Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Tarjei Werner Kommentarer 22. desember 2013

Bøker jeg burde ha lest i år

Det går mot nyttår, og det betyr at året skal oppsummeres i lister av forskjellige slag. Jeg skulle naturligvis ha presentert en oversikt over det jeg mener er årets beste bøker, men dessverre: Jeg har lest alt for lite i år. Så da får min dårlige samvittighet heller gi seg utslag i en liste over bøker jeg føler jeg burde ha lest.

Foto over: Mona Høvring fotografert av Finn Ståle Felberg.

den somFor at oppgaven ikke skal bli helt uoverkommelig, har jeg avgrenset utvalget til norske forfattere (vel, ok, en gammel dansk en har også blitt med). Så voilà, her er den: Min topp 10-liste over bøker jeg går med en gnagende følelse av at jeg burde ha fått med meg i 2013, presentert alfabetisk etter tittel:

Camillas lange netter av Mona Høvring.
En fortettet biografisk roman om Camilla Collett, basert på hennes egne erindringer.

Dag Solstad. Uskrevne memoarer av Alf van der Hagen
Forfatter og journalist Alf van der Hagen i samtale med vår mest folkekjære vriompeis.

Enten – Eller av Søren Kierkegaard
Ikke akkurat noen debutant av året, dette, men en ny norsk oversettelse av en av tidenes viktigste filosofer må jo være verdt å få med seg. I mellomtiden leser jeg tvitringen til Kim Kierkegaardashian: https://twitter.com/KimKierkegaard

Det finnes ingen helhet av Helga Flatland
Dette er den avsluttende delen av en trilogi. Cathrine Krøger skriver i Dagbladet at Flatland “kan bli en av våre mesenten-ellert sentrale samtidsforfattere”.

Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken av Maria Berg Reinertsen
Matlaging betraktet som ideologi? Ja, hvorfor ikke.

Krigen av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus
Skilsmisse kan være et utfordrende tema for en barnebok, men det ser ut som denne boka behandler temaet med det alvoret det fortjener.

Orgelsjøen av Øyvind Rimbereid
Rimbereid vant Brage-prisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for “Herbarium”. I denne diktsamlingen er det musikk som er den gjennomgående metaforen (tror jeg).

I singularitetens skygge av Thure Erik Lund
Lund er en forfatter som ofte er både irriterende og imponerende på en gang. Denne boka er, om jeg har forstått det riktig, en slags oppdatert versjon av en av hans tidligere romaner.

Den som skriver av Odd W. Surén
En fremtidsfabel som også er en analyse av samtiden? Høres ut som min type science fiction.

De svarte skiltekrigen-1ne av Lars Mørch Finborud
En roman som blant annet handler om “Picassos sprukne kondom” og en “bit av Herbert von Karajans tann”, burde man vel gi en sjanse.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.