Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Anbefalinger 19. februar 2014

Skandinaviske litteraturkvelder

Når leste du sist litteratur på dansk eller svensk? Er krim noir det eneste skandinavisk litteratur har til felles? Hva rører seg egentlig i våre naboland, bortsett fra bråket rundt Yahya Hassan og Åsa Linderborg? Deichman gir deg svaret gjennom skandinaviske litteraturkvelder i hele mars.

Deichmanske bibliotek inviterer til debatter og samtaler på torsdager, en arrangementsrekke som feirer samtidslitteraturen i Skandinavia. Vi tilbyr gode samtaler på scenen, lesetips og god stemning. Geir Gulliksen kommer, Trude Marstein kommer, ta med en venn og kom du også!

 

SKANDINAVISKE LITTERATURKVELDER PROGRAM

 

Kickoff-debatt på Hovedbiblioteket

Leser vi hverandres litteratur i Sverige, Danmark og Norge? Hvilke bøker får oppmerksomhet og hvilke burde få det? Velkommen til debatt, festkveld og gode lesetips!

Torsdag 6. mars, 2014

kl.18.00

Panelet: Geir Gulliksen, Jonas Thente og Tina Brødsgaard Andersen

Ordstyrer: Cathrine Strøm

Drikke til gode priser

 

Samtale med norske Marstein

Majorstuen filial

Torsdag 13. mars, 2014

Kl.18.00

Kaja S. Mollerin intervjuer Trude Marstein

Enkel servering

 

Samtale med danske Guldager

Røa filial

Torsdag 20. mars, 2014

Kl.18.00

Merete Røsvik Granlund intervjuer Katrine Marie Guldager

Enkel servering

 

Samtale med svenske Bannerhed

Majorstuen filial

Torsdag 27. mars, 2014

Kl.18.00

Ane Nydal intervjuer Tomas Bannerhed

Enkel servering

 

Sjekk event på Facebook: https://www.facebook.com/events/742376319115093/

Arrangementene er støttet av Fritt Ord.

Om gjestene:

 

Gulliksen2

Foto: Siren Lauvdal

Geir Gulliksen (født 1963) er forfatter og har utgitt kritikerroste diktsamlinger, som Tyngde og letthet (1998) og romaner som: Tjuendedagen (2009) og Forenkling (2010). Han er aktuell med oppsetningen Demoner 2014 på National Theatret. Han har arbeidet som forlagsredaktør i Tiden Norsk Forlag, men er nå sjefredaktør i Oktober forlag. Som forlagsredaktør har han fått stor oppmerksomhet for å drive fram en ny generasjon norske forfattere på 1990-tallet, deriblant Karl Ove Knausgård, Tore Renberg og Lars Ramslie. På Storkvelden på Hovedbiblioteket stiller Gulliksen i rollen som norsk forfatter og engasjert leser.

 

TinaBrødsgaard

Tina Brødsgaard Andersen (født 1981) er innholdsredaktør på Litteratursiden.dk og kulturformidler i Vejle Bibliotekerne. Hun er Cand.mag i Nordisk språk og litteratur fra Aarhus Universitet, har etterutdannelse fra Journalisthøjskolen i Aarhus og har vært freelance-anmelder i universitetstidsskriftet Vandfanget og Standart.

 

 

 

 

Jonas Thente

Jonas Thente (født 1964), er en svensk litteraturkritiker og redaktør i Dagens Nyheter. Thente har også oversatt William S. Borroughs. Tidligere har han skrevet litteraturkritikk for blant annet Sydsvenska Dagbladet og vært bitredende kultursjef for Göteborgs-Posten.
Cathrine Strøm_Foto Morten A Strøksnes 3 (3)

Foto: Morten A. Strøksnes

Cathrine Strøm (f. 1978) er utdannet litteraturviter og arbeider som programansvarlig på Deichmanske bibliotek, avdeling Grünerløkka. I tillegg arbeider hun frilans som litteraturkritiker og skribent. Hun driver forlaget TransFe:r, og er engasjert i arbeidet med Audiatur – Festival for ny poesi i Bergen, som arrangeres for sjette gang 3.-5. april 2014.

