Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 2. september 2015

Hvordan starte egen lesesirkel?

Høst er lesetid. Det mørkner, vi kryper innomhus. Hva er da bedre enn å lese sammen?

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Bunches and Bits {Karina}, quattrostagioni og Jim Maloney, Flickr

Har du lyst til å starte en lesesirkel, men vet ikke hvordan? Har du lyst til å bli med på en, men er usikker på om du rekker å delta i en hektisk hverdag?

Her er noen tips til deg som vil samle venner og bekjente og snakke om den gode litteraturen! Og nederst finner du en oversikt over høstens brede lesesirkeltilbud på Deichman.

 1. Idéstadiet

Luft ideen med kolleger, venner, familie og bekjente. Er det noen som kan tenke seg å få lest litt mer? Kanskje treffes litt oftere også? Hva med å kombinere dette ved å starte en lesesirkel? I vår tid er all tidsbesparing av det gode. Og en lesesirkel kan være litt som å trene; når du har avtalt med noen du kjenner å treffes til et fast tidspunkt, blir det lettere å faktisk prioritere denne hobbyen.

 

 1. Boklista

Lag en liten liste over bøker du har hatt lyst til, men ikke rukket å lese. Forhør deg gjerne med biblioteket. Hva kan passe din og dine «sirkel-venners» smak? Hvilke bøker kan være interessante å diskutere? Be dine sirkelvenner gjøre det samme. Bruk første samling til å diskutere dere fram til en felles bokliste og spikre datoer dere kan treffes. Dette treffet kan bli en morsom anledning til å åpne opp for leseopplevelser du ikke hadde fått alene. Forslagene du må legge bort, kan du heller lese for deg selv en annen gang. Vil dere heller spare første treff til å diskutere første bok, kan dere opprette en lukket Facebook-gruppe og diskutere dere fram til en bokliste der.

 

 1. Skaffe bøkene

Bestill boka dere har valgt til neste samling på www.deichman.no, eller det nærmeste biblioteket. Er dere heldige, har biblioteket nok eksemplarer til hver og en eller kan skaffe det, men bestill hver for dere. Det går trolig raskest.

 

 Bytt gjerne på hvem som stiller hjemmet til disposisjon, så blir det ikke et så stort ansvar å ta på seg for hver og en.

 1. Møtested

Husk å planlegge noe godt å spise og drikke til hvert lesesirkeltreff, men gjør det enkelt. Kaffe/te og kjøpte kjeks og frukt er helt bra nok. Bytt gjerne på hvem som stiller hjemmet til disposisjon, så blir det ikke et så stort ansvar å ta på seg for hver og en. Ta eventuelt kontakt med biblioteket og forhør dere om muligheten til å ha lesesirkelen der, hvis dere vil ha et nøytralt møtested og slippe å støvsuge før alle kommer.

 

 1. Samtalen

Mens du leser, marker med lapper i boka steder du tenker kan være interessante å diskutere. Det kan være passasjer du bare liker spesielt godt, avsnitt du ikke skjønner helt eller steder i historien som du synes var viktige for helhetsinntrykket. Generelle spørsmål som kan hjelpe dere å komme i gang, kan være:

 • Hvilke tanker satt du igjen med etter endt lesning?
 • Hva gjorde personene i fortellingen interessante/uinteressante?
 • Hvordan var språket? Miljøskildringene? Dialog og tankereferat? (For eks. originalt, poetisk, stemningsfullt, sanselig, realistisk, platt eller intenst.)
 • Lærte du noe nytt?
 • Hvilken effekt ga bokens fortellerstemme, perspektivvalg og oppbygning? (For eks. upålitelig forteller, perspektivskifte, historien starter med slutten, stadige frampek osv.)

 Prøv å sørge for at alle får bidratt litt til samtalen.

 

 1. Gode råd

Begynn gjerne litt forsiktig når dere treffes første gang. Dere trenger ikke ha noen stram mal på hva dere skal snakke om i løpet av kvelden. La hele sirkelen få fortelle kort om hva de synes om boka først og ta gjerne utgangspunkt i disse første uttalelsene for å komme videre. Bruk bare forslagene over hvis dere står fast eller trenger litt inspirasjon. Prøv å sørge for at alle får bidratt litt til samtalen. Husk at formålet med lesesirkelen er å få forlenget og beriket leseopplevelsen og oppleve gleden ved å dele den med andre. Ikke å komme med en «riktig» tolkning eller få fortalt alt man tenkte på da man leste.

 

God lesning!

 

 

bokVil du heller bli med på en lesesirkel i andres regi?

