Søk Meny Lukk
Lukk
Som ild omslag
Av: Anne Thoresen Anbefalinger 8. oktober 2016

«Jeg tror jeg liker jenter bedre»

Som ild av Sara Lövestam er en nydelig liten historie om to jenter som faller pladask for hverandres forskjellighet.

Tekst: Anne Thoresen / Foto: Gyldendal

Anna og Lollo har egentlig en hel by mellom seg. Avstanden er stor, i meter og kilometer, og i drømmer og verdier. Men på den lille øya i skjærgården blir avstanden veldig liten.

«Er det noen kjekke gutter der, da?» (…) Louise vil snakke om kjekke gutter, hun burde snakke om gutter. Men resten av ordene ramler liksom bare ut. «Jeg tror jeg liker jenter bedre.»

Ingen kan stoppe en samtale så effektivt som Anna.

Fasade møter ekthet

Rufsete Anna med tynne bein, støvler og dongerijakke, og strøkne Lollo (Louise) med blankt hår, kort-kort shorts og blazer, legger merke til hverandre for første gang på båten ut til øya Sländö. Her har Anna og pappaen hennes alltid feriert, i Paradiset, ei lita hytte omgitt av skog. Med utedass og tak som lekker. Familien til Lollo er på vei til sin første ferie på Sländö. De har kjøpt seg sommerhus nummer to, på en svær tomt, og med to båter. Som ild omslag

Fascinasjon

Avstandene er ikke store på øya, og allerede dagen etter ser jentene hverandre igjen, ved brygga, idet Anna og pappaen blir tatt på fersken i å studere Stingrayen til «rikingene». Det blir et kort og pinlig møte mellom de to familiene. Men Anna og Lollo er allerede fascinert av hverandre, og fascinasjonen ligger i ulikhetene.

Det er så fint å se på hvordan Anna beveger seg så lett i båten, hvordan hun bare vet hvordan man fikser garnet, årene, bensintanken, alt. Og Anna liker klønetheten til Lollo, og at hun beveger seg på en måte som sier at hun ikke vet at hun er helt spesiell.

I skjul

Ingen får vite at Anna og Lollo drar ut i båten og setter garn sammen. At de bader, griller, legger brev til hverandre i postboden på øya. Ingen ser, og ingen får vite, at Lollo denne sommeren henger sammen med en som går med rare klær, og bare er seg selv. Helt avslappet i seg selv. Helt fullkommen i seg selv. Og som er jente.

Det var da Lollo så på henne. Den smale ryggen, med skulderblader som små vinger, og mellom dem muskler som man sikkert bare får av å bære bensindunker og styre båter. Det var da hun kjente i håndflaten at hun hadde lyst til å stryke den over Anna.

«All in?»

Dette var en fin leseopplevelse, og det er sjelden jeg suser så fort fra perm til perm! Forfatteren går ikke særlig dypt inn i hva jentene tenker og føler rundt det å oppdage at de liker en av samme kjønn. Men historien er intens og spennende, og kriblingen som jentene kjenner smitter over, i hvert fall på meg. Det er nesten uutholdelig å vente på svaret – er noen av jentene villige til å krysse grensen og gå all in?

Populært tema

Homofili blant ungdom er tydeligvis et populært tema i år, både i litteratur og på tv. Flere av årets ungdomsbøker handler om å komme ut som homofil: Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli, Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm og Leons hemmelighet av Tor Fretheim. NRK har i høst vist dokumentarserien Ut av skapet, og på TV Norge ser vi Kristine Koht møte kidsa på skeiv ungdomsleir. Også er det Isak da. Han er vel homo, eller?

2 Responses to «Jeg tror jeg liker jenter bedre»

  1. Hege Mehren says:

    Fin anmeldelse, men jeg lurer på hvorfor dere ikke nevner oversettelsen – eller har den svenske forfatteren skrevet på norsk og utgitt boken pp Gyldendal forlag? I så fall imponerende gjort!

    • Ingela Nøding says:

      Takk for spørsmål! Boktipsene vi skriver til ungdom er ikke anmeldelser, men mer formidlingsomtaler som skal vekke leselyst. I anmeldelsene vi skriver for voksne ville vi nok nevnt oversetteren, men i denne formidlingsformen gjør vi ikke nødvendigvis det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.