Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Caroline Seljestad Intervjuer 14. august 2015

Sommersnakk med Aasne Linnestå

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. God sommer!

Forfatter Aasne Linnestå liker at bøkene hennes lever litt utsatt.

Tekst: Caroline Seljestad/Foto: Aschehoug

Aasne Linnestå ga ut sin første ungdomsroman tidligere i år, jeg håper ikke det blir den siste. Boken heter Mamma er et annet sted og er en sterk fortelling om hvordan Tale kommer seg gjennom sommeren etter morens død. Forfatteren skriver poesi, skuespill, romaner og noveller og holder også skrivekurs.

mammaeretannetstedHva skal du lese i sommer?
I sommer er nok den første romanen jeg kommer til å gå løs på, Edouard Louise’s Farvel til Eddy Bellegueule. Sara Stridsbergs Beckomberga ligger også og venter i den fine lille bokstabelen på arbeidsrommet mitt nå. Og diktlesning hører selvsagt med; jeg gleder meg til å lese den canadiske poeten Ann Carson på ny, i Glass, ironi og Gud som er nydelig gjendiktet av Tone Hødnebø.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
Tiril Broch Aakres Redd barna er en sterk, liten roman som gjør inntrykk. Og en fantastisk allalderbok er Kjersti Annesdatter Skomsvolls Meg, meg, meg, som både er en latter-, tanke- og språkvekkende liten bok.

Har du en favorittsommerbok?
Uten tvil Virginia Woolfs Mrs Dalloway! Jeg blir aldri lei av denne romanen, og har lest den flere somre på rad. Woolf har en helt egen måte å skrive fram stemninger på. Jeg tenker ofte at hun innhenter livet selv, med et språk som liksom drysses over boksidene, så jeg blir sugd inn i et romanunivers, som både gjør at jeg kjenner meg svimmel, og klarsynt, samtidig. Har man Portugal-planer, er også Saramagos Det året Ricardo Reiss døde en moderne klassiker. Å lese denne romanen mens man befinner seg i Lisboa, anbefales på det sterkeste.

Nettbrett? Nei takk. En bok vil alltid forbli et fysisk objekt i min verden. Noe å bla i, kjenne på, kanskje skrible eller tegne i, dra inn luktene av.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Jeg er medlem i Det Litterære Råd, og leser først og fremst norsk samtidslitteratur. Så i juli, hvis det lar seg gjøre, leser jeg mer enn gjerne litteratur fra andre deler av verden.Aasne Linnestå sommer

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?
Nettbrett? Nei takk. En bok vil alltid forbli et fysisk objekt i min verden. Noe å bla i, kjenne på, kanskje skrible eller tegne i, dra inn luktene av. Jeg liker at bøkene viser seg fram, gjennom omsorgsfulle omslag, gjennom en synlig tilstedeværelse i rommene. Og de må gjerne få slenge litt rundt, og gjerne leve litt utsatt, i skjelvende stabler.

Hva er ditt beste sommerminne?
Jeg har tusen sommerminner. De flyter bare sammen når jeg forsøker å sjalte ut noe som kan kalles «det beste». Men det jeg kan si, er at da jeg var liten, var det fantastisk å reise til Stavanger for å besøke familien min der. Jeg kommer fra Rjukan, og for meg var det å bade på jærstrendene, som er så åpne og lyse og som ligger ved havet, noe veldig eksotisk.

Har du et favorittsommersted?
Et fantastisk sommersted vi har oppsøkt de siste årene, ligger en times tid nord for Lisboa. Det er et rosa, gammelmodig hotell som heter «O’Facho Guesthouse». Å være gjest hos Jorge og Elsa som driver hotellet, er nesten som å komme hjem. Se solnedgangen i Atlanterhavet, drikke Jorges lyse portvin, og høre summingen av portugisisk, et språk jeg har blitt veldig glad i.

Hva er planene dine denne sommeren?
Norge. Innlandet, sjøen, fjellet. Leve enkelt, på lavbluss.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?
Jeg vet ikke lenger hva «helt ferie» egentlig er. Har alltid med meg en bok, har alltid et skriveprosjekt. I sommer skal jeg påbegynne skrivingen av en kammeropera for fullt, og drive rundt i et lite hav av dikt, som roper etter samling, retning.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Jeg er i gang med noe, det er jeg hele tida, men jeg tror nok at det blir en stund til neste bok. En roman er under oppbygning, og det lille jeg kan si om den, er at den nok vil handle om en far og en datter, og om det jeg kaller «det naturnære», der landskap, som innbefatter alt fra norske vidder til mongolske stepper, blir et slags bakteppe for handlingen.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.