Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 21. april 2017

The Stooges – The Stooges

The Stooges
The Stooges var sammen med MC5 en av de tøffeste og mest populære gruppene rundt Ann Arbor og Detroit-området på slutten av 60-tallet. De blir ofte omtalt som forløperne til punk, og er uten tvil et av rockens mest innflytelsesrike band.

Av: Stian Bjørnsson Hope

The Stooges har blant annet vært inspirasjonskilde for band som New York Dolls, Ramones, Soundgarden, Sonic Youth, Union Carbide Production, The Kendolls, og f.eks. The O-Men her i Norge. Og for de som har vært på bob hundkonsert, er det lett å se hvem Thomas Öberg aller helst vil være. Jeg kunne forresten ha nevnt mange andre utøvere som er influert av Iggy Pop & The Stooges.

Det selvtitulerte debutalbumet er rått og brutalt, med mye fuzz og foten godt plantet på wah-wah pedalen.

Det er ofte Raw Power blir trukket frem som mesterverket, men jeg  holder en knapp på det selvtitulerte debutalbumet fra 1969. Produsert av punkgudfar John Cale fra Velvet Underground. Et album hvor det meste av låtene angivelig ble skrevet to dager før de gikk i studio. Albumet er rått og brutalt, med mye fuzz og foten godt plantet på wah-wah pedalen.

Rolling Stone skrev i anmeldelsen av plata: «Their music is loud, boring, tasteless, unimaginative and childish. I kind of like it.» Jeg er ikke enig i selve beskrivelsen, men visst faen liker jeg plata.

Den 10 minutter lange We Will Fall blir muligens i overkant monoton i lengden, men ellers er det ikke et eneste svakt spor på plata, med 1969, I Wanna Be Your Dog, No Fun og Real Cool Time som  absolutte favoritter.

Rolling Stone skrev i anmeldelsen av plata: «Their music is loud, boring, tasteless, unimaginative and childish. I kind of like it.« Jeg er ikke enig i selve beskrivelsen, men visst faen liker jeg plata!

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Les også:

Ukas tips!

Rocket from the Tombs med en herlig rufsete versjon av The Stooges‘ Search & Destroy

Den skiva som i størst grad har ommøblert hodet mitt vil uansett alltid være «Fun House» (1970) av The Stooges (Egon Holstad)

Mange skryter av The Rolling Stones, The Velvet Underground og The Stooges. Hvert ord er fortjent (Jacob Krogvold)

Ty Segall drar veksler på råheten til The Stooges

Grunge var en blanding av heavy metal og punk, inspiret av soundet til The Stooges og Black Sabbath

Steve Albini fattet tidlig interesse for punk, spesielt The Ramones, The Stooges og Suicide

Hvis du har sansen for gamle og støyete helter som The Sonics, The Stooges og MC5, bør du sjekke ut Ty Segall

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *