Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Intervjuer 18. september 2013

Intervju: Mari Melilot

Mari Melilot lærer folk å sy. Hun er klesdesigner og har tidligere jobbet med motedesigner Tina Haagensen.driver hun kursvirksomheten «Mange vranges sømskole» og har skrevet bøkene «Syboka», «Sy til barna» og «Hjemmesydd».  Interessen for søm og mote har hun hatt fra barnsben av.

Tekst: Gunnar Vilberg
Foto: Lisa Lindøe

Jeg kommer fra en familie med tradisjoner for håndarbeid. Mamma hadde egen butikk da jeg var liten, og jeg satt ved siden av henne med min lille symaskin, da hun produserte klær til butikken. Hennes mor var utdannet skredder og underviste i vev og plantefarging. Hver mandag var jeg hos farmor, som lærte meg å sy, strikke, hekle og brodere. Man kan vel si at jeg har hatt mange sømlærere.

Du lever av å inspirere andre Mari. Hva inspirerer deg?

Jeg blir inspirert av alt jeg ser rundt meg. Det kan være alt fra en krage jeg ser på bussen, en gjenstand som er interessant, eller en samtale. Når man jobber selvstendig, har man antennene ute hele tiden, og samler ideer til senere bruk.

Jeg blir inspirert av alt jeg ser rundt meg. Det kan være alt fra en krage jeg ser på bussen, en gjenstand som er interessant, eller en samtale.

Men hvorfor skal folk egentlig sy selv? Er det ikke lettere å kjøpe det man trenger i butikken?

Det er det så mange grunner til. For det første gir det en mestringsfølelse, og det tror jeg er viktig å oppleve i hverdagen, samme hva man har som hobby og jobb. Det er veldig nyttig å kunne lage akkurat det man ser for seg, eller å kunne reparere det man allerede har. Å sy er også en fin måte å bruke kreativitet i hverdagen. Man må noen ganger være oppfinnsom for å få til det man hadde tenkt, og det er en deilig avveksling.

I samarbeid med Kirkens Bymysjon har du holdt sykurs for romkvinner i Oslo. Hvordan kom du på den ideen og kan du fortelle oss om den?

Jeg ble kontaktet av Kirkens Bymisjon, der de lurte på om jeg kunne tenke meg å lære romkvinner å sy. Til nå har jeg hatt seks romkvinner på kurs, og får en ny gruppe i neste uke. Det er et veldig fint prosjekt, som både er utfordrende og gøy. Jeg lærer masse om deres kultur, og jeg tror at de lærer mye om vår kultur også. Det jeg opplever er at jo flere rumenske ord jeg lærer meg, jo mer får jeg også tilbake, i form av økt motivasjon hos dem. Jeg hadde ikke klart dette uten tolk, men det er veldig fint å lære å kommunisere på egenhånd også.

Du skal holde inspirasjonforedrag på Deichman Lambertseter lørdag 21.09. Hva kan folk vente seg?

Jeg kommer til å snakke litt om gjenbruk og reparasjon og vise enkle tips til ting som folk lett kan klare å gjøre hjemme.

Tusen takk Mari. Vi gleder oss til å bli inspirert av deg.

Les mer om arrangementet her.

Lån bøkene til Mari på Deichman.

image001

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.