Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Intervjuer 22. juli 2015

Svensk 70-talls prog gjennom hillbillykverna

1. mai slapp Albert og Elise sitt 2. album. Bassist Alexander Lund svarer her på noen spørsmål fra vår huspoet Erlend O. Nødtvedt.

Tekst: Erlend O. Nødtvedt Foto: Mari Skeie Ljones

Gratulerer med utgivelsen av Albert og Elise spiller Hoola Bandoola Band på norsk Vol#1, bassist Alexander Lund!

Hvordan kom dere til å lage en ren coverplate av et tilårskomment svensk, politisk progband?

– Takk! Ideen til dette prosjektet må nok mandolinist Ståle Holgersen få æren for. Han flyttet til Malmø for noen år siden og fikk en voldsom dille på Hoola Bandoola Band, som jo ble grunnlagt i Malmø på 70-tallet. Den dillen smittet over på oss andre. Albert og Elise har en venstreradikal formålsparagraf, så vi syntes det passet oss å forsøke å utgi dette på norsk.

Hvordan har utvelgelsesprosessen vært, og hvordan har dere forholdt dere musikalsk til de opprinnelige sangene?

– Vi har valgt de låtene vi likte best, de mest kjente og de som dannet gode utgangspunkt rent tekstmessig. Listen over aktuelle låter var lengre enn vi kunne nå over på én plate, så vi håper å kunne gi ut en plate til med dette stoffet. Vi har vært opptatt av å beholde melodiene til de opprinnelige sangene, men de andre elementene har vi kjørt gjennom den hillbilly-kvernen som heter Albert og Elise. Hoola Bandoola Band var jo et rockeband, men vi har en mer tradisjonell besetning med blant annet fele, trekkspill og vaskebrett. På platen har vi spritet opp sounden med litt synth hist og her.

Har Hoola Bandoola Band selv vist noen interesse for prosjektet?

– Ja, etter Bjørn Afzelius’ bortgang i 1999 er det Mikael Wiehe som forvalter arven etter Hoola Bandoola Band. Ståle har hatt kontakten med ham, og det er en gjennomgående positiv tone i korrespondansen. Det siste vi har hørt fra den kanten, er at Wiehe har lagt ut alle tekster og data om utgivelsen på sin egen nettside. http://www.mikaelwiehe.se/medverkan.htm

Som bassist får man jo automatisk rollen som taus og mystisk. Hva er din kommentar til at talspersonene i gruppen ynder å utbasunere at politikken er viktigere enn musikken for Albert og Elise?

– Budskapet til Albert og Elise er politisk og mediet er musikken – det er vanskelig for hodet å isolere de to. Selv som taus bassist syns jeg at budskapet vårt er viktigere enn musikk, men på øving er vi allikevel bare et helt vanlig band som prøver å få showet til å sitte.

Dette er en redigert versjon av saken som ble publisert på Musikkbloggen – Bergen Offentlige Bibliotek

 

 

Sjekk også:

Det meste du lurer på om svensk progg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter