Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Nina Paul, Centerteam reklamebyrå
Av: Bodil Aga Aandstad Kommentarer 3. desember 2019

Kalenderkampen

Villnisset av adventskalendere kan være utmattende. Hva med å roe ned med bøker istedenfor?

Tekst: Bodil Aga Aandstad / Foto: Foto: Nina Paul, Centerteam Reklamebyrå /            Omslag: Forlagene / Illustrasjon: Anne Anderson

Det er mange måter å komme i stemning til jul, og bruken av kalender er en av måtene gjøre dette på. For barn er kalenderbøker formelig en egen sjanger. Det er ikke lenger nok med de små billedbøkene fra Lindgrens verden eller Karsten og Petras lille bok om Lucia. Bøkene skal helst være delt opp i 24 kapitler og markere spesifikke hendelser frem mot jul, akkurat slik fjernsynskalenderne har gjort i årtier. Men ikke alle bøker gjør dette. Noen markerer helt andre og større ting i livet. Det er akkurat disse jeg gjerne vil du skal merke deg når du velger årets adventslektyre.

Nær fantasi

I år har det eventyrlige har fått mer plass i bøkene. Ikke bare er julenissen er på plass, men troen på det magiske kommer også i form av krokodiller i kloakken, hekser, tannfeer og fugler med nisseskjegg.

Jul på Bukken hotell av Christian Wiik Gjerne og Trolleliv av Sissel Bøe handler om frykten for å bli glemt. Hvordan er det å feire jul når foreldrene dine ikke bryr seg om deg? Hva skjer med nisser som ingen gir grøt, og ingen tror på? I Trolleliv går Nisse Nikk så langt som å sette seg ut for å dø. Det er jo ikke noe poeng å leve når ingen vet at du eksisterer. Heldigvis finnes det alltid noen som likevel tror at det kan finnes en nisse i deres eget hjem, og foreldre kan reddes fra sitt egoistiske selv. Det er jo tross alt jul.

Hadde jeg fortalt min sønn at vi skulle reise til Syden og feire jul der, og det attpåtil to dager før jul, tør jeg ikke tenke meg hva som hadde skjedd.

Boken du kanskje stusser litt ekstra på i år er Det helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem. Det er den som ser minst ut som en adventsbok når du møter den, men julemagien er der. Fortellingen har sin opprinnelse i boken Monsteret på sirkus av Mats Strandberg og Sofia Falkenhem. Ken Taur er reell i bokens univers, og det finnes ingen tvil om hans og andre fantastiske skapningers eksistens. I dette juleeventyret har Ken Taur endelig blitt befridd fra det fryktelige sirkuset, men å finne veien hjem i tide til jul er vanskelig. Han trenger hjelp, og det får han. På ferden blir vi blant annet kjent med en ildjente, en sutrende prinsesse og en heks. Alle karakterene har sine særtrekk og funksjoner, men felles for dem alle er at de viser at i denne verden er det naturlig med alle vesen i alle slags former og farger.

Cappelen Damm, Benny går berserk

Sist, men på ingen måte minst blant årets utgivelser, vil jeg løfte fram en debutant som virkelig har slått seg inn på julesjangeren. Benny går berserk av Tom Erik Fure bør ikke gå under radaren når du velger bok i år. Hadde jeg fortalt min sønn at vi skulle reise til Syden og feire jul der, og det attpåtil to dager før jul, tør jeg ikke tenke meg hva som hadde skjedd. Selvfølgelig føler Benny at han må gjøre opprør! Boken klarer å kombinere absurd humor og alvor, og har illustrasjoner de fleste vil elske. Du kan lese Benny går berserk sammen med din kommende tenåring, du kan lese den selv, eller legge den på din tweens nattbord. Det har jeg gjort.

Se flere av årets adventsbøker her.

 

 

Sorg

Omslag: Kagge forlag

Fjorårets suksess Snøsøsteren fikk mange foreldre til å reflektere over når barnet er stort nok til å forstå sorg og død. De voksne av oss kunne dra paralleller til hvordan Kevin i Hjemme alene ble redd den gamle mannen som viste seg å bare savne sønnen sin. De mindre lærte om hvordan skumle og sinte voksne kanskje bare er lei seg. Det er en viktig lekse å ta med seg inn i julen, når mange av oss er rammet av nettopp sorg og savn. I år er det Gaute Heivoll som får snakke om jul og sorg med barna. Klokkerens evangelium er ingen arvtager til Lunde og Aisatos moderne klassiker, men den  fungerer godt som en bror. Bokens illustrasjoner er av et helt annen kaliber enn Aisatos. Børge Bredenbekk  inviterer til dyster og poetisk lesning av hovedkarakteren Bendik sin opplevelse av å befinne seg mellom verdener. Lik Snøsøsteren er dette en bok også voksne vil kunne ha glede av, og verdsette som en juleskatt i årene som kommer.

Tradisjoner

For meg blir det ingen jul uten å ha ladet opp med juleheftene, fortrinnsvis med Knoll og Tott, eller Kapteinens jul. Den illsinte kapteinen og de rebelske barna, som ikke lar seg hemme, er ikke bare en påminnelse om hvor godt vi har det, men også en form for nesten-forbudt humor. Samtidig skal det godt gjøres å komme i julestemning uten Disney eller Dickens. Disse to lar seg jo også kombinere. For onkel Skrue er jo selvfølgelig Scrooge fra Et juleeventyr av Charles Dickens, en aldri så liten pekepinn til mammaen som kanskje ikke orker å ha en inkluderende jul i år. For hva sa du poenget med jul var? Handler det ikke bare om penger? Trenger vi spøkelser fra fortiden eller drøye tegneserier for å minne oss på at det viktigste er at vi har det godt sammen?

Illustrasjon: Anne Anderson

Noe annet som føles litt godt å bla i nå mot jul er to fantastiske oppslagsverk om nisser. I mitt fødeår ga den nederlandske forfatteren Wil Huygen ut sitt første verk om smånisser. To år senere kom den første boken også på norsk. Verkene er fantastisk detaljerte i skrift såvel som illustrasjoner. Rien Poortvliet og Huygun skulle gi ut flere verk om nissens verden sammen, og disse passer helt perfekt som kalenderbøker for store og små i tiden frem mot jul. Og etter dette kan du bla du deg frem i de større samlingene for å finne blant annet «Piken med svovelstikkene», som dessverre er mer aktuell enn noensinne.

Finn flere adventsbøker her.

Med ønsker om en god og rolig adventstid fra biblioteket til deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.