Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 25. oktober 2012

Singel-premiere / Intervju / Konsert på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka

Foto: Åse Holte

Søndag 28. oktober kl. 19.00 inviterer arrangørgjengen i Søndagsskolen til konsert med Therese Aune på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka . I den anledning får du intervju og ekslusiv premiere på Therese Aunes nye singel fra den kommende plata!

Andre singel «Vapid House» fra Therese Aune sitt debutalbum Billowing Shadows, Flickering Light handler om vennlige skygger og monstre som bare eksisterer om natta og ble til etter at kreativiteten boblet over i studio. Og at Therese Aune er en kreativ låtskriver, viser hun virkelig med «Vapid House». Sjekk!

 

 

ET AV ÅRETS HØYDEPUNKT På ØYA

Hvordan opplevdes det å bli rost av amerikanske Paste Magazine som et av høydepunktene på årets Øyafestival?

– Det er selvsagt en veldig hyggelig anerkjennelse å bli trukket fram som et høydepunkt. Smått surrealistisk å lese sitt eget navn blant storheter som St. Vincent, Feist og Willis Earl Beal, og hyggelig å være på samme liste som våre venner i HighasaKite, som vi også deler label med. Noe overraskende var det riktignok at ikke navn som Björk, Afghan Whigs eller Florence + the Machine også figurerte på listen. Det spørs om ikke vi hadde rykket ned i slikt lag.

UTFORDRE PÅ EGENHÅND

Selv om du forstatt ikke har sluppet skive har du jobbet med musikk i mange år, hvordan har det vært så langt?

– Det har vært spennende. De første åra spilte jeg kun konserter alene, så det var utfordrende å reise rundt på egenhånd og hele tiden måtte tvinge seg selv til å prate med ukjente mennesker, for ikke å bli stående i en krok på egenhånd. Å spille alene kan også være veldig sårt, om man for eksempel spiller for massevis av fulle publikummere som ikke hører etter, og føler at det ikke hadde gjort noen forskjell om man spilte eller ei. De siste åra, har jeg riktignok spilt flere og flere konserter sammen med bandet mitt. De er både en fantastisk gjeng å reise rundt med, og i tillegg veldig dyktige musikere. Det er tidkrevende å organisere seks personer, men så fort vi spiller konserter, går det opp for meg hvorfor det er verdt å tilbringe all den tiden foran datamaskinen med booking, søknadsskriving og logistikkisering. Det er jo spillinga det egentlig handler om.

– Det er dessuten alltid gøy å få muligheten til å oppleve nye spennende steder, både rundt om her i Norge (jeg drømmer stadig om å få reise enda mer i Nord-Norge!) og i det store utland.

SULTNE  PÅ NORDISK KULTUR

Hva er det morsomste du har vært med på så langt i din karriere?

– Det morsomste har kanskje vært å få muligheten til å spille i Moskva, på spillestedet Masterskaya. Jeg husker jeg ble kontaktet av en russisk booking-agent på MySpace etter by:Larm et år, med en så simpel setning som «Would you like to come and play in Moscow?». Et par uker senere var jeg plutselig i Moskva, med så godt som ingen forventninger til publikum. Strengt tatt trodde jeg kanskje ikke det ville komme noen i det hele tatt, men så spilte jeg altså for en fullsatt sal, hadde russisk supportband, lyttende og engasjerte publikummere, og rundt om i konsertlokalet var det fullt av unggutter som fløy rundt med gamle analoge kameraer og tok bilder. Ifølge hun som booket konserten er det fremdeles sånn at det er veldig få band fra Norden som spiller i Russland, så russere er sultne på nordisk kultur.

– Det har også vært intet mindre enn fantastisk å tilbringe den siste måneden på turné sammen med Einar Stray i Tyskland og Sveits.

AKUSTISK DRØMMEPOP

I november slipper du endelig din første skive. Hva serverer du lytterne? Og er du spent på hva anmelderne skriver?

