Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Tema 5. september 2011

Mysterier på sengekanten

Da jeg var elleve år drømte jeg om å skrive en spenningsserie for barn, der skolebarna Mons og Turid oppklarte småkriminalitet i sommerlig småbyidyll. Svensken Martin Widmark gikk meg i næringa syv år senere, og i dag har serien LasseMajas Detektivbyrå nådd 20 utgivelser på norsk. Jeg ble ikke tipset om disse bøkene før i år, men det må jeg si: her er det mye moro for liten og stor!

Lasse og Maja bor nettopp i en liten sjarmerende by, Valleby, der alskens tyverier utspiller seg knyttet til ulike åsteder som det naturlig nok kun finnes ett av: Biblioteket, Gullsmedbutikken, Hotellet, Caféen og så videre. Lasse og Maja har opprettet sitt eget detektivbyrå for å bistå Vallebys fortvilte innbyggere. Blant hjelpere og mistenkte dukker snodige småby-originaler opp. Blant dem er: Gullhandleren Muhammed Karat som gråter tappert over tapte diamanter, Politimesteren, som er barnas snille og uforstående Watson-figur og Presten, som vil gi avskjedsgave til Jesus på Kristi Himmelfartsdag.

I hver bok presenteres leseren først for et bildegalleri over de impliserte karakterene. Detaljer, motiver og anledning blir like grundig gjennomgått som om de skulle vært håndtert av Hercule Poirot selv, og sakene avsluttes alltid med at Lasse og Maja skarpsindig løser gåtene og hylles i lokalavisa.

LasseMaja-bøkene finnes også på film, begge deler er å få tak i på Deichmanske bibliotek.

Kos deg med høytlesning av LasseMaja med et barn eller fler, eller når du bare føler deg litt barnslig og trenger krim uten voldtekt og lemlestelse. (Været på her på Østlandet nå om dagen inviterer i tillegg til å pløye gjennom hele serien under et teppe.)

Ingela

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.