 

Under ser du Deichmans tilbud i høst. PS: Det kommer enda flere tilbud. Følg med i vår arrangementskalender her: www.deichman.no

 

På hovedbiblioteket:

 

Åpen lesesirkel

 1. Lån og les boka Oryx og Crake av Margaret Atwood
 2. Møt opp på Hovedbiblioteket, rød sone.
 3. Diskuter med andre litteraturglade mennesker!

Ingen påmelding er nødvendig. Sirkelen blir ledet av Kari Folvik

Hvor: Hovedbiblioteket

Når: Onsdag 30. september kl. 17:30

 

Dysleksi-lesesirkel

Har du dysleksi? Bli med på Deichmans lesesirkel!

Vi snakker om bøker vi har lest eller lyttet til.

Første bok: «Epp» av Axel Jensen.

Arrangører: Dysleksi Ungdom og Deichman

Hvor: Hovedbiblioteket, 1. etasje

Når: Mandag 7. september 2015 kl.17.30–18.30

 

Tysk lesesirkel

Lesesirkel på tysk ved Goethe Institut. Vi leser og diskuterer boka «Vor dem Fest» av Sasa Stanisic. Møt opp på Hovedbiblioteket, 3. etasje, rom merka «Kruttårnet».

Hvor: Hovedbiblioteket

Når: Onsdag 9. september kl. 17:00

 

 

BøkerAndre Deichman-filialer:

 

Engelsk lesesirkel/English Reading Groups

Would you like to discuss English literature in English? Welcome to our two English reading groups:

1) The Afternoon Group
2) The Evening Group

It is possible to join both or just one of the groups. They both discuss different books at each meeting. Please contact us if you would like the library to order the books for you. Discussion questions for the books will be sent out by e-mail before each  meeting. To sign up for one of the groups or for more information, please send an e-mail to Kaja Østgaard Pettersen.

Hvor/Where: Majorstuen filial

Når/When: Onsdag 2. september kl. 17:30 til 19:00/ Wednesday Sept. 2nd, 5.30 PM- 7 PM

 

Drop In lesesirkler

1

Liker du å lese og diskutere bøker med andre? Kom på lesesirkel hos oss. Det er det ingen påmelding og alle er velkomne. Denne gangen diskuterer vi boka » Buddha på loftet » av Julie Otsuka.

Hvor: Lambertseter filial

Når: Mandag 7. september, kl. 17:30

2

Vi leser: Muriel Barberys «Pinnsvinets eleganse»

Lesesirkelen er åpen for alle interesserte, og det er gratis å delta.

Hvis du har spørsmål angående lesesirkelen, kan du sende disse til Jan Lasse Rotmo: jan.lasse.rotmo@kul.oslo.kommune.no, ringe biblioteket på tlf. 23 36 59 50 (Majorstuen) eller spørre i veiledningsskranken!

Hvor: Røa filial

Når: Torsdag 17. september kl.16.30

 

Lesesirkel med påmelding

Velkommen til lesesirkel!

Månedens bok er Balansekunst av Rohinton Mistry.

Påmelding for nye medlemmer, ta kontakt med:

Karoline Røsand, tlf: 23479012

Oppmøte på Lindeberglokalet.

Hvor: Furuset filial

Når: Onsdag 9. september, kl. 11:30 til 13:00

 

Lesesirkel for ungdom

Er du mellom 13 og 18 år? Liker du å lese og diskutere bøker med andre? Kom på lesesirkel for ungdom.

Kom innom på lesesirkel eller send en mail til Heidi hvis du vil være med eller vite mer:

heidi.berg.bentele@kul.oslo.kommune.no

Hvor: Lambertseter filial

Når: Onsdag 9. og mandag 14. september, kl.17.30

 

IT IS BETTER, queer lesegruppe for ungdom

Vi skal lete i støvete bøker og nyere filmer etter følsomme homser, lesbeerotikk og transsexuelle kropper. På listen står romaner, poesi, essays, film og billedkunst, og vi får besøk av forfattere, teoretikere og kunstnere til å delta i samtalen.

Kontakt Andreas Breivik på andrbrei@gmail.com for påmelding og mer informasjon!

Hvor: Hovedbiblioteket

Når: Onsdag 21. oktober, kl. 17:30

 

 

One Response to Hvordan starte egen lesesirkel?

 1. Tanna Gjeraker says:

  Hei
  I mitt heimland (Nederland) har bibliotek til utlån ein del bøker (bestsellers/berømte klassikere) som bokklubben/lesesirkel kan låne 5 eksemplar samtidig av i ein to-vekes periode. I lag med bøkene får alle eit ark med relevante spørsmål om boka og forfatteren. Eg trur det er bibliotekansatte som lager spørsmåla. Det gjev eit veldig godt grunnlag til å komme i gang med ein samtale om boka. God ide!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.