Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 21. april 2017

«The Stooges» 50 år!

The Stooges var sammen med MC5 en av de tøffeste og mest populære gruppene rundt Ann Arbor og Detroit-området på slutten av 60-tallet. De blir ofte omtalt som forløperne til punk, og er uten tvil et av rockens mest innflytelsesrike band.
Av: Stian Bjørnsson Hope

Ah, The Stooges, for et band! Gruppa slapp tre album fra 1969 til 1973 som alle har pur klassikerstatus, og i år er det jaggu 50 år siden debuten kom ut.

Fra gulldagene er det bare Iggy Pop og James Williamson som lever i dag, brødrene Ashton døde i henholdsvis 2009 og 2014, mens Dave Alexander tok kvelden allerede i 1975. Alle drev med kraftig misbruk av ulike substanser, aller mest sjefen sjøl, så det er et under at han fremdeles er blant oss. Iggy Pop leverte for øvrig det knakende gode albumet «Post Pop Depression» i 2016, og bidro på ep’en «Teatime Dub Encounters» med Underworld i fjor, så det er lov å håpe på mer.

The Stooges har blant annet vært inspirasjonskilde for band som New York Dolls, Ramones, Soundgarden, Sonic Youth, Union Carbide Production, The Kendolls, og The O-Men her i Norge. Og for de som har vært på Bob Hund-konsert, er det lett å se hvem Thomas Öberg aller helst vil være. Bob Hund covret jo også «I Wanna Be Your Dog» i sin tid, naturligvis kalt «Din hund».

Det er ofte «Raw Power» som blir trukket frem som mesterverket, men jeg  holder en knapp på det selvtitulerte debutalbumet fra 1969. Produsert av punkgudfar John Cale fra Velvet Underground. Et album hvor det meste av låtene angivelig ble skrevet to dager før de gikk i studio. Albumet er rått og brutalt, med mye fuzz og foten godt plantet på wah-wah pedalen. Den 10 minutter lange «We Will Fall» blir muligens i overkant monoton i lengden, men ellers er det ikke et eneste svakt spor på plata, med «1969», «I Wanna Be Your Dog», «No Fun» og «Real Cool Time» som absolutte favoritter.

Rolling Stone skrev i anmeldelsen av plata: «Their music is loud, boring, tasteless, unimaginative and childish. I kind of like it.» Er ikke enig i selve beskrivelsen, men visst pokker liker jeg plata!

 

Les også:

Ukas tips!

Rocket from the Tombs med en herlig rufsete versjon av The Stooges‘ Search & Destroy

Den skiva som i størst grad har ommøblert hodet mitt vil uansett alltid være «Fun House» (1970) av The Stooges (Egon Holstad)

Mange skryter av The Rolling Stones, The Velvet Underground og The Stooges. Hvert ord er fortjent (Jacob Krogvold)

Ty Segall drar veksler på råheten til The Stooges

Grunge var en blanding av heavy metal og punk, inspiret av soundet til The Stooges og Black Sabbath

Steve Albini fattet tidlig interesse for punk, spesielt The Ramones, The Stooges og Suicide

Hvis du har sansen for gamle og støyete helter som The Sonics, The Stooges og MC5, bør du sjekke ut Ty Segall

 

Saken er oppdatert 16. mai 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter