Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marie Hustad Kommentarer 12. oktober 2015

Den store folkevandringen

Latteren gjaller mellom murveggene, stemningen er ekstatisk. Dette har folk ventet lenge på.

Tekst og foto: Marie Hustad

En fast tradisjon på Litteratursymposiet i Odda er ”bikubegang”. Dette er en vandring gjennom det mytiske Odda, sammen med selveste Frode Grytten. Det var ikke bare Drammensbibliotekets utsendte som ville gå bikubegang denne festivalfredagen. Da vi nærmet oss boligblokka i nydelig jugendstil, var det tydelig at hele byens befolkning og festivalpublikummet hadde krysset av dette arrangementet på programmet.

Legendarisk mur

Vi kan nemlig ikke snakke om Litteratursymposiet uten å nevne industribyens absolutt mest populære mann og forfatter: Frode Grytten. Bikubesong er Frode Gryttens største litterære suksess. Det er historien om et gammelt boligkompleks midt i Odda sentrum, også kalt murboligen. Murboligen ble oppført som en direkte konsekvens av boligmangel blant arbeiderne på Smelteverket, og det heter seg at ”alle” i Odda på et eller annet tidspunkt har bodd i murboligen. Det har alltid vært et yrende liv i landets mest kjente murbolig. Grytten introdusert oss for minneverdige karakterer, konflikter blant murboligbeboerne, felleskapet, håp og bekymring for fremtiden. Frode Grytten har gjort murboligen legendarisk med Bikubesong, og Bikubesong har vært med på å sette Odda på det litterære Norgeskartet.

odda1

Frode Grytten plasserer den gule bruskassa midt blant oss, klatrer opp og skrur på mikrofonen: -Velkommen til symposiets lavterskeltilbud.

For internt?

Bikubegang er et høydepunkt. Ikke bare er Odda en kontrastfylt by med nasjonalromantiske fjell, en glitrende fjord og de tunge, skitne industribygningene. Odda er også en sosial smeltedigel som har samlet opp en hel bråte med interne historier om artige originaler, gamle myter, eldgamle krangler og forhistoriske kjærlighetshistorier. Men er dette morsomt for oss som ikke er fra Odda? Jo, hvis det er Frode Grytten som forteller så.

Ekstatisk lavterskel

I bakgården til murboligen yrer det av glade festivalfolk, den forventningsfulle summingen stiger høyere da symposiets mest omsvermede mann plutselig dukker opp sammen med en festivalarbeider som bærer på en bærbar mikrofon med høyttaler. Frode Grytten plasserer den gule bruskassa midt blant oss, klatrer opp og skrur på mikrofonen: -Velkommen til symposiets lavterskeltilbud. Latteren gjaller mellom murveggene, stemningen er ekstatisk. Dette har folk ventet lenge på.

Spontan historieforteller

For Frode Grytten er virkelig en fabelaktig historieforteller. Dette kommer kanskje ikke som en overraskelse hvis man har lest Bikubesong, Popsongar eller noen av de andre tusen tekstene han har skrevet. Men han er like suveren på den spontane historiefortellingen: for her i Odda har hvert eneste hus, trapp, flytebrygge, plass, butikk og gatehjørne en historie. Og Frode Grytten deler villig både fortellinger fra sin egen barndom, historier han har hørt og historier han sikkert har fortalt mange ganger før.

Skitt, møkk og faenskap

Jeg vet nå hvem som dikta opp fotballagets ganske så drøye kamprop, jeg vet hvor mange pønkere som samlet seg til historiens eneste pønkekonsert i Odda for flere tiår siden, jeg vet når Gryttens egen pønkmusikerdrøm falt i grus, jeg vet også hvor fotballaget til den tolv år gamle Grytten bodde da de var på cupfinalen i Oslo og jeg vet hvor ofte kirka måtte males hvit den tiden Smelteverket spydde ut sin skitt, møkk og faenskap fra pipene.

Litteratursymposiet hadde nok ikke vært det samme uten Frode Grytten, og Frode Grytten hadde heller ikke vært den samme uten Odda.

Få med deg utvalgte høydepunkt fra Litteratursymposiet på Drammensbibliotekets radiokanal på FM 104,4 tirsdag kl 21:00 eller streaming her.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.