Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 2. juli 2015

Mark E. Smith i The Fall er død (RIP)

Vi hyller Mark E. Smith og The Fall med en oppdatert versjon av en sak vi skrev i 2015.

«I just thought they were a load of retarded Irish folk singers»

 Av: Stian B. Hope

Sitatet over kommer fra Mark E. Smith, frontfiguren i The Fall, etter han kalte Mumford & Sons for cunts og kastet en ølflaske på dem. En sann gretten gammel gubbe, og kanskje litt i overkant. Men det sier noe om hvilken posisjon Smith var i, han brydde seg ikke om hva folk sa eller tenkte, han sa hva han villle og han gjorde som han ville; han tisset visstnok på seg like før han gikk på scenen på Glastonbury-festivalen i juli 2015.

Eller hadde han bare sølt vann? Uansett, det finnes mange rare og kostelige M.E.S.-historier der ute, og de kan du lese om i selvbiografien hans, Renegade: the lives and tales of Mark E. Smith. En fornøyelig sak som langer ut verbale truserøsk hist og pist, hvor bl.a. Joe Strummer, Tony Wilson, Bob Geldof, Pete Doherty og tidligere bandmedlemmer på et eller annet tidspunkt har irritert frontmannen, og fått unngjelde. «If I wasn’t who I am, I wouldn’t stand a chance nowadays. I’m trouble».

Sarkastisk oppgulp og ubehøvlet oppførsel til side, The Fall slapp i 2015 sitt 31. album, Sub-Lingual Tablet. Etter litt fomling med raritetsutgivelser, livealbumer og noen daffe studioplater var det godt å konstantere at de endelig var tilbake i god form, jeg vil faktisk påstå at det er deres beste album siden Reformation Post TLC (2007).

 

sublingual3

 

Det går fortsatt i mye av det samme, Smiths monotone og snøvlende snerring, pulserende basslinjer, råe gitarstrofer og lange repetitive låter. Det er fortsatt utfordrende å lytte til, og det er fortsatt post-punk.

 

 

I 2017 slapp The Fall sitt siste album «New Facts Emerge».

John Peel, som hadde The Fall som et av sine favorittband, sa alltid følgende: «They are always different, they are always the same.» Det er ikke så vanskelig å være enig i det, de utviklet seg ikke nevneverdig i sin 39 år lange karriere, og heldigvis for det. I tillegg hadde den siste lineupen overlevd i mange år, noe som var forbausende lenge med tanke på Mark E. Smiths gjennomgående svingdør-behandling av bandmedlemmene. Smith hadde kanskje blitt litt satt med årene? Vel, jeg tror ingen var trygge i Mark E. Smiths verden, etter han spilte på Øyafestivalen i 2006 sparket han halve bandet like etter, og kalte dem for noen ubrukelige sutrekopper som bare ville hjem til kjærestene sine.

Mon det, så vidt jeg husker fra Øya oppførte Smith seg passe kjip, han gikk på et tidspunkt bort til gitaristen og skrudde av forsterkeren slik at førstnevnte bare ble stående som en tulling. I tillegg sparket han etter en kameramann, spilte noen unoter på keyboardet til kona Eleni Poulou og ellers gjorde alt han kunne for å leve opp til sitt grumpy-old-man-rykte.

Stian B Hope kåret albumet til 2015s beste internasjonale album (red.anm.)

Saken er oppdatert 24. januar 2018,

 

The Fall spilte på Oslo Psych Fest

Oslo Psych Fest ble arrangert 11. og 12. november, RITUAL på Vulkan Arena og Pokalen, i Oslo i 2016.
RITUAL var navnet på det årets festival og det var fjerde gang festivalen ble arrangert. Navnet ble byttet ut for å understreke at festivalen skulle handle om psykedelisk musikk i ordets videste forstand.
Det var mange interessante utøver på plakaten på Oslo Psych Fest 2016 begge dagene. Vi  har skrevet om en del av utøverne. Se under.

 

Oslo Psych Fest1

 

Sjekk også:

by:Larm 2015 – Les Big Byrd. Foto: Oddbjørn Steffensen

by:Larm 2015 – Les Big Byrd. Foto: Oddbjørn Steffensen

Singelanmeldelse: Hilma Nikolaisen – «Word

Hilma Nikolaisen – «Cloud Nine Rewind»

Hilma Nikolaisen – en av årets beste julelåter

EP-anmeldelse: Undergrünnen «Ørkesløs Fryd EP»

Det meste du lurer på om svensk progg (inkludert Kebnekajse)

Beautiful Noise – fin shoegazedokumentar fra Eric Green (inkludert Swervedriver)

Flyten, attakket og friksjonen til et band som Swervedriver som noen av låtene minner om, ikke er optimal på en del av skiva

The Telescopes var signert til Alan McGees legendariske plateselskap Creation Records sammen med kvalitetsband som Slowdive, Swervedriver, Ride, My Bloody Valentine og The Jesus and Mary Chain

 

 

Oslo Psych Fest 2015:

Oslo Psych Fest 2015: Wire + The King Khan & King Khan & BBQ Show

Oslo Psych Fest 2015s høydepunkt: Spids Nøgenhat

Oslo Psych Fest 2015: Clinic + Electric Eye

Oslo Psych Fest 2015: Michael Rother plays Neu!, Harmoni + Solo Works og Destruction Unit

Oslo Psych Fest 2015: Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O + The Low Frequency in Stereo

Oslo Psych Fest 2015: Spectral Haze + De Underjordiske

Legendariske Wire spiller på Oslo Psych Fest – RITUAL 2015

 

Saken er oppdatert tirsdag 8. november 2016.

2 kommentarer til “Mark E. Smith i The Fall er død (RIP)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter