Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Karolina Grabowska, Pixabay
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 14. februar 2020

Våre kjærlighetsdikt

En kommersiell drittdag! Den burde hete «single awareness day»! En kan mene mye om Valentinsdagen og om hvorfor i all verden den egentlig oppsto. Men hva med å benytte anledningen til lese poesi? Vi har samlet noen av forfatternes kjæreste kjærlighetsdikt. Til glede for nye og gamle lyrikkfantaster. I kjærlighetens navn, så klart.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Karolina Grabowska, Pixabay

Frid Ingulstad

Frid Ingulstad er en av Norges aller mest folkekjære forfattere. Hele 243 bøker har det blitt, og hun har blant annet fått Kongens fortjenestemedalje. Den produktive forfatteren har for anledningen valgt seg ut «Terje Vigen» av Henrik Ibsen.

Frid Ingulstad, foto: Cappelen Damm

Frid Ingulstad Foto: Cappelen Damm

Fra første gang jeg hørte «Terje Vigen», gjorde det et sterkt inntrykk på meg. Jeg så for meg den unge fattige Terje Vigen som var så inderlig glad i sin kone og datteren Anna og heller sitter og vugger Anna enn å gå på dans. For å redde dem fra sultedøden ror han til Danmark for å få tak i tre tønner bygg. På veien hjem blir han tatt av en engelsk fregatt og havner i fengsel. Da det blir fred og han kommer hjem, er hans kone og Anna døde av sult. Likevel klarer han som gammel mann å takke Gud. Hvordan greide han det?

Forklaringen var at han som gammel los får en mulighet til hevn, men ombestemmer seg og redder en engelsk lord, hans hustru og ille datter fra drukningsdøden: «stort har jeg mistet, men stort jeg fikk. Best var det kan hende, det gikk som det gikk,og så får du ha takk da, Gud!»

 

Terje Vigen

Det bodde en underlig gråsprengt en

på den yderste, nøgne ø

han gjorde visst intet menneske mén

hverken på land elller sjø

dog stundom gnistred hans øjne stygt

helst mod urolig vejr

og da mente folk, at han var forrykt

og da var det få, som uden fryt

kom Terje Vigen nær.

 

«Terje Vigen» er såpass langt at du kan enten låne hele her, eller lese det på nett her.

 

Hilde Hagerup

Hilde Hagerup, foto: Kristin Aafløy Opdan

Hilde Hagerup Foto: Kristin Aafløy Opdan

Hilde Hagerup har skrevet både ungdoms- og voksenbøker, og i tillegg er hun professor i skrivekunst ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun har vunnet en rekke priser og fikk stor suksess med NRK-serien «Snøfall» som hun skrev sammen med sin far Klaus Hagerup, og sin søster Hanne Hagerup. Fra Hilde får vi et nydelig dikt fra pappa’n hennes.

Faren min Klaus Hagerup, som døde i desember 2018, er kjent som barne- og ungdomsbokforfatter, men han skrev også mange skuespill. Jeg har akkurat gjenoppdaga det jeg, ikke helt objektivt, mener er hans beste: I denne verden er alt mulig. Stykket handler om tenåringen Rudolf Grosche som vokser opp i Berlin på 30-tallet. Det rommer både en advarsel mot fascismen og en tro på at mennesket har evne til endring. Det synes jeg er en viktig påminnelse, og jeg velger meg et kjærlighetsdikt derifra. Diktet handler om Rudolf og hans kjæreste Gerda Hoffberg, og selv om dette er et dikt i en bekmørk kontekst sier det også noe universelt og vakkert om håp og ung kjærlighet:

 

Om kjærlighet

(Fra teaterstykket: I denne verden er alt mulig)

Han sto med hånden sin rundt hennes hånd.

Og kinnet hennes møtte også hans.

Han tenkte: «La det alltid være sånn.»

I brystet dansa hjertet hans en dans.

«Vi skal bli bedre kjent engang vi to.»

Det tenkte han og så på hennes smil.

Hun ropte: «Rudolf, det er ingen, ingen tvil.»

Og det var alt hun sa, men han forsto

at vi skal vende blikket samme vei

at verden ligger foran oss, så kom

og at vår kjærlighet skal gå fra deg og meg.

Det vi er glad i er vi sammen om.

 

Anna Fiske

Selv om hun er født i Sverige regner vi Anna Fiske som «vår». Forfatteren, illustratøren og tegneserieskaperen har en imponerende produksjon bak seg, og har en helt særegen stil. Det har blitt en haug med priser, og senest var hun aktuell med «Hvordan lager man en baby?» om nettopp, hvordan man lager en baby.

Anna Fiske Foto: Maja Hattvang, Cappelen Damm.

Absolutt alle kjærlighetsdikt av Karin Boye er mine favorittkjærlighetsdikt, de river og åpner opp hjertet, gir trøst, forståelse og mot.

 

Hur kan jag säga …

Hur kan jag säga om din röst är vacker.

Jag vet ju bara, at den genomtränger mig

och kommer mig att darra som ett löv

och trasar sönder mig og spränger mig.

 

Vad vet jag om din hud och dina lemmar.

Det bara skakar mig att de är dina,

så att för mig finns ingen sömn och vila,

tills de är mina.

 

Mina Martine Lystad

Det var med «Fake» og «Nørd» som Mina Martine Lystad virkelig slo gjennom som forfatter, men hun har også mange år som manusforfatter bak seg og har skrevet flere barnebøker. Sist var Mina aktuell med «Pupp?», ammeboka vi alle har lengtet etter som hun har skrevet sammen med Kristin Grue. 

Foto: Mina Lystad

Mina Martine Lystad Foto: Mina Martine Lystad

Jeg velger meg «Minutter» av Tor Ulven. Det er noe med det diktet som alltid gir meg et søkk i magen. Det beskriver så presist det komplekse og innimellom så vanskelige med kjærligheten, noe jeg trekkes mot i litteraturen. Måten vi mennesker berører hverandre på, ofte uten at vi en gang vet det selv, er både fint og trist å tenke på. Samtidig er det så håpefullt synes jeg. At noen kanskje tenker på deg, akkurat nå, uten at du vet det.

Når jeg var yngre leste jeg det alltid i konteksten til en romantisk kjærlighet, men etter at jeg fikk barn fikk diktet enda en dimensjon. At det er så mye de vil ha glemt når de er større, men som jeg vil huske, og som jeg kan hente frem igjen når de er på full fart ut i verden og ikke har tid til å se bakover.

 

Minutter

Minutter, kanskje timer

av din egen eksistens

som du har glemt,

men som jeg

 

husker. Du lever

et hemmelig liv

 

i en annens minne.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.