Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Kommentarer 15. september 2013

Oslo Bokfestival: Når sjefen er en reptil

Hvorfor gjør vi ikke noe? Det er spørsmålet Christian Bjørnæs, forfatter og kommunikasjonsrådgiver i Cicero – Senter for klimaforskning oftest får fra ungdommen når han foredrar på skoler om klimatrusselen. Og det var dette akutte spørsmålet Bjørnæs brakte med seg og sirkla inn noen svar på en formiddagsstund på Festivaluniversitetet.

Hvorfor skjer det ikke store endringer i hvordan vi lever på og forvalter jorda når det ikke er kunnskapen det står på? Utviklinga av klodens gjennomsnittstemperatur er ubestridelig, konsekvensanalysene havner et sted mellom ugreit og av typen helvetesfortelling.  To forklaringer ble lansert, basert på at vi er både natur og kultur. Den ene er at alarmen ikke har gått i reptilhjernen vår, den som har berga oss fra overhengende fare opp gjennom tidene responderer bare på momentane trusler. Den kulturelle biten av svaret tok utgangspunkt i at det er et par ulike metoder for å unngå de verste scenarioene framover, redusere forbruk eller rense utslipp. Og her begynte det å bli mere komplisert og muligens mer kontroversielt.

Hva slags verden ønsker vi oss
Teorier henta fra sosialantropologen Mary Douglas fundert rundt individialister versus mere kollektivistisk innstilte mennesker, personlig frihet versus felleskapsløsninger kan sees på som en side av saka. Videre forskning viser at individualistene blant oss oppfatter vitenskapen rundt klimaendringene mer eller mindre troverdig alt etter om løsningene består av teknologi som geoengineering kontra forbruksreduksjon. Fakta som strider mot våre verdier blir med andre ord avvist. Kort oppsummert vil hva slags type samfunn vi ser for oss påvirker hvordan mulige løsninger betraktes.

Festivaluniversitetet
Rart det ikke er flere her, sa damen på stolen ved siden av i pausen etter denne spenstige leksjonen. Trengselen var kanskje større under forgående seanse med Karsten Alnæs. Uansett et snedig innslag i Bokfesten dette universitetet, som resten av dagen hadde poster som Kina og kosmos og sauen på fjellet på programmet. Teknisk småplundring før neste taler ga arrangøren av foredragsrekka, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening anledning til å fortelle at samtlige foredrag vil bli lagt ut på deres nettsider og at inspirasjonen til dette 20-minuttersformatet  skrev seg fra Ted.com.

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.