Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 4. april 2013

Mestermøte for Europas unge kammermusikere

Truls Mork Foto: Kimm Saatvedt.
Fra 4. til 8. april kan du fordype deg i kammermusikk som du aldri før har gjort. Da arrangerer Norges musikkhøgskole landets aller første «ECMA-samling», en samling for Europas kommende kammermusikkelite.

Stjerner som cellist Truls Mørk og «grand old man» bratsjisten Hatto Beyerle vil undervise. Det blir konserter, mesterklasser og foredrag for og med kremen av Europas unge kammermusikere.

– ECMA-samlingen gir oss god anledning til å se internasjonale storheter i aksjon med studentgruppene, sier rektor ved musikkhøgskolen Eirik Birkeland.

ECMA, European Chamber Music Academy, er kanskje det fremste nettverket for kammermusikk i Europa i dag. Nettverket arranger sju kammermusikksamlinger i året, hvor studentensembler kan holde konserter og få undervisning av verdens beste kammermusikkutøvere. Norges musikkhøgskole ble tatt opp som medlem av det prestisjetunge nettverket i 2011, og arrangerer i april ECMAs første samling i Norge.

– At vi er tatt opp som medlem i European Chamber Music Academy er en anerkjennelse av kvaliteten på Norges musikkhøgskole, sier Birkeland. – Med dyktige lærere, studenter og stjerner som Leif Ove Andsnes og Truls Mørk med på laget, har vi etter hvert blitt en internasjonalt profilert musikkutdanningsinstitusjon, fortsetter han.

Stjernene underviser

Under en ECMA-samling vil Europas ypperste lærere undervise utvalgte studentensembler i kammermusikk.

– Fra musikkhøgskolen skal cellist Truls Mørk, pianist Wolfgang Plagge og bratsjist Are Sandbakken være lærere, forteller Birkeland. – I tillegg skal ECMAs grunnlegger og nestor innen kammermusikk, Hatto Beyerle, den franske bratsjisten Miguel da Silva, og den libanesiske pianisten Avedis Kouyoumdjian undervise, fortsetter han.

Alle lærerne har åpen undervisning, og publikum er velkommen.

Norsk talent

ECMA har utviklet seg til talentfabrikk nr. 1 når det gjelder kammermusikk, og grunnleggeren Hatto Beyerle er kjent for å ha fostret frem kjente ensembler som Hagen-kvartetten og Vertavo-kvartetten.

I dag er det bare en nordmann som spiller i et ECMA-ensemble, nemlig pianist Ole Christian Haagenrud. Sammen med De’HaPy Piano Trio har han sin første ECMA-samling nettopp på NMH, etter at de vant ECMA-plass i desember i fjor.

– Jeg gleder meg veldig til min aller første ECMA-samling, og det er jo spesielt gøy at den holdes her på Musikkhøgskolen hvor jeg studerer, sier Haagenrud, – Jeg er både glad og stolt over å være i et ECMA-ensemble, forsetter han.

På samlingen i Oslo skal tre ECMA-ensembler, tre aspirantensembler (som er i prøvetid før de blir tatt opp som fullverdig ECMA-ensemble), fire gjesteensembler og fire kammergrupper fra NMH delta. Så da er det bare å gå inn kammeret, stemme instrumentet, og gjøre seg klar til mestermøte på Norges musikkhøgskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter