Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 7. februar 2017

Det umulige spørsmålet

Da Dylan fikk Nobelprisen, ble det mumlet i diverse skjegg at sangtekster ikke er litteratur. Men lyrikken har sin opprinnelse nettopp fra lyrespill og musikk. Litteraturbloggen har dermed spurt norske kjennere hvem de syns er de ypperste låtskriverne!

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Tommy Ellingsen

Dette var spørsmålene vi sendte ut til et knippe musikk-eksperter:

Hva er din favoritt-låtskriver og favoritt-sangtekst? Og hvorfor?

 

Guttorm Andreasen

musikkjournalist, radioprogramleder, musiker og DJ (foto over)

Det er jo selvfølgelig umulige spørsmål å svare på, å velge BARE ÉN! 🙂 Prøver allikevel:

– Charles Michael Kittridge Thompson IV, best kjent som Frank Black. Pixies er fortsatt Verdens Beste Band. Aggresjon, absurditet, angst, blod, humor, så vakkert at det er til å gråte av.

– The Aller Værste: «Må ha deg». Den låta og den teksten fikk meg til å skjønne at det gikk an å lage musikk på norsk som det gikk an å forstå, og som kunne bety noe.

 

siljehalstein

Silje Halstensen. Foto: Lisa Lind

Silje Halstensen

kjent som Bendik, musiker

-Thom Yorke og Radiohead. De har så mye å lære meg og jeg blir like glad hver gang de slipper noe nytt!

-Farao sin låt «Anchor» – den reddet meg gjennom hele forrige vinter. Direkte og ærlig om venninnen som ikke fant riktig fyr og gjengen som står klare for å ta henne imot når han går videre til neste dame!

 

Same Samhaar Yassin

DJ og musiker og jobber med markedsføring og kommunikasjon hos Ung Arena

-Favoritt-låtskriver må vel være sjefen sjøl Mr. Leonard Cohen.  Den deilige mørke stemmen hans kombinert med kraften i tekstene hans er en killer kombo. Han var en poet som skrev ekstremt rørende tekster om kjærlighet, depresjon, dop og alt i mellom.

-We’re just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year » –fra tittellåta «Wish you were here» av Pink Floyd. Pink Floyd har vært en av favorittene siden jeg var liten. Musikken deres treffer alltid uansett spesielt Wish you were here-albumet. Jeg er til og med så nørd at jeg har en Pink Floyd tatovering på armen. Og akkurat denne teksten her føler jeg er så beskrivende av hvordan livet kan være til tider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Same Samhaar Yassin

PsyktBRA! i musikken

Låttekster kan altså både være vakre, lære oss noe og røre oss. Så hvorfor er musikkhistorien full av personlige kriser? Same, Silje og Guttorm diskuterer saken som deltakere i panelet under «PsyktBRA! – i musikken». Det er første samtale i en rekke om psykisk helse i kunsten ved Deichmanske hovedbibliotek. Få med deg praten på scenen du også!

Mer info her:

https://www.deichman.no/arrangement/psykt-bra-i-musikken

Facebook-event her:

https://www.facebook.com/events/1245856125496151/

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.