Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 6. oktober 2017

Stina Stjern – 5 om bøker og musikk

stinastjern_1024_683_90 (2)

I dag slippes «New Explorers», den første singelen fra Stina Stjerns kommende album «Kap Herschell», som er ute i januar 2018. Vi tok en liten prat med Stina om bøker og musikk generelt, først noen ord om dagens singelutgivelse og den kommende plata.

Av: Victor Josefsen

Grunnsporene på plata «Kap Herschell» ble innspilt i Tim Gane (Stereolab) sitt studio i Berlin, sammen med tekniker Jeffrey Fisher. Opptakene ble deretter videre behandlet og arbeidet med av produsent Kyrre Laastad (Snøskred, Jenny Hval) i Chrome Mahogany i Trondheim. Her ble disse opptakene tatt ifra hverandre, spilt inn på gamle kassetter, kjørt gjennom synther og tatt opp på nytt. Resultatet har blitt en plate som befinner seg et sted mellom 90-talls lofi, shoegaze og moderne psykedelisk popmusikk, skriver Sellout! Music.

Stina Stjerns nye låt lover iallfall godt for den kommende plata, skriver jeg, der den lett «piskes» fram av varsomme kraut-trommer, utfylt av skimmeraktige synther, gitar og Stinas innsmigrede vokal. Jeg anbefaler også hennes plate «Days Like Waves» fra 2011.

Hvilken musikk liker Stina Stjern selv? Det får du svar på i vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk.

 

1) Hva er det siste du leste?

– Det siste jeg leste var «Nei og atter nei» av Nina Lykke.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– Den første boken jeg tenkte på da jeg leste dette spørsmålet var «Drømmefakultetet» av Sara Stridsberg. Jeg har av en eller annen grunn et veldig auditivt forhold til den boken. Som om jeg hørte lydkulisser mens jeg leste. Musikalsk ville nok uttrykket beskrive innestengt luft og feberkramper.

3) Hva er din favorittbok?

– Den største leseropplevelsen jeg har hatt var i fjor sommer da jeg skulle reise og besøke en venninne i England. Jeg kjøpte John Fosses «Trilogien» på Gardermoen. De første sidene var jeg ganske skeptisk, men så kom jeg inn i rytmen og språket og innen side 5 satt jeg og gråt. Jeg klarte ikke legge fra meg boken. På toget fra London til Cornwall måtte jeg kjempe mot direkte hulking. Fremmede mennesker kom bort til meg og spurte om jeg var OK. Jeg forklarte så godt jeg kunne at «Yes, I’m just reading this book by John Fosse…». Da jeg var ferdig med boken var jeg helt utladet og lurte veldig på hva som hadde truffet meg. Jeg konkluderte med at dette var en bok som gikk rett inn i de store basale følelsene, uten å gå veien via intellektet. Jeg ble berørt av litteratur på samme måte som jeg tidligere ellers bare har blitt berørt av musikk. Det var rett og slett helt rått!!

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Det veksler veldig. I dag har jeg hørt på Calling Out of Context – Arthur Russell. Ellers driver jeg for tiden og forbereder jazzelevene mine ved Sund folkehøgskole på studiereise til Brasil og da har jeg hentet frem Arthur Verocai sitt selvtitulerte album fra 1972. Hvis jeg ikke vet hva jeg vil høre på, så blir det nesten alltid Cocteau Twins.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Jeg hørte en gang noen si et eller annet om at Murakami hadde uttalt at han skrev på en måte som gjorde at han hele tiden overrasket seg selv. Hvis dette stemmer så er jo han en klar kandidat!

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Les også:

Børge Sageng Henriksen (Brut Boogaloo) – 5 om bøker og musikk

Iffy Orbit – 5 om bøker og musikk

LULI – 5 om bøker og musikk

Kaja Gunnufsen – 5 om bøker og musikk

Thomas Bratlie Haugland – 5 om bøker og musikk

Jarle Kvåle i Vreid & bookingsjef for Tons of Rock – 5 om bøker og musikk

Tore Sørensen – 5 om bøker og musikk

Trist Pike – 5 om bøker og musikk

Trojka – 5 om bøker og musikk

kathinka – 5 om bøker og musikk

Siril Malmedal Hauge i Fieldfare – 5 om bøker og musikk

Natasja Holmboe – 5 om bøker og musikk

Oakland Rain – 5 om bøker og musikk

Pil & Bue – 5 om bøker og musikk

WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk

The Modern Times – 5 om bøker og musikk

Pyke – 5 om bøker og musikk

Claudia Scott – 5 om bøker og musikk

Ampmandens Døtre – 5 om bøker og musikk

Syntax TerrOrkester – 5 om bøker og musikk

The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk

Påls butikk – 5 om bøker og musikk

Leonov – 5 om bøker og musikk

Benjamin Finger – 5 om bøker og musikk

Sauropod – 5 om bøker og musikk

Synne Sanden – 5 om bøker og musikk

Oral Bee – 5 om bøker og musikk

Pikekyss – 5 om bøker og musikk

Magnus Bechmann – 5 om bøker og musikk

Sheila Simmenes i Love Exit Orchestra – 5 om bøker og musikk

Tellef Raabe – 5 om bøker og musikk

«K:N» AKA Kjetil Nernes i Årabrot – 5 om bøker og musikk

Arild Hammerø (Atlanter) – 5 om bøker og musikk

Einar Stenseng – 5 om bøker og musikk

Youth Pictures of Florence Henderson – 5 om bøker og musikk

Unnveig Aas – 5 om bøker og musikk

Jon Arild Eriksen – 5 om bøker og musikk

Kari Harneshaug – 5 om bøker og musikk

Don Wild – 5 om bøker og musikk

Bård Torgersen – 5 om bøker og musikk / Universet musikkvideo

Vev – 5 om bøker og musikk

Siv Jakobsen – 5 om bøker og musikk

Løchstøer – 5 om bøker og musikk

Parker Lewis – 5 om bøker og musikk

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter