Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Tema 4. april 2011

En liten munnfull

Inntak av science fiction kan fungere som intellektuell beredskap, den speiler tida og strekker linjene videre, langt framover. Dikthylla kan også sees på som en slags beredskap, velegnet for mer akutt hjelp.

På leit etter teksten til Tove Ditlevsens dikt Børnene kom jeg over antologien Emosjonell førstehjelp : 101 dikt som kan redde livet ditt. Undertittelen litt i overkant, men det skulle ikke mye blaing til før påminnelsen om at noen ganger er det akkurat dette som skal til; verbal tapas både for øyeblikkelig avnytelse og for å hente ut på dager ikke helt i water. Og ja, repertoaret er bredt anlagt og innbefatter kapitler som Dagen derpå, Dei skal ikkje få ta rotta på meg!, Gjer det!, Møte veggen. I en annen samling, Stenen som bestandig faller : dikt om angst finnes et fellesskap for livserfaringer på vranga, inkludert anvendelige mantra for krevende anledninger som dette kortdiktet av Cindy Haug:

Limt fast til stolen
Om jeg velter, ser jeg
livet fra en ny vinkel

En tredje antologi Blødende hjerter : kjærlighetsdikt for hudløse og høyspente må nevnes i samme slengen. En forrykende blanding og snurrig illustrert. Mange kjente og en god del fremmede forfattere på norsk, engelsk, dansk og svensk, komisk, skarp og tettpakka. «Dette er en bok for alle som får brekninger av klissete kjærlighetssanger, alle som har ventet ved telefonen, eller som er for redde til å kaste seg ut i det igjen – alle som planlegger å overleve den smerten og angsten vår moderne kjærlighet har å by på».

Åshild

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.