Øya 2013: Slayer – Heftig avslutningskonsert

front_slayer_100813

Lørdag var det duket for avslutningskonsert på Øyafestivalen 2013 og Middealderparken som festivalområde med trash/metal-legendene Slayer. Med et sett satt sammen av kutt fra de mer nye albumene, ispedd en hel del eldre godbiter, viste Slayer seg fra sin bortimot beste side fra Sjøsiden-scenen.

 Tekst: Victor Josefsen
Foto: Stian Schløsser Møller

Jeg har jo tidligere erkjent at jeg er en godt over middels fan av Slayer, og på Øya viste de at de fortsatt er mester i sitt fag, selv om gitaristen Jeff Hannemann (død) og trommis David Lomardo (fikk sparken) ikke er i Slayer-rekkene lengre.

Veteranenes thrash/metal pisker Øya-publikummet i form, og fikk sving på sakene. Slayer inntar Øya med, ja, bravur. Låta «World Painted Blood» kickstarter Øyakonserten. Det er tydelig at de nye medlemmene Gary Holt (gitar) og Paul Bostaph (trommer) har bestemt seg for å gi jernet denne kvelden, og originalmedlemmene har heller ikke glemt gamle kunster. Den nye Slayerkonstellasjonen funker utmerket, og gruppa høres tighte og samspilte ut.

02_slayer_100813

Andre låt ut er en forrykende versjon av en av mine Slayerfavoritter, «Disciple», en av mine favorttlåter uavhengig av sjanger. «Disciple» er fra skiva med den fine tittelen «God Hates Us All». Vokalist Tom Araya messer følgende strofer utover Sjøsiden:

God Hates Us All, God Hates Us All
You know it’s true God hates this place
You know it’s true he hates this race

Eneste ankepunkt er nettopp vokalen; Tom Araya kjempet tidvis en litt håpløs kamp mot gitar og trommer. Vokalen tredde ikke fram nok i lyset, eller mørket om du vil. I kontrast til det harde uttrykket småprater samme Araya jovialt til publikum mellom en del av låtene, og spurte bl.a. om vi hadde det bra, om vi følte oss free. Akkurat da dukket Primal Scream låta «Loaded» fra klassikeren «Screamadelica opp i huet. En digresjon, tilbake til Slayer og Tom Araya:

I hate everyone equally
You can’t tear that out of me
No segregation -separation
Just me in my world of enemies

Resepten til Slayer er metal full av hat, aggresjon og dødsforakt, jupp. På Sjøsiden på Øya pøser Slayer ut medrivende riff på riff og halsbrekkende gitarsoloer. Maken til gitarspill er det lenge siden jeg har opplevd. Her snakker vi som nevnt halsbrekkende gitarsoloer, råere og villere enn det den gjengse Øya-publikummer er vant til. Gitarist Kerry King må ha kondis som en travhest.

01_slayer_100813

Dette, pluss heftig spill over hele linja og heftig nok lysshow la forholdene vel til rette for en virkelig bra avslutning på årets Øyafestival og Middealderparken som festivalområde. Tøyenparken next.

Slayer viste nok en gang at de er et band toppklasse. En førsteklasses fremvisning i trash og metal med en dæsj punk. En manisk (i positiv betydning) intens konsert. Jeg kan ikke annet enn å la meg begeistre av disse veteranene.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

Comments
3 Responses to “Øya 2013: Slayer – Heftig avslutningskonsert”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] på Sjøsiden. Det ble dessverre få bilder fordi konserten kolliderte med The Knife på Enga. Anmeldelse på Deichmans […]

  2. […] Sjekk også: Øya 2013: Slayer – Heftig avslutningskonsert […]

  3. […] og Anthrax trenger vel strengt tatt ingen videre introduksjon: I anmeldelsen min av Slayers konsert på Øya i fjor skrev jeg: «På Sjøsiden på Øya pøser Slayer ut medrivende riff på riff og halsbrekkende […]Leave A Comment

Kontaktinfo

Arne Garborgs plass 4,
0179 Oslo
Tlf.: 23 43 29 22

Redaktør:
victor.josefsen@
kul.oslo.kommune.no

www.deichman.no

Åpningstider

Åpningstider sept. - mai:
Man - fre: 9 - 19
Lørdag: 10 - 16
Søndag: Stengt

Åpningstider juni - august:

Man - fre: 9 - 18
Lørdag: 11 - 15
Søndag: Stengt

Om musikkavdelingen

Avdelingen mottar henvendelser fra hele landet og er dermed en nasjonal ressurs, og er en del av et landsomfattende nettverk av musikkbiblioteker og -arkiver blant annet gjennom sin tilknytning til Norsk Musikkbibliotekforening.

Vi tilbyr

Musikkavdelingen tilbyr en stor samling med CD, DVD, noter og bøker, og bred kompetanse blant personalet. Samlingen inkluderer også materiale innen dans.

Utlån, reservering og levering av materiale er selvbetjent, noe som gjør oss enda mer tilgjengelig for de som ønsker hjelp til å finne frem i samlingen eller slå av en musikkprat!