 

marstein_trude

Foto: Torunn Nilsen.

Trude Marstein (født 1973) mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Senere har hun utgitt romaner, essays og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Hun har i sine bøker lykkes i å avsløre spriket mellom den nærhet, omsorg og kjærlighet vi ønsker skal være mellom mennesker, og alle de trivielle, forbudte og gale følelsene som ligger under overflaten når mennesker møtes. For romanen Gjøre godt fikk hun Kritikerprisen 2006.

 

Kaja.S.M.

 

Kaja Schjerven Mollerin (født 1980) er forfatter, redaktør og kritiker. Hun er redaktør for tidsskriftet Vinduet og kritiker i Klassekampen.  I 2012 ble hun ble kåret til Årets kritiker og samme år fikk hun Anders Jahres kulturpris. Mollerin har også gitt ut to bøker: Seks fot under, et essay om Hans Herbjørnsruds forfatterskap og essaysamlingen Sammen, hver dag.

 

guldager

Foto: Isak Hoffmeyer

Katrine Marie Guldager (født 1966) er en kritikerbejublet og prisbelønnet dansk forfatter. Guldager har skrevet både dikt, romaner, noveller og barnebøker. Hun debuterte i 1994 med diktsamlingen Dagene skifter hænder som kretser rundt tid, natur, lengsel, bevegelse og stillstand. De senere utgivelsene er skarpere i deres indirekte kritikk av den vestlige verdens egoisme, i novellesamlingen København i forhold til våres nærmeste og i novellesamlingen Kilimanjaro i forhold til den Tredje Verden. Hennes seneste utgivelser har alle kretset om familien og alle dens innebygde friksjoner. Guldager har med sitt eminente språk og kunnskapsrike verker gjort sitt forfatterskap uunnværlig i dansk samtidslitteratur. I 2004 vant hun den danske kritikerprisen for novellesamlingen København.

 

MereteGranlund

Merete Granlund (født 1973) jobber frilans som litteraturkritiker og er nettredaktør for Kritikerlaget, for tiden er hun også varamedlem i styret. Hun har hovedfag i litteraturvitenskap og har siden 2005 vært bokanmelder i Dag og Tid. Hun har også to blogger: «Meldingar til massene» og «Kritiske tilstander«.

 

???????????????
Foto: Sara McKey

Tomas Bannerhed (født 1966) er en svensk forfatter oppvokst i Småland i Sør-Sverige, bosatt i Stockholm. I 2011 debuterte han med den kritikerroste Ravnene (Korparna). Her hjemme skrev Aftenpostens anmelder blant annet: «Noen ganger skriver debutanter bøker som om de ikke skulle ha gjort noe annet et helt, langt liv.» I tillegg til å få strålende anmeldelser, har boka også blitt hedret med en rekke priser, deriblant Augustpriset 2011 for årets beste svenske skjønnlitterære verk, og Borås Tidnings debutantpris. Flere har sammenlignet Bannerhed med vår egen Tarjei Vesaas. Bannerhed har tidligere jobbet som universitetslærer, forsker og redaktør. Han har også studert ved Nordens Forfatterskola Biskops-Arnö.

Les mer på Weyler förlag: http://www.weylerforlag.se/forfattare/tomas-bannerhed/

 

Ane Nydal svart hvitt (3)

Foto: Nadia Frantsen

Ane Nydal (født 1981) er journalist og kritiker i Morgenbladet og Vagant. I tillegg er hun litteratursjef ved Fjøsfestivalen og juryleder for Stig Sæterbakkens Minnepris.

 

(Kilder: Wikipedia, Nationaltheatret.no, weylerforlag.se, gyldendal.no, lindhardtogringhof.dk)

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.