Søk Meny Lukk
Lukk
Av: terjedeichman Anbefalinger 6. januar 2016

Dead Can Dance – gjennomgang

Å oppleve Dead Can Dance i ruinene til et romersk amfiteater plassert oppi fjellene utenfor Firenze er nok fortsatt en av mine favorittkonserter. Musikken fikk følge av lyn i det fjerne og ildfluer summende rundt i mørket.

 

 

Gruppen var et sentralt band på 4AD-labelen. De tok det drømmeaktige videre og blandet inn andre musikalske påvirkninger fra ulike tidsperioder og områder, alt fra Midtøsten til middelalderen. Som med Elizabeth Frasers vokal, i et annet sentralt 4AD-band, Cocteau Twins, er vokalen det unike med Dead Can Dance;  stemmene til Brendan Perry (som kanskje høres enda bedre ut nå) og særlig Lisa Gerrard. Selv om man ikke kjenner til Dead Can Dance har man nok hørt stemmen hennes tidligere, spesielt gjennom diverse filmmusikk, som for eksempel Gladiator.

Bandets mest aktive periode var fra midten av 80-tallet til begynnelsen av 90-tallet, med Spleen and Ideal, Within the Realm of a Dying Sun og Into the Labyrinth som mulige innganger. Men hele denne perioden er glimrende, så kanskje er en samling som A Passage in Time eller Wake den beste innføringen for en nybegynner. Bandet ble etter hvert ble oppløst, fra 1998. Det videre soloarbeidet til Perry og Gerrard er vel verdt å sjekke ut, bl.a. The Mirror Pool. Gruppa har blitt gjenforent i ulike perioder i etterkant og har gitt ut noe nytt materiale.

 

 

Live/intervju-filmen Towards the Withinn fra 1994 er også verdt å sjekke ut, den gir et innblikk i tankegangen til bandet, f.eks. det å bruke et eget språk i sangene. Noe blir litt vel hippie for meg, men filmen har også flotte liveopptak, desdverre må man her nøye seg med albumversjonen av Cantara:

 

 

Selv om Dead Can Dances musikk er rimelig unik, anbefaler jeg også en liknende artist i nyklassiske Jocelyn Pook, kan hende best kjent for arbeidet med Stanley Kubrick i Eyes Wide Shut. Musikken kan beskrives som ambient klassisk der Pook tar i bruk ulike stemmer tilpasset sangene, slik det gjøres på albumet Flood.

 

Les også:

03_deadcandance_050713 Roskilde 2013: Dead Can Dance er fortsatt relevante Foto: Stian Schløsser Møller

Dyp drømmepop fra 4AD

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter