Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anniken Thorsen Intervjuer 11. juli 2014

Sommersnakk med Thomas Enger

I sommer publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. God sommer! 

Foto: Gyldendal

Thomas Enger er forfatteren bak den prisbelønte spenningsboka Den onde arven, i tillegg til flere krimbøker for voksne. Han har levert manuset til høstens bok, og er godt i gang med enda en. Nå skal han teste ut Stephen Kings teori om at alle manus har godt av å ligge urørt i seks uker, og kaster seg ut i en sommer som vil inneholde sydensol, norsk hytteliv og late dager hjemme.

Fra hytta vår har vi utsikt rett ut i havet.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg skal lese så mye jeg kan, men først og fremst skal jeg kaste meg over Siri Pettersens Odinsbarn. Den har jeg hørt veldig mye godt om. Ellers gleder jeg meg til Bjørn Olav Nordahls Nullpunkt. Skyggeland, hans første bok, var fantastisk bra. Og så skal jeg fordype meg enda mer i John Greens bøker. Jeg leste Faen ta skjebnen for ikke så lenge siden. Det var en sjelden glede. Jeg tror jeg aldri har lest en forfatter som klarer å skildre et så tungt og dystert tema som altfor tidlig død med mer varme og humor enn ham.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Hvis du liker krim: Alt av John Hart og det meste av Harlan Coben. Begge er fremragende krimforfattere. Førstnevnte med en fantastisk fornemmelse for karakterbygging og språk, mens ingen er bedre enn Coben til å skrive morsomt og godt samtidig som han leverer plot som tar pusten fra deg.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Hva jeg leser avhenger utelukkende av hva som fanger interessen min, det har ingenting med årstider å gjøre. Jeg leser noe hele tiden, men jeg har nok blitt mer og mer trukket mot «vanlig» litteratur de siste årene, ikke bare krim. Det skyldes ikke at jeg er blitt lei av krimsjangeren, snarere tvert imot, jeg ønsker å lese andre sjangere og andre type forfattere for å lære. Mitt mål og ønske er å bli en så god forfatter som overhodet mulig, og da må jeg utvide horisontene mine.

Jeg har veldig lyst til å skrive mer for ungdom, det har virkelig gitt mersmak å høre fra ungdommer som forteller meg at de aldri har hatt liknende leseropplevelser før.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Jeg er veldig glad i den fysiske boken fremdeles, men jeg må innrømme at jeg i stadig større grad benytter meg av lesebrettet mitt. Det er først og fremst praktiske årsaker, jeg kan ta med meg så mange bøker jeg vil på iPaden min, mens koffertstørrelsen legger visse begrensninger på de fysiske bøkene.

Hva er ditt beste sommerminne?

Åh, jeg har mange, og det er vanskelig å plukke ut ett og rangere det øverst. Men det er ingenting som slår morgenbad i Stavern på en varm sommerdag, etterfulgt av frokost på svaberget og en døsig dag på stranden med god mat og vin på ettermiddagen. Da er det en meget lykkelig mann som legger seg om kvelden.

Har du et favorittsommersted?

Når det er fint vær i Norge, er det ingenting som slår Stavern. Fra hytta vår har vi utsikt rett ut i havet, vi fisker og bader, spiser god mat og går turer og nyter en ganske så spartansk tilværelse ellers med utedo og null varmtvann. Det er deilig å ha et sted der man lever så totalt annerledes enn man gjør i hverdagen.

Hva er planene dine denne sommeren?

Årets ferie blir en fin blanding av solgaranti (forhåpentligvis) i Kroatia og noen uker på hytta. Og så blir det noen late dager i Oslo, tror jeg.

Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?

Jeg klarer aldri å ta meg helt fri, for selv når jeg ikke skriver, jobber hodet mitt med karakterer og historier, særlig hvis jeg ikke er ferdig med en bok. Akkurat i år kommer jeg nok til å ta litt mer ferie enn vanlig, siden boken som skal ut til høsten, er ferdig. Men jeg er i god gang med neste bok allerede, og fordi jeg har skrevet et grovt førsteutkast til bok fem i serien om Henning Juul, har jeg tenkt å la det manuset ligge til etter sommerferien. Stephen King mener at alle manus har godt av minst seks uker fri, og jeg har tenkt å prøve den store mesterens teori i praksis denne gangen.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Neste bok kommer i slutten av august, og den har fått tittelen Våpenskjold. Den handler om Henning Juul og hans videre jakt på svar når det gjelder hvem som tente på leiligheten hans og var hovedansvarlig for at sønnen hans døde. Men den handler minst like mye om Nora, Hennings eks-kone. Begge havner i livsfare, og det blir ikke så mye enklere for noen av dem når Nora har en helt spesiell hemmelighet hun må fortelle Henning…

Når det gjelder ungdomsboka Den onde arven, så foreligger det ingen konkrete planer om noen oppfølger. Men jeg vil heller ikke utelukke at det skjer på et eller annet tidspunkt. Jeg har veldig lyst til å skrive mer for ungdom, det har virkelig gitt mersmak å høre fra ungdommer som forteller meg at de aldri har hatt liknende leseropplevelser før, og hvis jeg kan stimulere folk til virkelig å få øynene opp for litteraturens vidunderlige verden, er det ingenting som gjør meg gladere.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.