

Jon Klassen - Print - I Want My Hat Back - Page 17 (Deer ...

Hvem har tatt hatten til bjørnen? Illustrasjon: Jon Klassen

Andre bildebøker i samlingen er klassikere som The Very Hungry Caterpillar og The Giving Tree, bøker om Curious George, Anna og Elsa fra Frozen, om mye mye mer.

The Hate U Give av Angie Thomas

Hvis du ikke har lest den sterke historien om 16 år gamle Starr Carter har du muligheten til å både lese og høre den i Libby. Starr lever et splittet liv mellom den svarte og fattige nabolaget hun bor i, og den fine rike hvite privatskolen hun går på. Når barndomsvennen Kahli ubevæpnet blir skutt og drept av en hvit politimann under en politikontroll, går den skjøre verden til Starr i oppløsning. Hun er eneste vitne, og må ta den vanskelige beslutningen om hun vil gi sin forklaring for politiet og ta de konsekvensene det får, både for henne og nabolaget hun bor i. En trykkoker er nemlig i ferd med å eksplodere. Dette er en sterk og samfunnskritisk historie om rasisme, og om dagens USA og forskjellsbehandling av hvite og svarte. Karakterene er nyanserte og realistiske, og fortelling viser at rasismen også går begge veier. Forfatteren behersker et autentisk og naturlig ungdomsspråk noe som gjør dialogen troverdig. Starr befinner seg i et brutalt miljø og det røffe slangpregede språket i boken gjenspeiler miljøet som beskrives. Dette er en viktig og ganske hjerteskjærende bok som vil gjøre deg fortvilet og rasende, men som også rommer håp, kjærlighet og vennskap. Den vil gjøre inntrykk. Boken skapte stor oppmerksomhet da den kom ut i USA i 2017, og har blitt beskrevet som vår tids klassikere. Den er også filmatisert.

The Hate U Give | NFkino

Fra filmen «The Hate U Give». Foto: NFkino

Samlingen har også hennes andre bok On The come up, bøker av forfatteren John Green som The Fault in Our Stars, klassikeren The Lord of the Flies av William Golding og flere andre titler som tar opp sosiale temaer. Logg deg inn og sjekk ut hva som finnes.

The Confidence Code for Girls av Katty Kay og Claire Shipman

The Confidence Code for Girls: Taking Risks, Messing Up ...

I utgangspunktet er jeg skeptisk til selvhjelpsbøker. Kanskje spesielt til unge jenter som allerede føler de må prestere på topp på alle områder, og nå må de i tillegg vise at de har god selvtillit. Denne boken synes jeg derimot er innafor hvis man er på jakt etter litteratur som kan gi råd når livet butter litt. Boken gir et minikurs i hvordan du kan skaffe deg bedre selvtillit, og beholde den. Det er mange gode vinklinger, og fokus på at man er forskjellige, og trenger selvtillit til ulike ting. Det er tips til de som må fortelle verden at man er lesbisk, engstelig for å si noe i timene, vil begynne med en idrett man egentlig ikke kan uten å engste seg for å se dum ut, eller rett og slett bare vil bli tryggere på å møte nye mennesker. Mange ulike scenarier blir belyst. Det poengteres at man må bruke små skritt, venne seg til å stå i ubehaget, men også viktigheten av å feile og at noen ganger når man ikke målene man har satt seg. Boken er og illustrert og full av morsomme lister, tegneserier, quiz og ulike interessante caser fra virkelige jenters utfordringer. Klarer man ikke bruke tipsene i eget liv, kan det uansett være fint å lese om at andre også synes livet kan være utfordrende. Man skal heie på seg selv, og tillate seg selv å snuble underveis!

Det er også mulig å høre bestselgerne Good Night Stories for Rebel Girls, lese biografier om kjente personer eller lære mer om vitenskap og historie. Logg inn og sjekk ut listen «Non-fiction for children and young adults».

Bear on the Loose! av Hilde Lysiak

Bear on the Loose! | Biblioteksentralen

Hilde Kate Lysiak startet som tiåring å gi ut avisen The Orange Street News med hjelp av faren, Matthew Lysiak, medforfatter og journalist. I følge forlagets nettsider har avisen over 700 betalende abonnenter, og nettsiden hennes blir lest av flere hundre tusen. Hilde sykler rundt i byen hun bor i og dekker blant annet branner, tornadoer og lokale innbrudd. Noen av historiene har blitt til bøker, og er gitt ut som serien Hilde Cracks the Case. Dette er bok nummer to, og her er det mystiske fotspor, kloremerker, knurrelyder og andre funn som vekker Hildes interesse. Det kan tyde på at det er en farlig bjørn på rømmen, og Hilde er på saken. Sammen med søsteren Izzy, som er fotograf, drar de rundt og snakker med folk, noterer og samler stoff til å skrive om, og forhåpentligvis, avsløre mysteriet, Hilde går nøye til verks. Hun er en skikkelig gravende journalist der alle steiner skal snus. Bøkene er sjarmerende og skrevet i en lettfattelig stil der hvert kapittel avsluttes så spennende at man bare må lese videre. Det er masse detaljerte illustrasjoner som utfyller teksten. Hun skriver også litt om fremgangsmåten og hvordan hun tenker i arbeidet sitt. Fine tips til andre unge journalistspirer der ute.

Ønsker du flere spennende detektivhistorier? Test ut Spy School Series, Murder Most Unladylike, Mystery Series og Nate the Great Series.

Mr Stink av David Walliams

David Walliams debuterte som forfatter i 2008 med The Boy in the Dress, og har siden det gitt ut mange bøker for barn. Den siste i rekken er boken Mr Stink, fortellingen om et vennskap mellom en liten jente og en stinkende uteligger. Chloe vokser opp med en snobbete og ufyselig mor, en forsagt og undertrykt far, og en bortskjemt superflink lillesøster som plager henne. Moren hakker konstant og mener hun ikke er bra nok, og for feit. Chloe er ensom, men nysgjerrig på sider av samfunnet mange andre prøver å unngå. En dag tar hun kontakt med uteliggeren Mr Stink som sitter på samme benk hver dag, i sol eller regn, alene med hunden sin. Han viser seg å være en hyggelig mann som ser Chloe og den hun er. Han blir hennes venn, selv om han stinker så tårene renner, inviterer hun ham til å bo i skuret i hagen. Det skaper selvfølgelig problemer. Walliams kombinerer det humoristiske og det groteske på en måte som får barn til å le og grøsse samtidig. Han har en klar moral og tydelige karikeringer av personer med et slett menneske- og verdisyn. De er overfladiske og fæle, og det er de varme og snille med de nære verdiene som er helter i historiene og trekkes frem som de gode menneskene. En absurd men også litt alvorlig historie passende illustrert av Quentan Blake.

Mr.Stink, Books & Comics

Mr Stink på benken sin. Illustrasjon: Quentan Blake

Det finnes flere bøker av David Walliams i samlingen, også den helt nye boken Slime, foreløpig ikke oversatt til norsk. Walliams’ sannsynligvis største inspirasjonskilde er også godt representert, nemlig Roald Dahl. Flere titler både som lydbok og e-bok.

One of Us Is Lying! av Karen M. McManus

Denne boken minnet meg i starten om filmen The Breakfast Club, for de av dere som kjenner til den. Torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High sitte igjen etter skoletid. Det er fem helt ulike typer som til da ikke har hatt noe med hverandre å gjøre: Bronwyn (nerden), Addy (skjønnheten), Nate (forbryteren), Cooper (sportsidioten) og Simon (outsideren). Simon er en forhatt og fryktet elev, og hjernen bak Bayview Highs beryktede sladder-app. Simon kommer ikke levende fra igjensittingen, men dør i løpet av ettermiddagen. Det viser seg at han fredag hadde han planlagt å offentliggjøre noen saftige avsløringer om de fire andre i rommet, og etterforskerne tror dette handler om et drap, ikke en ulykke. Alle de fire er mistenkte, og alle bedyrer sin uskyld. Så hvem av dem lyver, og hvilke hemmeligheter er det de frykter skal avsløres? Og kan de egentlig stole på hverandre?

Dette er en tjukk, men likevel ganske lettlest bok som er vanskelig å legge fra seg. De fire klassekameratene veksler på å fortelle sin historie, og på den måten får man ulike vinklinger på det som skjer. De har aldri tidligere hatt noe med hverandre å gjøre, men blir nå ufrivillig knyttet til hverandre på grunn av anklagen. I løpet av boken utvikler hovedpersonene seg vekk fra de definerte rollene de var i, og det knyttes relasjoner og vennskap som før ville vært helt usannsynlig. Dette er en skikkelig spennende bok. Kanskje noen aner hva som har skjedd underveis i historien, men mange vil få seg en skikkelig overraskelse.

Liker du overraskende bøker kan vi også anbefale One of Us Is Next av samme forfatter, eller We Were Liars og Genuine Fraud av E. Lockhart.

*

God lesning!

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.