Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Tema 18. november 2011

Historiske bokserier på Deichmanske bibliotek

Det kan være vanskelig å finne fram til akkurat Den boka i et stort bibliotek. Da gjelder det å komme på ledetråder som kan brukes i mylderet.  Et tips er å finne en bestemt serie med liknende emner, innen historie så har Deichmanske bibliotek for eksempel bokserien «Wordsworth Military Libary«, som har alt fra bøker om den Spanske Armada til Alexander den Store.

Her kan en lese om «The great siege : Malta 1565» av Ernle Bradford, som er en svært visuell beskrivelse av det Osmanske riket, ved Suleiman I den store, sitt forsøk på å fordrive the Knights of St John fra Malta, og dermed befeste sin maktposisjon i Middelhavet. Historien innholder det meste, fra sterke personligheter og intriger, til seire og enorme tap.

Eller Bryan Perretts «Knights of the black cross : Hitler’s Panzerwaffe and its leaders«, om panservåpenet til Tyskland under andre verdenskrig. Som blant annet går inn på oppbygningen av en ny armegren under sivilt dekke, og krigens gang.

Bøkene i serien går ikke  bare inn på enkelthendelser eller personligheter, men beskriver gjerne konteksten rundt. J.F.C.s Julius «Caesar : man, soldier, and tyrant» handler ikke bare om hans liv og Gallerkrigene, men drar inn forhistorien med maktkampene mellom Marius og Sulla!, og datidens romerske samfunn. En leser karakteriserte forfatteren her passende nok som litt «cranky», men selv om man kanskje ikke liker vinklingen, eller føler at de presenterer forelda synspunkt, så kan bøkene også være en inspirasjon til å lese andre kilder. Som oldtidens Polybius med sin detaljerte The Histories om Punerkrigene mellom Roma og Kartago, der han som aktiv deltaker viser sin innsikt i datidens storpolitikk. I starten av dette verket så understreker forresten Polybius at for å være en historiker, så må du ha opplevde det man skriver om, og ikke leste seg opp på tørre bøker i et bibliotek!

Terje

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.