– Jeg spiller akustisk drømmepop med et band bestående av vokal, piano, fiolin, cello, trekkspill, tuba og trommer.

– Noe av grunntanken da vi spilte inn plata, var at låtene ikke skulle være satt på forhånd. Jeg ville at kreative prossesser skulle få lov til å skje i studio. Enkelte av låtene er opptil ti år gamle, og derfor var det viktig for meg at de skulle få lov til å bli noe annet enn det de hadde vært, og låte friskt etter innspillingen. Denne holdningen gjorde at noen låter vokste seg store med mange lag og detaljer. Andre låter strippet vi helt ned til kjernen. Jeg tror Billowing Shadows, Flickering Light har blitt en plate man kan lytte til flere ganger og stadig oppdage nye elementer i bakgrunnen.

Når det gjelder hva plateanmelderne måtte finne på å skrive, skulle jeg gjerne stilt meg helt likegyldig til det, men jeg tror nok helt sikkert det kommer til å gå litt inn på meg. Hva andre måtte mene, påvirker riktignok ikke hva jeg selv måtte tenke om min egen musikk eller hvordan jeg velger å jobbe på. Jeg er nok selv min hardeste kritiker i så måte, og vil alltid jobbe fremover for å lage enda bedre musikk.

Selv om Therese Aune vanligvis spiller konserter med opp til seks musikere på scenen, kommer hun på Deichmanske til å gjøre et minimalistisk sett helt alene, etter en måneds soloturné i Tyskland som support for Einar Stray.

SØNDAGSKOLEN: KONSERT MED THERESE AUNE

Hva kan publikum forvente seg på Søndagsskolen med Therese Aune på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka? Og vil konserten bli annerledes enn en «vanlig» Therese Aune konsert?

– Etter at jeg begynte å spille konserter med band, har jeg også begynt å tenke litt annerledes i måten jeg skriver musikk på. Noen av de nye låtene, har dermed blitt til med bandet i tankene, og er derfor vanskelig å spille på egenhånd. Før i tida, pleide jeg jo alltid å spille konserter alene, men det er ikke alle låtene fra den gang jeg fremdeles liker å spille. Når jeg nå gjør konserter alene, forsøker jeg derfor å jobbe med uttrykket gjennom å tilføre enkle synthlyder og utvide uttrykket litt. På den måten har andre låter blitt til igjen, som jeg foreløpig ikke spiller med bandet. Under vår releaseturné i november derimot, blir det fullt band.

Planen videre framover?

– Først og fremst er det å få gitt ut denne plata og reise på releaseturné sammen med fabelaktige Ósk. Vi kommer til å spille på Hulen i Bergen (22.11), Blæst i Trondheim (24.11) og på Parkteatret i Oslo (27.11). Deretter håper jeg på å få til enda en turné til våren, festivalspilling neste sommer og forhåpentligvis begynne å skrive materiale til plate nummer to.

 

Releasekonsertene:

Hulen, Bergen: Facebook Event

Blæst, Trondheim: Facebook Event

Parkteatret, Oslo: Facebook Event
Søndagsskolen: Konsert med Therese Aune:

«Søndagsskolen holder til i andre etasje på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka. Siste søndagen i måneden arrangerer vi konserter med våre favorittartister, og innimellom der igjen viser vi favorittfilmene fra barndommen vår. Vi lover billig drikke, greie folk og null fordommer hvis du tar på deg krokodillekostyme.»

Tid: Søndag 28. oktober kl. 19.00

Sted: Salen i 2. etasje på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka, Schous plass 10, 0552 Oslo

Inngang: 100 kr

Les mer om Therese Aunes konsert

Følg SøndagsskolenFacebook og Twitter

 

9. november slipper Therese Aune sitt første album Billowing Shadows, Flickering Light.

3 kommentarer til “Singel-premiere / Intervju / Konsert på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter