Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 3. desember 2017

Deichmans julekalender: 3. des

Marte Storbråten Ytterbøe på Hovedbiblioteket anbefaler The Vegetarian av Han Kang.

Bokomslag: Crown/Archetype

vegetarianDenne merkelige koreanske romanen er en av de vakreste bøkene jeg har lest. Men den er også knallhard og grusom. Han Kang vant den internasjonale Man Booker-prisen i 2016, og det med god grunn. Yeong-hye er hovedpersonen i denne fortellingen, men hun får knapt komme til orde selv. Det hele begynner med at Yeong-hye har fått det for seg at hun skal slutte å spise kjøtt, en handling som viser seg å bringe med seg et voldsomt kaos. Opprøret får til slutt voldsomme konsekvenser. Hennes historie fortelles av ektemannen, søsteren og svogeren. Vi får servert tre ulike versjoner av Yeong-hye, og leseren tror kanskje at hun sirkles inn, men avslutningsvis er hun fjernere fra oss enn da vi begynte.

The Vegetarian er full av utilfredsstilt begjær. Her står selve sulten i sentrum, eller kanskje også fraværet av den. Samtidig utforsker romanen kjønnsroller og kvinnekroppen på sitt særegne snedige vis. Han Kangs skrivestil minner meg om Margaret Atwood og Henrik Ibsen på en og samme gang. Det taler vel kanskje for seg selv?

I årets julekalender trekker vi ut gode, røde bøker fra hyllene. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *