Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Astrid Werner Tema 16. januar 2012

Skogland – norsk fantasy

Fantasy er en genre som de fleste forbinder med utenlandske navn, som Robert Jordan, Terry Pratchet og George R.R. Martin, for å nevne noen.

I Norge finnes det likevel noen gode forfattere representert innenfor genren og Thore Hansen er en av dem som fortjener å bli trukket fram.

Thore Hansen har holdt på lenge. Han debuterte i 1975 med novellesamlingen Grimaser. Denne samlingen har fått undertittelen 12 science fiction noveller.

Science fiction og fantasy er slett ikke det samme, men beslektet kan man jo si at de er.

I 1988 kom Thore Hansen med sin første bok i Skogland-serien; og mange vil nok være enig i at denne i større grad hører hjemme i fantasy-genren.

Gutten i dragereiret var som sagt den første av en rekke bøker med handling fra Skogland. Utover 90-tallet kom det etterhvert fem bøker som alle hadde Skogland som serie-tittel. Etterhvert kom det flere enkeltstående titler som også har handling fra det samme området, som for eksempel Frost og varme fra 1997 og Skogene kommer fra 2001.

Jeg har alltid hatt et helt spesielt forhold til Thore Hansens forfatterskap og til Skogland-serien i særdeleshet. Med Skogland har han skapt noe helt eget og unikt. Menneskene hører med, men har ingen framtredende plass, selv om ikke alle har skjønt at det ikke er en selvfølge.

Skogmenn med en god porsjon rovdyr i seg, er langt bedre tilpasset enn menneskene er, og de ulike trollslektene har på samme måte også langt bedre forutsetninger for å klare seg i Skogland.

Smyrl som driver vertshuset har også trollblod i årene og det kommer mange ganger godt med, når flere dramatiske begivenheter utspiller seg i Skogland. Ellers finnes det både alver og drager i fortellingene.

Aller siste tilskudd i Skogland-serien er boka Zaga; som kom i 2011. For alle nye lesere er det bare å glede seg – her er mye å ta fatt på. For gamle lesere er det bare å finne fram bøkene på nytt – de tåler saktens å leses igjen!

Astrid

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.