Søk Meny Lukk
Lukk
no image
Av: larsjunge Anmeldelser 16. januar 2017

Vinyl-dokumentarer

Vinylsalget har virkelig skutt fart det siste året. I England gikk sågar vinylsalget forbi det digitale salget. Krøss i taket.

På Deichman sitter vi fremdeles på en ganske anseelig mengde vinyl. Vi har hatt is i magen, vett (og plass) nok til å ikke kassere samlingen til fordel for mer moderne formater. Det vil si, mye av samlingen er jo erstattet av CD’er, men fremdeles har vi altså noen tusen vinyler på Hovedbiblioteket. Primært er det klassisk musikk og jazz, men også en hel del norsk og en god bolk med pop/rock. For tiden jobber vi med å sette opp vinyl-lyttestasjoner på musikkavdelingen. De kommer på plass i overskuelig fremtid! (vinyl-lyttestasjonen er nå på plass, red.anm.)

Men. Dette skulle handle om vinyl-dokumentarer som da omtaler både formatet og samlemanien som gjerne oppstår. Platebransjen er og har alltid vært flinke til å komme opp med kreative måter å melke fansen for kronasjer: utgivelser i begrenset opplag, spesialutgiveler med bonuskutt, singler med sjeldne b-sider, picture-discer, gatefold vinyler med kreative utforminger osv. Mange måter å tyne lommebøkene våre på.
scratch

På hovedbiblioteket har vi flere magasiner, oppslagsverk og bøker, alt i fra rent tekniske bøker om vinyl til vanlige dokumentarfilmer som Scratch, som omhandler vinylen mer fra et hiphop-perspektiv.
Det finnes selvsagt flere dokumentarer på emnet enn vi har på Deichmanske, som Vinyl (2000), den er veldig morsom og gjenkjennelsesfaktoren er relativt høy, kanskje med unntak av han ene fyren som har satt seg som mål å eie alle låter som noensinne er gitt ut. Akkurat denne spastiske karen burde kanskje ha blitt skjermet fra seg selv. I Need That Record! (2008) har med enda flere støvete eksentrikere som samler på vinyl. Det hippe plateselskapet Stones Throw har en fin dokumentar ved navn Our Vinyl Weighs a Tonn»(2013).

Disse dokumentarene har vi dessverre ikke på Hovedbiblioteket, men de er tilgjengelige både på nett og enda bedre: i fysisk format.

 

Les også:

Vinylplatas revansj?

Punx! Nå også på vinyl

Lydbilder – Et sveip over vinylens visuelle kulturhistorie

Guide til potensielle vinylkonvertitter

Jack White frir til vinylnerdene

Neil Young spilte inn vinyl på direkten

There’s too much in here – Madlib på opdagelse i vinylarkivet

AreaFY – digital vinyl

Inspirerende å ha vinyl-formatet i bakhodet under innspillingen

Musikk som bør lyttes til på vinyl i en kjellerstue fra 70-tallet

Monica Heldal: Inspirert av farens vinylplater

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter